Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor ons privacy- en cookiebeleid. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Langzaam opstarten -> zoeken naar C-schijf

zadeltas
28 antwoorden
  • Hallo,

    Hopelijk kan een van jullie me helpen met het volgende probleem:

    Mijn Computer AMD Athlon XP 1800+, 1.53 GHz & 513MB, start normaal op, maar blijf dan hangen. Als ik de verkenner open kan hij de harde schijf niet vinden. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten en dan gaat hij weer verder.
    Ik heb de harde schijf getest en deze is niet kapot of beschadigd. Ook defragmenteren en bootfiles defragmenteren helpt niet.

    Hebben jullie een idee?

    Alvast bedankt!!!
  • Is hij dan nog niet gewoon allerlei progjes aan het opstarten?
  • Zou je denken ja, maar dat is dus het vreemde, hij doet in de tussentijd niks, behalve zoeken naar de harde schijf… :-?

    Edit: Heb het nu gemeten, het duurt 3 minuten, CPU gebruik is 0 tijdens die 3 minuten. Hij lijkt gewoon te wachten ergens op en dan gaat hij ineens weer aan de gang.
  • kan zijn dat het os op de boot volgorde wacht .
    kijk dat eens na
  • [quote:572dd66e7b="plextor"]kan zijn dat het os op de boot volgorde wacht .
    kijk dat eens na[/quote:572dd66e7b]

    Dat gaat toch alleen over het opstarten, toch niet wanneer Windows al loopt? Want het is wel zo dat hij Windows XP wel opstart. Ik zie het bureaublad en hij start AVG virus op. En dan loopt het spaak. Ik kan gewoon verkenner openen maar daarin niet de harde schijf. Die zoekt hij (te zien door de zaklantaarn) en pas na 3 minuten gaat hij verder met opstarten en kan ik ook de harde schijf weer zien.
  • Hij begint toch met AVG niet automatisch aan een systeemscan of zo?
  • Haha, nee dat zou wat zijn. Ik heb wel iets "nieuws" ontdenkt toen de computer net opnieuw opstartte.
    Als hij opstart zie ik na het boot-screen een zwart scherm, voor ongeveer 0.5 sec waarop staat:

    Verifiying ROM-DATA:
    en dan iets met ATA en failure.

    Het gaat zo snel dat ik het niet kan lezen. Maar dit heeft er wel mee te maken, weet iemand wat dit precies is?
  • heb je geen digitaal fototoestel of kan je er niet ff eentje lenen?

    Dan kan je hier een screenshot plaatsen?
  • [quote:e57c7b943f="Omusha"]Verifiying ROM-DATA:
    en dan iets met ATA en failure. [/quote:e57c7b943f] Hoeveel IDE schijven heb je dan? En zie je die allemaal in de Verkenner? Check in het BIOS de instellingen van de IDE apparaten. Je C: schijf. Waarschijnlijk de Primary Master zal wel op Auto staan. Net zoals de eventuele CD/DVD speler & -brander. De IDE aansluitingen waarop niets zit, zou je op None kunnen zetten.
    [quote:e57c7b943f="Omusha"] Ik heb de harde schijf getest en deze is niet kapot of beschadigd. [/quote:e57c7b943f] Met welke applicatie? Had je deze getest met de diagnostische software van de fabrikant. Had je zowel de snelle en de uitgebreide (langzame) test gedaan?
  • Hierbij een screenshot van het zoeken naar de schijven:

    [moderator edit:]
    Gaarne een pornoloze upload site gebruiken
    [/edit][/color:ad03c8692e]
  • [quote:bd479b69b1="jolo"][quote:bd479b69b1="Omusha"]Verifiying ROM-DATA:
    en dan iets met ATA en failure. [/quote:bd479b69b1] Hoeveel IDE schijven heb je dan? En zie je die allemaal in de Verkenner? Check in het BIOS de instellingen van de IDE apparaten. Je C: schijf. Waarschijnlijk de Primary Master zal wel op Auto staan. Net zoals de eventuele CD/DVD speler & -brander. De IDE aansluitingen waarop niets zit, zou je op None kunnen zetten.
    [quote:bd479b69b1="Omusha"] Ik heb de harde schijf getest en deze is niet kapot of beschadigd. [/quote:bd479b69b1] Met welke applicatie? Had je deze getest met de diagnostische software van de fabrikant. Had je zowel de snelle en de uitgebreide (langzame) test gedaan?[/quote:bd479b69b1]

    1 Harde schijf, 1 externe. De harde schijf is verdeeld in 4 partities. Je kan geen van de harde schijven zien in de Verkenner. Ik heb de harde schijf getest met HD-tune en nog een online programma wat ik in een van de topics hier gevonden had.

    Het probleem is ontstaan nadat ik de externe HD had aangesloten. Een Western Digital. Maar op mijn andere computer deed deze het zonder problemen.

    Het probleem met Verifying ROM DATA is overigens verholpen door in de Bios de HD op eerste opstartmogelijkheid te zetten. Maar het grote probleem blijft.
  • [quote:c8dc629365="Omusha"]Je kan geen van de harde schijven zien in de Verkenner. [/quote:c8dc629365] Welke schijfletters zie je dan wel in de Verkenner? Dus nadat het opstarten volledig voltooid is, en je bent ingelogd in XP.

