Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

cartridge alternatieven voor canon pixma 4000

Anoniem
derkdejong
9 antwoorden
 • Het onderwerp zal al vaak langs zijn gekomen maar mijn zoektocht heeft geen antwoorden opgeleverd vandaar nog maar eens de vraag.

  Ik heb een canon pixma 4000 printer en wil graag weten wat de goedkoopste cartridge oplossingen zijn (en welke leverancier) waarbij ik goed normaal kan printen zonder me allerlei ellende op de hals te halen zoals verstopte printkoppen en andere sores want daar heb ik geen tijd voor en zin aan. Als ik ga zoeken op internet kom ik 1001 leveranciers tegen met allerhande cartridges waarbij me het begint te duizelen voor de ogen.

  Ik ben dus niet per definitie op zoek naar de aller aller scherpste prijs maar de laagste prijs tegen een goede kwaliteit die overeenkomt met de originelen.

  Wie helpt me op weg…

  Conqubite
 • …. sinds ik - na jaren - weer originele canoncartridges gebruik hoef ik geen geen reinigingen meer door te voeren of half bedrukte vellen weg te gooien…….. een genot, en dat voor een paar euro meer…….
 • Hou op over de alternatieven.
  Ik gebruik al weer een paar jaar de HP Officejet Pro K550.
  Nu zijn er sinds kort alternatieve hergevulde cartridges gekomen en gelijk geprobeerd, had ik dat maar nooit gedaan :cry:
  Zwart gaf gelijk strepen, magenta e.a. werden niet herkend en waren volgens de printer leeg.
  Gelijk alles verstopt en langdurig moeten reinigen.
  Ik kreeg bij 123inkt mijn geld retour en heb gelijk weer originele cartridges gekocht, wel 25 euro duurder in totaal, maar perfecte inkt!
  Ik heb mijn vorige printer de HP 1100D hierdoor dus naar de maan geholpen, want deze had precies dezelfde klachten!

  Mijn advies: koop alleen originele cartridges!
  Maar het hangt natuurlijk helemaal af van wat je doet.
  Puur en alleen tekst printen of zoals ik ca. 40 catalogi van 50 pagina's (dubbelzijdig) per maand afdrukken….wat 150 euro per maand aan inkt kost.
  Vandaar dat ik snel naar een alternatief greep.
 • Ik heb tot nu toe met mijn Canon printers nooit problemen gehad met zogenaamde namaakpatronen qua verstopte printkoppen, strepen etc en ik heb er altijd zeer weinig voor betaald: ongeveer 1 euro per stuk, maar…. Er is een maar: de foto's zien er niet slecht uit totdat je die gaat vergelijken met eentje die je ooit hebt afgedrukt met de originele patronen.

  En dan zeker met de vervagingsproblemen met namaakpatronen. De kleuren kunnen soms ongelooflijk snel vervagen, dus dat kan zeker een probleem zijn met goedkope patronen.

  Daarom ben ik niet zo lang geleden afgestapt van namaakpatronen, maar gebruik ik de originele Canon inktanks, die ik navul met een zeer goede kwaliteit navulinkt uit de USA, waarvan ik het kleurengamma zelfs stukken beter vind dan die van de oorspronkelijke Canon inkt: meer kleurdiepte en veel groter kleurbereik (gamut) dan de oorspronkeliijke Canon BCI-6 inkt. Vooral merkbaar als je afdrukt op goede kwaliteit fotopapier.

  Het merk, dat ik gebruik, heet Hobbicolors en je kunt het kopen via Ebay. Het is wel veel duurder dan de allergoedkoopste patronen die je kunt kopen op computerbeurzen, maar de kwaliteit is ongekend goed en bovendien (zeker de nieuwere UW-8 inkt bedoelt voor de nieuwere CLI-8 patronen, maar ook geschikt voor de oudere BCI-3/6 patronen) heeft deze inkt een zeer goede lichtvastheid, dankzij een UV-absorberende stof die er in zit. Hierdoor blijven je foto's zeer lang goed zonder te vervagen, wat een zeer groot probleem is met de goedkopere navulinkten.

