Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

blaasrichting Cpu / northbridge koeler en vraag aansluiting

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Gezien de theorie dat een ventilator de kant van zijn sticker opblaast; zuigt de cpukoeler warmte weg of blaast hij koud tegen de cpu aan? en geldt dit ook voor de northbridge koeler?

  Ik heb hier ook nog een aantal fans liggen met een 2polige aansluiting. Het moederbord heeft alleen maar 3 polig. Zijn hier omzettertjes voor? of zal ik ze gewoon direct op de 12V lijn aansluiten (of 5 volt, afhankelijk van de herrie en temperatuur)
 • Normaliter blazen fans altijd naar de heatsink toe. Een driedraads heeft een signaalkabel, kan dus zijn dat je moederbord begint te piepen, bij een tweedraads fan. Ze draaien wel allemaal op 12V.
 • ok ga ik dat proberen.

  Na wat gegoogle ben ik erachter gekomen dat de witte draad van de fan niets anders doet dan de draaisnelheid terugkoppelen zodat het Mobo de snelheid enigszins aan kan passen.

  Ik heb in mijn server nu 1 aanzuigfan geplaatst aan de voorkant, draaiend op 12V

  en 2 blazende aan de achterzijde op 7 volt. (Rood op geel en zwart op rood aangesloten)


  ( http://www.helpmij.nl/forum/archive/index.php/t-106846.html )
 • Je kan ze ook nog oop 5v laten draaien, rood en zwart.

  Bij mij hoor je ze dan niet meer (120mm).
 • Ik heb een hele luxe casefan blijkbaar (Antec), die hangt rechtstreeks aan de voeding en er zit een schakelaartje 5- 7- 12-volt aan de buitenkant van de kast :D .

  Gr,
  Jim
 • Donders… dat is inderdaad geen slecht idee!!

  Redelijk simpel te realiseren.. Dank voor het opperen.
 • OK, HIER de specs.

  Ik heb een 120mm DBB exemplaar (Double Ball Bearing), is iets duurder dan de gewone maar heeft dus twee lagertjes i.p.v. één en is daardoor (hopelijk) stiller en duurzamer.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.