Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Externe SATA-schijf probleem

Anoniem
Amateur
2 antwoorden
 • Hallo. Mijn nieuwe pc – met als mobo Asus P5K - heeft een externe sata-poort en daar wil ik een externe sata-schijf op aansluiten (voor opslag, niet voor RAID).

  Ik had al de WD My Book Premium ES 500 GB gekocht maar die deed het niet goed. Eerst werd die schijf helemaal niet herkend. Nadat ik gelezen had dat het aan de kabel kon liggen heb ik een andere, kortere kabel gekocht. Hiermee werd de schijf wel “hotplug” herkend (zij het als SCSI-schijf). In schijfbeheer partities aanmaken ging zonder probleem. Bij het kopiëren van bestanden van de vaste naar de externe schijf (een paar gig aan mp3’s) leek het in het begin ook goed en snel te verlopen. Na zo’n twintig seconden kopiëren stagneerde de boel echter en ging het ontzettend traag. Wat ook gebeurde was dat de externe schijf soms weer spontaan was verdwenen uit schijfbeheer.

  Andere methode geprobeerd: eerst de externe schijf aansluiten en dan de pc opstarten. Nu kwam er een mededeling (iets over JMicron en MyBook) en bleef de pc minuten lang hangen bij het opstartscherm.

  Iemand van de computerwinkel heeft er ook nog naar gekeken en die kreeg de boel evenmin in orde. Hij constateerde dat er veel “time-outs” waren. Tenslotte heb ik My Book geretourneerd.


  Vragen:

  1. Zijn hier mensen met een soortgelijke configuratie die er wel in zijn geslaagd om een schijf op de externe sata-poort goed werkend te krijgen? Met welke schijf en welke instellingen?

  2. Wat ook schijnt te kunnen is een sata-bracket aanschaffen en die verbinden met een vrije interne sata-poort. Geeft dit misschien meer kans op succes? Wie heeft hier ervaring mee?


  Bij voorbaat dank.


  Specificaties van mijn systeem:

  Asus P5K (biosversie 0603, nieuwste mobo-drivers van Asus geïnstalleerd waaronder die voor JMicron JMB36 controller)
  Windows XP Home NL
  Intel Core2Quad Q6600
  2 x 1024 MB Nanya DDR2/800 Dimm
  2 x WD 500 GB S-ATA II
  XFX Geforce 8500 GT
 • Ik heb een motherboard van Intel D975XBX helaas geen aansluiting voor e-SaTA, dus heb ik zelf een e-SaTA aansluiting, van mijn NexStar 3 externe harde schijf uitgeprobeerd. Schijf word herkend alleen tijdens de opstart van mijn computer een aantal foutmeldingen en of ik een RAID systeem wil installeren, niet dus.

  Aan mijn hardware leverancier gevraagd en zijn antwoord :

  Ook wij hebben vastgesteld dat er vrijwel geen SATA kaarten zijn die goed werken onder alle versies Windows. Heb intussen een hele verzameling kaarten die het niet doen of het wel doen maar zeker niet booten. We hebben wel de Promis kaart onder Server operating systems getest , daar gaat het prima mee.

  Ik laat er één opsturen, ik weet niet of er genoeg zijn op dit moment want de leverancier had wat leverproblemen, u ziet hem vanzelf komen.

  Heb dit afgezegd want ik ben toch van plan op een moderner motherboard over te stappen volgend jaar met mogelijkheid van e-SaTA.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.