Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

OEM of Retail

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,
  Op sommige hardware van pc b.v DVD brander zie ik twee termen, OEM of Retail uitvoering.
  Kan iemand mij vertellen wat is de bedoeling van deze termen?
  alvast bedankt
 • OEM is Original Equipment Manufacturer.
  Dat is meestal een uitgekleed pakket (software of hardware)


  Software wordt dan zonder bijv. extra's geleverd en ook voor ondersteuning moet je bij de leverancier van je systeem terecht en niet bij de software fabrikant wat normaal gebruikelijk is.
  Hardware in OEM versie wordt ook vaak kaal geleverd, zonder dure doos, allerlei extra software enzo. Ook daar moet je voor ondersteuning bij de leverancier van je systeem zijn.

  Dat scheelt uiteraard ook behoorlijk in de prijs. Retail versies zijn eigenlijk altijd wel duurder.
 • Retail.
  een l^l verhaal met een mooie doos .
  de hardware is het zelfde
 • Ja, wel wat kort door de bocht, maar daar komt het dus op neer.
  :D
 • Veel gestelde vraag:

  Een andere omschrijving:

  OEM behoort te werken, RETAIL MOET werken.
  Een beetje gerespecteerd bedrijf voert op retail een "strengere controle" op de productielijn.

  En ja. normaliter betaal je meer voor de doos en evt gadgets.
 • Het maakt helemaal niets uit, behalve de prijs een mooi doosje dat men toch meteen in de vuilnisbak gooit. Eventuele toegiftjes zijn meestal van nul en generlei waarde. Waar het om gaat is exact het zelfde.
  Enige bijkomend verschil in geval van Windows XP of Vista is dat een OEM-versie hoe dan ook nooit bij afdanken van de PC overgezet mag worden op een andere PC. Hij komt gewoon niet door de activatieprocedure heen. Kan relevant zijn, vaak is het dat niet.
 • [quote:627d663562="J. de Boer"]Het maakt helemaal niets uit, behalve de prijs een mooi doosje dat men toch meteen in de vuilnisbak gooit. Eventuele toegiftjes zijn meestal van nul en generlei waarde. Waar het om gaat is exact het zelfde.
  Enige bijkomend verschil in geval van Windows XP of Vista is dat een OEM-versie hoe dan ook nooit bij afdanken van de PC overgezet mag worden op een andere PC. Hij komt gewoon niet door de activatieprocedure heen. Kan relevant zijn, vaak is het dat niet.[/quote:627d663562]

  Zonder helemaal af te wijken van het onderwerp ben ik het hier niet mee eens. Ik had een pc met een oem-versie van XP. Deze oem-versie heb ik later gebruikt toen ik een andere pc had. Mocht je niet door de activatie heen komen, kun je altijd via de medewerker van Microsoft dit alsnog regelen.
 • de TS heeft het over hardware .
  dus niet over software
 • O.k., maar voor hardware geldt exact het zelfde, mooi doosje dat toch meteen wordt weggedaan.
 • bij een brander zit er amper verschil in. Behalve dat er waarschijnlijk bij de retailversie wat kabels zitten.

  Bij grafische kaarten kan een retailversie bijvoorbeeld voorzien zijn van extra software of games. Als je toevallig toch die game wilt dan kan het handig zijn.
 • Afhankelijk van welk product, kan er verschil zijn in garantie. Zie ook deze uitleg over Retail en OEM op http://www.komplett.nl/k/k.asp?action=custserv&topic=defin en http://discountechnology.com/s.nl/ctype.KB/it.I/id.64/KB.74/.f
 • Ik heb zo begrijpen van jullie antwoorden : als ik een DVD brander kopen, zit geen kabel bijgeleverd in OEM versie, en ik moet een apart kabel kopen.
  klopt dat?
 • [quote:05871bdc09="sander10"]Ik heb zo begrijpen van jullie antwoorden : als ik een DVD brander kopen, zit geen kabel bijgeleverd in OEM versie, en ik moet een apart kabel kopen.
  klopt dat?[/quote:05871bdc09] zou kunnen .
  maar een flatbed kabel kost misschien 2 euro .
  tussen retail en oem zit wel wat meer marge
 • [quote:48a0e3ea32="sander10"]Ik heb zo begrijpen van jullie antwoorden : als ik een DVD brander kopen, zit geen kabel bijgeleverd in OEM versie, en ik moet een apart kabel kopen.
  klopt dat?[/quote:48a0e3ea32]


  Een IDE flatcable leveren ze niet mee, die heb je meestal al in je pc zitten.

  Meestal krijg je wel een cd met drivers mee en vaak zit daar nog een audio kabeltje bij.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.