  Waarom ik de oorspronkelijke patronen navul en niet die namaakpatronen ? Canon's patronen bestaan uit een speciaal 2-lagig sponssysteem met verschillende dichtheden. Dit procedé is gepatenteerd en mag dus niet worden nagemaakt, maar het verzekert wel een superieure gecontroleerde inkttoevoer naar de inktkoppen toe. Namaakpatronen hebben -zover ik weet- altijd maar 1 stuk spons in de sponskamer dat soms tot inkttoevoerproblemen kan leiden (afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte inkt). Je kunt dit zien doordat het onderste gedeelte donkerder en dichter is dan het bovenste gedeelte (lichter van kleur en poreuzer).

  De beste en gemakkelijkste methode om die patronen na te vullen is de duitse Durchstich-methode http://www.youtube.com/watch?v=hN03kUERQhU&mode=related&search= (Dit is een navulvideo op youtube.com van defcon2000). Geen vieze vingers en minimaal verlies van inkt en je hoeft de gemaakte opening waardoor je de injectienaald doorsteekt niet af te sluiten: er lekt niks uit ! Ik vind die navultechniek gewoon geniaal en ben volledig afgestapt van de klassieke navulmethode waarbij je een gaatje moet boren in het inktcompartiment en deze te vullen, waarbij je ervoor moet zorgen dat de inkttoevoer opening volledig en zeer goed moet afsluiten omdat anders je vingers en je tafelblad onder de inkt komen te liggen. Vervolgens moet je dan ook nog klooien met kaarsvet (werkt van geen kanten) of een lijmpistool (vieze kleverige boel als je het niet goed kan gebruiken) om het geheel af te sluiten. Ik heb in het verleden dan ook dagenlang met gekleurde vingers rondgelopen met deze omslachtige techniek.

  Ik heb onlangs een PDF-boek uitgedrukt van ruim 500 pagina's met veel foto's en geïllustreerde teksten uitgedrukt en heb 2 kleurenpatronen moeten hervullen tijdens het afdrukken. De laatste pagina was net zo goed qua kleur en fijnheid als het eerste blad. De inktvoer blijft ook na meermaals navullen met deze techniek perfect als je de originele patronen gebruikt. Voor de grap heb ik tussentijds na rond 300 pagina's eens weer een blauwe namaakpatroon geprobeerd en heb deze na 3 pagina's eruit moeten halen wegens veel strepen en vervagende stukken blauw in de afdruk. Ben toen snel weer overgestapt op mijn nagevulde originele Canon inktank: de inkttoevoer was onmiddellijk weer hersteld in de goede oude staat.

  Andere goede merken navulinkten naast Hobbicolors zijn: MIS, Formulabs, Lyson en Inktec (te verkrijgen in Duitsland). Dit zijn de topmerken navulinkt die je kunt krijgen voor je Canon printer.
 • Vakantie kwam er tussen, vandaar enige tijd wat anders aan het hoofd.

  Ik vraag me ook af of hervullen van de bestaande cartidge geen idee is. Ik heb gelezen dat een deel van de problemen bij canon printers gelegen is in het feit dat de goedkopere cartidges binnenin de cartridge afwijken van de originele en daarom problemen geven. Als ik nu de originele cartridge laat vullen bij een goed bedrijf (ik begin er zelf maar niet aan denk ik) zou het dan goed kunnen gaan??

  Ik heb nu het bedrijf Cartridge world gevonden. Ze claimen betere inkt te hebben dan de originele inkt, gebaseerd op een onderzoek.
  http://www.cartridgeworld.nl/images/2007-05_Inkttest_Trusted_Reviews_NL_0_.pdf

  Iemand ervaring met Cartridge world??
 • Beste Conqubite,

  Misschien dat de kleuren beter worden gevonden door het panel, maar is de houdbaarheid even goed als de originele inkt: dat onderzoekt zegt daarover niks…….

  Zo zijn veel goedkopere Epson ultrachrome namaakpatronen gewoon gevuld met kleurstofinkt (dye) ipv van de oorspronkelijke pigmentinkt, die veel duurder en volledig watervast is en lichtbestendig: er zijn natuurlijk ook de betere namaakpatronen (die ook stukken duurder zijn) waar wel pigmentinkt in zit en dan is het vrijwel evenwaardig. Zelfs de nieuwere Epson kleurstofinktpatronen (Claria inkt) zijn gewoon superieur door het gebruik van speciaal gepatenteerde kleurstoffen die dankzij een extreem sterke chemische binding, waardoor deze zeer licht- en oxidatiebestendig zijn.