    [quote:c8dc629365="Omusha"]Het probleem is ontstaan nadat ik de externe HD had aangesloten.[/quote:c8dc629365] Bedoel je dat "langzaam opstarten" alleen hebt, wanneer de externe HD is ingeplugd? Of ook nog nadat deze weer is uitgeplugd? Via de "Hardware veilig verwijderen" icoon in systeemtray uiteraard.
  • voor wat je kan zien, klik de link in een van mijn vorige posts. Bureaublad en Mijn documenten dus.
    Edit: Deze link is dat:
    [size=9:5ce8d302b5][moderator edit:]
    Gaarne een pornoloze upload site gebruiken
    [/edit][/size:5ce8d302b5]

    Zowel In als uitgeplugged start hij langzaam op: Hij start windows op, ik zie mijn bureaublad. Maar hij start verder niks op. Ik kan internet explorer niet openen, verkenner dus wel, maar dan zoekt hij naar meer bestanden en schijven. Uiteraard correct verwijderd.

    Als ie na drie minuten eenmaal doorgaat is alles weer zonder problemen te zien en lijkt er dus niks aan de hand.
  • het klink mij toch als een systeem software fout. waarschijnlijk zoekt het iets wat hij in het register opsart, wat niet meer bestaat. ik denk als je nieuw systeem zet dat hij het gewoon weer doet. wat je eens kan proberen is:

    ga naar start/uitvoeren, en toets msconfig

    sellecteer daar het laatste tabblad (startup of opstarten)en verwijder alle vinkjes. (zodat je lege vierkantjes ziet)
    dan kun je nog naar het tabblad: services en vervolgens alles waar AGV voor staat (mits dat er staat)uitvinken. en kijk dan eens wat het doet. je kunt daarna eventueel alles weer aanvinken. of gesellecteerd aanvinken zodat je het probleem kan achterhalen.

    dit kan een optie zijn. die ATA failure is je CD-Rom / DV-Rom waar hij een fout aangeeft. die fout kan er dus ook voor zorgen dat het iets zoekt in de verkenner. omdat hij een DVD of CD speler zoekt die niet meer bestaat.(wat ook het langere opstarten zou verklaren) ontkoppel dus ook je cd-rom / dv-rom als de msconfig optie niet meteen werkt.
  • Als je er echt zeker van bent dat je interne hardeschijf in orde is. Check dat voor alle zekerheid (nogmaals) via de diagnostische software van de fabrikant, die ook onder andere op de Ultimate Boot CD staat. En check dat ook of de Opdrachtprompt nog wel werkt.

    Dan is wellicht is je Windows installatie beschadigd. Als je een OEM of Retail XP CD hebt, zou je een Repair install kunnen proberen.
  • [quote:e00b5341df="eduard33"]het klink mij toch als een systeem software fout. waarschijnlijk zoekt het iets wat hij in het register opsart, wat niet meer bestaat. ik denk als je nieuw systeem zet dat hij het gewoon weer doet. wat je eens kan proberen is:

    ga naar start/uitvoeren, en toets msconfig

    sellecteer daar het laatste tabblad (startup of opstarten)en verwijder alle vinkjes. (zodat je lege vierkantjes ziet)
    dan kun je nog naar het tabblad: services en vervolgens alles waar AGV voor staat (mits dat er staat)uitvinken. en kijk dan eens wat het doet. je kunt daarna eventueel alles weer aanvinken. of gesellecteerd aanvinken zodat je het probleem kan achterhalen.

    dit kan een optie zijn. die ATA failure is je CD-Rom / DV-Rom waar hij een fout aangeeft. die fout kan er dus ook voor zorgen dat het iets zoekt in de verkenner. omdat hij een DVD of CD speler zoekt die niet meer bestaat.(wat ook het langere opstarten zou verklaren) ontkoppel dus ook je cd-rom / dv-rom als de msconfig optie niet meteen werkt.[/quote:e00b5341df]

    Als eerste een reactie op Eduards post. Dit maakt niks uit. Heeft geen enkel effect op het opstarten, dat blijft nog altijd hangen. ATA failure is inmiddels opgelost door de volgorde van de BOOT te veranderen.
  • [quote:35c2d026f3="jolo"]Als je er echt zeker van bent dat je interne hardeschijf in orde is. Check dat voor alle zekerheid (nogmaals) via de diagnostische software van de fabrikant, die ook onder andere op de Ultimate Boot CD staat. En check dat ook of de Opdrachtprompt nog wel werkt.

    Dan is wellicht is je Windows installatie beschadigd. Als je een OEM of Retail XP CD hebt, zou je een Repair install kunnen proberen.[/quote:35c2d026f3]

    Het is een Maxtor, moet ik hiervoor Maxblast gebruiken? Want daar schiet mijn computerkennis tekort. Hoe werkt dat precies?
  • powermax heb je daar voor nodig. dat kun je hier downloaden: http://www.majorgeeks.com/downloadget.php?id=1386&file=10&evp=3babe0ea87490b39869a7483f531f24f

    het download popupje komt vanzelf. laat me ff weten of je het gedownload krijgt, want anders kun je het eventueel van me eigen server downloaden :wink:
    dit programma maakt een opstartdiskette aan (zorg dus voor een lege diskette) en start daar mee op als het klaar is. doe dan de uitgebreide test. dan weet je zeker of het de HD is of niet. duurt ff, maar heb je ook wat.
  • TS kan de Dos versie van die diagnostische software beter downloaden vanaf http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?locale=en-US&name=SeaTools&vgnextoid=720bd20cacdec010VgnVCM100000dd04090aRCRD Want daar is een SeaToolsDOSguide.pdf te downloaden, voor meer info.
  • kan ook, maar powermax doet zijn werk ook goed hoor. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.