Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Herstellen RAID5 volume

Anoniem
None
3 antwoorden
  • Beste,

    Ik heb een probleem met mijn RAID5 volume. Dit is de configuratie van mijn computer (relevante onderdelen):
    mobo: GA-P35-DS4 linkje voor meer info: http://tweakers.net/pricewatch/info/156217/gigabyte-ga-p35-ds4-p35-(atx-sound-lan-sata-ii-raid-1394).html
    4 x Samsung Spinpoint T166 500 GB: linje voor meer info: http://tweakers.net/pricewatch/info/147239/samsung-spinpoint-t166-500gb-(7200rpm-sata-ii-16mb-ncq).html
    Sinds deze morgen start ik mijn computer op en krijg dit te zien (foto van slechte kwaliteit, ik heb ze genomen met mijn GSM, had niets anders bij de hand): http://users.skynet.be/fa592539/hansje/IMAGE_076.jpg
    Dit is het configuratieprogramma waarin ik de RAID heb ingesteld 2 maanden geleden: http://users.skynet.be/fa592539/hansje/IMAGE_077.jpg
    Als ik de computer verder laat opstarten krijg ik (uiteraard) DISK BOOT FAILURE.
    Ik ben zelf al enkele uren bezig met het probleem maar kan geen enkele vooruitgang boeken…
    Ik heb alle BIOS instellingen afgegaan en nagekeken, Ik heb de harde schijven uit de computer gehaald en ze op exact dezelfde manier terug aangesloten, om zeker te zijn dat er geen probleem is met een loszittende kabel.
    Eén ding zou misschien een doorbraak kunnen zijn, bij de IDE Channels in de BIOS staat niets… ik weet niet of dit klopt, het zijn namelijk SATA schijven. Als mijn BIOS de schijven niet ziet is het natuurlijk wel vreemd dat de RAID controller de 4 de schijf (de Non-RAID disk) als in orde (groen) markeert.

    Het grootste probleem is dat ik geen backup heb van vele dagen werk, niet slim, de backupschijf is er nog niet… maar ben wel alvast beginnen werken.

    Ik hoop dat ik genoeg informatie heb gegeven voor een goede schets van het probleem…

    Groetjes en alvast bedankt
    Hans
  • Dit ziet er idd niet fijn uit. De schijven worden zo te zien nog wel gedetecteerd, maar 3 van de 4 schijven lijken niet meer deel te nemen aan de raid array. Het lijkt alsof de raid controller denkt dat de schijven offline zijn.
    Misschien is de data op die 3 schijven beschadigd, waardoor de raid controller ze niet meer op kan nemen in de array.

    Wat je kan proberen is 1 van de schijven die nu aangegeven wordt als offline, aan te sluiten op sata poort 3 (dus de schijf die nog wel gedetecteerd wordt) Op die manier sluit je uit dat het aan defecte sata poorten ligt.
    Andere optie is om te kijken of een ander systeem met zon intel raid controller nog wel iets er van kan maken. Maar ik ben bang dat de data op die 3 schijven gewoon niet meer in orde is.
  • Ik heb ondertussen de gegevens opgegeven en ben opnieuw gaan installeren, terug de RAID array instellen, installeren, alles ging goed. Tegen de avond was alles geconfigureerd. Volgende morgen start ik de computer op en bevind mij in exact dezelfde situatie, de array lijkt verloren… ik begin nogmaals van in het begin, maar dit keer zonder RAID, ik draai nu gewoon met 4 apparte schijven. Ik heb deze vraag ondertussen ook op meerdere fora gesteld, niemand kan mij zeggen waar de oorzaak van dit probleem ligt.
    Bedankt dat je probeerde te helpen, maar ik heb sterk de indruk dat het niet mogelijk was die gegevens er nog af te krijgen, heb nog geprobeerd mdadm in FreeBSD, maar ook dat is niet gelukt.

    Groet

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.