  De beste navulinkten voor Canon qua kleurweergave en lichtbestendigheid/ongevoeligheid voor oxidatie door ozon zijn Inktec, Hobbicolors, MIS, Image Specialists en Formulabs en zelfs dan wordt de lichtbestendigheid van de oorspronkelijke Canon inkt nog niet overtroffen. De beste inkt die hierbij uit de testen kwam was Inktec.

  Zo weet ik dat de lichtbestendigheid van de UW-8 Hobbicolors vergelijkbaar is met die van de BCI-6 inkt van Canon. Niet zo goed als de nieuwere CLI-8 inkt, maar toch een hele prestatie voor een namaakinkt.

  Niets voor niets is de originele kleurstofinkt voor van zowel Epson als Canon superieur aan de namaakinkten, tenzij het gaat om de pigmentinkt van Epson, waar vrijwel geen verschil is in licht-/oxidatiebestendingheid.

  Wees kritisch en kijk naar de prijs van namaakpatronen/navulinkt: is deze te laag dan is de kwaliteit dat ook.
 • Nee geen ervaring, maar er zijn veel inktstations winkels waar je de cartridges kan laten vullen.
  Kost overigens net zoveel als je het zou kopen bij 123inkt.nl
  Dat zijn ooit originele cartridges geweest en hervuld, dus van binnen hetzelfde.
  Niet goed, letterlijk geld terug, dus goede service daar!

  Je zal het zelf moeten testen, ik moet zeggen dat mijn simpele HP printer 2360 het wel goed doet op hervulde cartridges!
  Kon ik ook wel testen omdat de printer goedkoper is dan 2 originele cartridges :cry:

  Zelf vullen is helemaal goedkoop, maar wel kliederwerk.
 • Canon inktanks (BCI-3/6/CLI-8 en de dikkere zwarte BCI-3eBk/PGI-5Bk patronen) zijn zeer eenvoudig na te vullen als je de duitse Durchstichmethode gebruikt, kijk maar naar de volgende link in het Engels op de duitse Druckerchannel.de:

  http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1830

  Deze methode is uniek, aangezien je het gaatje niet hoeft af te dichten. Zelfs iemand met 2 linke handen moet het lukken zonder te veel geklieder en vieze vingers. Op de site wordt wel een elektrische boor gebruikt, maar ik raad dat af: een dunne priem waarmee je langzaam een zeer klein gaatje maakt (nadien de bramen wegsnijden zodat je een egaal klein gaatje hebt, waar de injectienaald er net door heen gaat is ideaal !) is veel beter en veiliger.

  Deze navultechniek mag ook gebruikt worden als de spons volledig leeg is, aangezien bij deze techniek automatisch een evenwicht wordt bereikt in de sponskamer, terwijl bij de meest gebruikelijke techniek,gaatje maken boven de inktkamer (en dan veel geklieder en vieze vingers als de inktopening niet goed is afgesloten), het gevaar bestaat dat het bovenste gedeelte van de spons oververzadigd raakt, wat in veel gevallen vlekken en strepen geeft in je afdrukken. Veel mensen weten niet dat bij deze laatste klassieke navultechniek dat je op een speciale manier (met de vinger de volledige beluchtingsgaatje boven de spons afsluiten) 5-10 druppels inkt uit de patroon moet persen voordat je de patroon in de printer mag steken. Ik vind dit veel te omslachtig en in mijn geval heb ik al vele keren dagenlang met gekleurde vingers rondgelopen.
  Of dat ik gaatje niet goed heb kunnen afsluiten, met als gevolg dat mijn patroon geleidelijk leegliep in de printer: en ik maar denken dat de inkt zo snel op ging….

  Nee, voor mij nog maar een navultechniek voor de Canon inktanks en dat is de duitse Durchstichmethode. Doodeenvoudig en zeer proper en -na de eerste keer een klein gaatje gemaakt te hebben- is een patroon binnen de minuut zeer gemakkelijk nagevuld.
 • [quote:5a16739ab9="Nelson Lau"]Ik heb tot nu toe met mijn Canon printers nooit problemen gehad met zogenaamde namaakpatronen qua verstopte printkoppen, strepen etc en ik heb er altijd zeer weinig voor betaald: ongeveer 1 euro per stuk, maar…. Er is een maar: de foto's zien er niet slecht uit totdat je die gaat vergelijken met eentje die je ooit hebt afgedrukt met de originele patronen.
  ik heb ook problemen met die namaak cardridges,en ook om mijn geld terug te krijgen
  En dan zeker met de vervagingsproblemen met namaakpatronen. De kleuren kunnen soms ongelooflijk snel vervagen, dus dat kan zeker een probleem zijn met goedkope patronen.

