Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hoe li-ion accu's behandelen?

Anoniem
derkdejong
3 antwoorden
 • Hallo,

  Weet iemand of het nou wel of niet schadelijk is voor een li-ion accu als je deze niet geheel leegmaakt voordat je hem weer oplaadt? Ik heb namelijk ook websites gezien waarop men beweerde dat het beter is om de accu juist [b:d652744a1c]niet[/b:d652744a1c] helemaal leeg te maken. Wat is nou waar en hoe gaat een accu het langste mee?

  Bedankt!
 • bij google wisten ze dat belcompany daar een antwoord op had:

  NiCd-accu’s (Nikkel Cadmium) zijn het goedkoopst en kunnen maximaal 1.000 keer worden opgeladen. Nadeel is dat deze accu’s snel last hebben van geheugeneffect. Dit betekent dat het schadelijk is als de accu weer wordt opgeladen wanneer deze nog niet geheel leeg is. NiCd-accu’s moeten voor elke oplaadcyclus dus geheel ontladen zijn. In de praktijk is dit zeer lastig. Daardoor kan een NiCd-accu na een paar verkeerde oplaadcycli al capaciteit verliezen.

  NiMH-accu’s (Nikkel Metaal Hybride) zijn goedkoop en kunnen maximaal 600 keer worden opgeladen. Dit type accu heeft minder last van geheugeneffect. NiMH-accu's moeten minimaal eens per week (om de vijf oplaadcycli) geheel ontladen te zijn voor het opnieuw opladen. In de praktijk gaat een NiMH-accu ongeveer 300 oplaadcycli mee.

  Lion-accu’s (Lithium Ion) zijn redelijk duur en kunnen maximaal 500 keer worden opgeladen. Accu’s van dit type hebben geen last van geheugeneffect, maar gehele ontlading kan beter voorkomen worden. Lion-accu’s moeten rechthoekig van vorm zijn. In de praktijk gaat een Lion-accu 500 oplaadcycli mee.

  LiPo-accu’s (Lithium Polymeer ) zijn de duurste batterijen. Ze kunnen maximaal 500 keer worden opgeladen, maar hebben totaal geen last van geheugeneffect. Gehele ontlading kan echter beter voorkomen worden. Omdat LiPo-accu's alle vormen kunnen hebben, is het mogelijk om alle hoekjes optimaal te benutten. Dat komt ten goede aan de capaciteit van de accu. In de praktijk gaan LiPo-accu’s 500 oplaadcycli mee. Net als Lion-accu’s zijn ze ideaal voor gebruikers met een carkit.
 • Hmmm, dan ben ik gewoon slecht in Googlen. :) Bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.