Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

cd's / dvd's voorzien van een afbeelding

Anoniem
mcb77
2 antwoorden
 • Wat ik bedoel is het bedrukken van de schijfjes zelf. Is hiervoor een speciale labelprinter of iets dergelijks op de markt? Of is het een kwestie van de afbeelding printen op een sticker vel en dan maar knippen en plakken? Wie kan mij wat informatie hierover geven, heb zelf al ge-googled natuurlijk maar toch….
 • Er zijn verschillende manieren om een label op een CD/DVD te krijgen, en één oplossing daarvoor die ik je ten sterkste af kan raden is er een label op plakken. Waarom kan je vinden in dit topic (staan ook veel nuttige links in), kort samengevat: door temperatuur en luchtvochtigheidsfluctuaties zet het papier de ene keer uit en de andere keer krimpt het weer, dit in combinatie met de oplosmiddelen in de lijm zorgen ervoor dat de spiegellaag ernstig wordt beschadigd, met als gevolg dat je CD/DVD's onleesbaar worden.

  Twee andere manieren zijn LabelFlash en LightScribe, dit werkt door een laser de afbeelding in te laten branden op een thermische laag op de CD/DVD, dit gebeurd in je brander, en je doet hiervoor de schijf er op de kop in.

  Een laatste methode is CD's die direct door je printer heen gaan, je hebt daar net als bij LabelFlash en LightScribe speciale schijfjes voor nodig, en ook moet je printer het ondersteunen. Voor zover ik weet heeft HP geen printers op de markt die het kunnen, Canon heeft de PIXMA iP4200, 4300, 4500, 5200 en 5300(R) die het kunnen.

  Voorbeelden van de schijfjes die je moet hebben:

  LabelFlash/Lightscribe

  Printen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.