Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Brandsnelheid SATA brander

Anoniem
frederique44
5 antwoorden
 • Toen ik onlangs een dvd-r van het merk Philps 16x speed brandde met mijn SATA brander een Asus DRW-1814BLT DL, gebeurde dit met slechts 4x speed. Dit op een multiboot-PC zowel in Ubuntu Feisty met Gnomebaker. Maar ook in Windows Vista met Nero 7 komt de brand snelheid niet hoger dan 4x speed. Het gaat om Nero 7.5.13.1 Essentials (Windows Vista Ready) Dit is met chipset drivers van de Asus site geïnstalleerd. En volgens device manager staat dma voor de brander Enabled. En het gaat om de hoofd PC uit mijn onderschrift. Ook het test programma van Nero CD-DVD speed toont een brandsnelheid van maximaal 4x speed. Ook in XP SP2.

  Dat zou op zo een snelle PC toch sneller moeten kunnen? Want op mijn oude trage dual Pentium III 1000 Mhz met een IDE brander een Philips DVDR1648P1 brand ongeveer 2 maal zo snel. In Ubuntu Feisty met Gnomebaker.

  Een SATA brander zou toch minstens even snel moeten zijn als een IDE brander. Of heb ik wellicht iets over het hoofd gezien?
 • Als een brander op 4x brandt, betekent dat meestal dat de brander het schijfje niet herkent. Meestal op te lossen met een firmware update. Maar op zich wel vreemd als dat bij een splinternieuwe brander nodig zou zijn. Ik heb hier een oude nec 3500a, en die had ook problemen met mijn philips 16x schijfjes. Maar na een firmware update gaan ze wel op volle snelheid.
 • Een firmware update is inderdaad niet het eerste waaraan je denkt, bij een nieuwe brander. Toch bleek er op de Asus site (deze keer was voor de verandering de Asus site voldoende snel) een nieuwere firmware dan mijn brander al had. Nero Infotool toonde Firmware version 1.04. Op de site van de fabrikant staat
  [quote:78508aa101] Description ASUS DRW-1814BLT Firmware version 1.10 [/quote:78508aa101] Ik heb deze onder Windows Vista met succes kunnen installeren. En de PC pas opnieuw opgestart, zodra dat Asus programma dat vroeg. Alleen veranderd dat voor die Philips 16 x speed DVD+R's niks. Deze wordt nog steeds herkend als 4x speed. Echter een oudere Philips 8x speed DVD+R wordt wel correct herkend. Die ondersteund volgens Nero Infotool 8x en 4x speed.

  Ook heb ik nog een Verbatim DVD-R met de tekst "16x Cerified" gecheckt. Die wordt in die Asus brander eveneens correct herkend door Nero Infotool
  [code:1:78508aa101]
  Nero CD/DVD Speed: Disc Info
  Basis-informatie
  Schijftype: : DVD-R
  Boektype : DVD-R
  Fabrikant: : Verbatim
  MID : MCC 03RG20
  Schrijfsnelheden: : 4 X - 8 X - 10 X - 12 X - 16 X
  Lege capaciteit : 4.38 GB
  : 4489 MB
  : 4707319808 bytes
  Uitgebreide informatie
  Layers : 1
  Gebruik : General
  Copyright-bescherming : n/a
  Recorder-info : opgenomen met PLEXTOR DVDR PX-755A
  Schijfstatus : Gesloten
  [/code:1:78508aa101]
  Dan is mijn Asus DRW-1814BLT DL dus in orde.


  Gerben, bedankt voor het meedenken.
 • Elke brander heeft ook zo zijn voorkeur voor bepaalde merken schijfjes. Die 16x schijfjes van philips werken bij mij perfect. Heb ook wel sony dvd's gehad, een goed bekend staand merk, en toch presteerde mijn brander daar slechter mee. Sony cd's gingen overigens wel heel goed.
 • Hi Jolo,

  naar aanleiding van mijn zoektocht naar het antwoord op mijn probleem met mijn (nu "oude" :D ) brander kwam ik onderstaand onderzoek tegen bij hardware.info. De door jou gebruikte brander zit ook in de test + verschillende media. Misschien heb je er wat aan.

  Hardware.info Test

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.