Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Allemaal primaire partities

[quote:737b6b2542="jolo"] Een andere beperking van Windows is, dat er op 1 dezelfde harde schijf maar 1 primaire partitie tegelijk zichtbaar en actief mag zijn. De overige 3 primaire partities moeten dan verborgen en niet actief zijn. Dus voor Windows ligt 1 primaire- en een extended partitie met daarin 1 of meerdere logische partities meer voor de hand.[/quote:737b6b2542] Hoeft nog niet eens, mits je de Windowspartitie maar de "boot flag" geeft met behulp van de Gparted LiveCD (manage flags: zet vinkje bij boot).

Anoniem
pjotr123
6 antwoorden
 • Gisteren bij een kennis langsgeweest die wilde weten of hij de partitionering van zijn nieuwe externe HD goed had uitgevoerd.
  Na installatie van Paragon HD Manager zag ik het volgende:
  Harddisk 0 : 120 GB, heeft 3 primaire partities en 1x extended van 14 GB waarin een ongebruikte logical partitie zit.
  Harddisk 1 : 300 GB, heeft 4 primaire partities (260 GB, 30GB, 6 GB en 4 GB) en 1x extended van 20 GB met daarin 1x logical partitie (2 GB gebruikt)
  Externe HD: 300 GB heeft 3 primaire partities.

  Ik ben geen partitionering-expert (vandaar mijn post in dit forum), maar dit lijkt mij toch niet echt ideaal.
  Bij mijn weten, zou het als volgt moeten zijn:
  - je maakt 1 primaire partitie met je operating system
  - alle overige ruimte op je HD wijs je toe aan de extended partitie
  - in die extended partitie kun je dan meerdere logische partities maken.
  Klopt dat?

  Als dit klopt, dan heb ik de volgende vragen:
  - als ik de extended partitie op Disk 0 groter maak, kan ik daar dan een primaire partitie in kopieren?
  - Zo-niet: hoe kan je dan je de programma's van primaire partities 2 + 3+4 overbrengen naar de extended zonder dat je die programma's opnieuw hoeft te installeren?
  - Op Disk 1 (de slave) moet je daar ook eerst een primaire partitie aanmaken en dan een extended of kan je daar 1 extended maken ter grootte van de hele schijf?
  - Het systeem (ondanks P4 op 3 GHZ) is zeer traag: kan dat hierdoor worden veroorzaakt?

  PaulusP
 • Je kunt maximaal vier primaire partities hebben op een harde schijf. Om dat maximum te omzeilen, hebben slimmeriken wat bedacht: je kunt één primaire partitie "extended" maken, en die extended ruimte vervolgens opdelen in een onbeperkt aantal logische partities.

  Samengevat: Maximum is dus: drie "gewone" primaire partities, plus één "bijzondere" primaire partitie die extended is, waarop meerdere logische partities staan.

  Het is dus heel goed mogelijk om meerdere primaire partities te hebben en tevens meerdere logische partities. Dat zal de prestatie van je harde schijf niet nadelig beïnvloeden.

  Traagheid zal andere redenen hebben. Bijvoorbeeld: de harde schijf hangt aan dezelfde IDE-kabel als een DVD-station. Het is beter, om de interne harde schijven samen 1 IDE-kabel te laten delen, en de DVD-speler aan de andere IDE-kabel te hangen.

  Een handig (en gratis) hulpmiddel voor partitioneren is overigens de Gparted LiveCD: de "Engelse sleutel voor partitioneren" in de computer-gereedschapskist. Je kunt je PC opstarten vanaf de Gparted LiveCD. Bij elke startkeuze meteen op Enter drukken.
  De Gparted LiveCD zit hier:
  http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

  Brand het iso als CD-image met Nero (of zo).

  Groet, Pjotr.
 • Pjotr123, bedankt voor je commentaar.
  Voor wat betreft tweede en derde (externe) HD's; moet je daarop altijd een primaire partitie aanmaken,
  of mag dat ook helemaal extended zijn (in aansluiting op de eerste HD)?

  PaulusP
 • Een schijf hoeft geen primaire partities te hebben. Primair is alleen nodig om een OS erop te kunnen zetten. Een dataschijf mag gewoon volledig extended zijn.
 • Kleine correctie op bericht van KeesA:
  Windows kan alleen op een primaire partitie. Linux maakt het niks uit; die kan zowel op een primaire partitie als op een logische partitie.

  Externe harde schijven zijn ongeschikt voor het installeren van een besturingssysteem. Je kunt ze alleen gebruiken voor gegevensopslag.

  Het is inderdaad mogelijk om de hele externe harde schijf slechts 1 primaire extended partitie te geven, en dus de hele ruimte van de harde schijf te gebruiken voor een onbeperkt aantal logische partities. Dat heeft één nadeel: een storing (error) in die ene primaire partitie, vernietigt in één klap alle logische partities.

  Het is dus wat veiliger om (als je maximaal vier partities nodig hebt), alleen primaire partities aan te maken en geen logische. Zeker bij een externe harde schijf: die dingen zijn behoorlijk kwetsbaar.

  Groet, Pjotr.
 • [quote:fe31f5291c="pjotr123"]Het is dus wat veiliger om (als je maximaal vier partities nodig hebt), alleen primaire partities aan te maken en geen logische.[/quote:fe31f5291c] Een andere beperking van Windows is, dat er op 1 dezelfde harde schijf maar 1 primaire partitie tegelijk zichtbaar en actief mag zijn. De overige 3 primaire partities moeten dan verborgen en niet actief zijn. Dus voor Windows ligt 1 primaire- en een extended partitie met daarin 1 of meerdere logische partities meer voor de hand.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.