  Daarom ben ik niet zo lang geleden afgestapt van namaakpatronen, maar gebruik ik de originele Canon inktanks, die ik navul met een zeer goede kwaliteit navulinkt uit de USA, waarvan ik het kleurengamma zelfs stukken beter vind dan die van de oorspronkelijke Canon inkt: meer kleurdiepte en veel groter kleurbereik (gamut) dan de oorspronkeliijke Canon BCI-6 inkt. Vooral merkbaar als je afdrukt op goede kwaliteit fotopapier.

  Het merk, dat ik gebruik, heet Hobbicolors en je kunt het kopen via Ebay. Het is wel veel duurder dan de allergoedkoopste patronen die je kunt kopen op computerbeurzen, maar de kwaliteit is ongekend goed en bovendien (zeker de nieuwere UW-8 inkt bedoelt voor de nieuwere CLI-8 patronen, maar ook geschikt voor de oudere BCI-3/6 patronen) heeft deze inkt een zeer goede lichtvastheid, dankzij een UV-absorberende stof die er in zit. Hierdoor blijven je foto's zeer lang goed zonder te vervagen, wat een zeer groot probleem is met de goedkopere navulinkten.

  Waarom ik de oorspronkelijke patronen navul en niet die namaakpatronen ? Canon's patronen bestaan uit een speciaal 2-lagig sponssysteem met verschillende dichtheden. Dit procedé is gepatenteerd en mag dus niet worden nagemaakt, maar het verzekert wel een superieure gecontroleerde inkttoevoer naar de inktkoppen toe. Namaakpatronen hebben -zover ik weet- altijd maar 1 stuk spons in de sponskamer dat soms tot inkttoevoerproblemen kan leiden (afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte inkt). Je kunt dit zien doordat het onderste gedeelte donkerder en dichter is dan het bovenste gedeelte (lichter van kleur en poreuzer).

  De beste en gemakkelijkste methode om die patronen na te vullen is de duitse Durchstich-methode http://www.youtube.com/watch?v=hN03kUERQhU&mode=related&search= (Dit is een navulvideo op youtube.com van defcon2000). Geen vieze vingers en minimaal verlies van inkt en je hoeft de gemaakte opening waardoor je de injectienaald doorsteekt niet af te sluiten: er lekt niks uit ! Ik vind die navultechniek gewoon geniaal en ben volledig afgestapt van de klassieke navulmethode waarbij je een gaatje moet boren in het inktcompartiment en deze te vullen, waarbij je ervoor moet zorgen dat de inkttoevoer opening volledig en zeer goed moet afsluiten omdat anders je vingers en je tafelblad onder de inkt komen te liggen. Vervolgens moet je dan ook nog klooien met kaarsvet (werkt van geen kanten) of een lijmpistool (vieze kleverige boel als je het niet goed kan gebruiken) om het geheel af te sluiten. Ik heb in het verleden dan ook dagenlang met gekleurde vingers rondgelopen met deze omslachtige techniek.

  Ik heb onlangs een PDF-boek uitgedrukt van ruim 500 pagina's met veel foto's en geïllustreerde teksten uitgedrukt en heb 2 kleurenpatronen moeten hervullen tijdens het afdrukken. De laatste pagina was net zo goed qua kleur en fijnheid als het eerste blad. De inktvoer blijft ook na meermaals navullen met deze techniek perfect als je de originele patronen gebruikt. Voor de grap heb ik tussentijds na rond 300 pagina's eens weer een blauwe namaakpatroon geprobeerd en heb deze na 3 pagina's eruit moeten halen wegens veel strepen en vervagende stukken blauw in de afdruk. Ben toen snel weer overgestapt op mijn nagevulde originele Canon inktank: de inkttoevoer was onmiddellijk weer hersteld in de goede oude staat.

  Andere goede merken navulinkten naast Hobbicolors zijn: MIS, Formulabs, Lyson en Inktec (te verkrijgen in Duitsland). Dit zijn de topmerken navulinkt die je kunt krijgen voor je Canon printer.[/quote:5a16739ab9]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.