Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

azerty of qwerty?

Anoniem
dikkiedik23
8 antwoorden
 • Ik wil een nieuw toetsenbord dat alleen verkrijgbaar is in qwerty-uitvoering.
  Ik kan niet supergoed typen maar ben toch een beetje gewend aan azerty.
  Toch denk ik eraan om dat toetsenbord toch te kopen en me enigszins aan te passen (op m'n werk dan wel weer azerty, maar ja…).
  Nu wil ik vragen wat jullie ervaringen zijn hiermee.
  Een vriend van mij die programmeert zegt bijvoorbeeld dat alle toetsenborden bij hen op het werk qwerty zijn omdat ze dan gemakkelijker de slashen en punten kunnen typen.
  Voor mij is dat nu niet zo heel noodzakelijk, maar vooral: wat zijn jullie ervaringen? Tips?
  Zijn er onder jullie die beide gebruiken en levert dit niet al te veel problemen op?
 • iedereen heeft toch een qwerty toetsen bord .
  azerty is toch belgie /frans .
  http://nl.wikipedia.org/wiki/AZERTY
 • Ik heb zelf een qwerty toetsenbord en heb in het verleden regelmatig op een azerty getikt, het is wel even wennen. Het is even een omschakeling, maar ik had er niet zoveel probs mee.
 • QWERTY is in Nederland en US in ieder geval standaard. Belgie en Frankrijk hebben inderdaad AZERTY toetsenborden.
  Ik zou in ieder geval of overal het een hebben of overal de ander, anders word je gek volgens mij, zit je steeds fout.
 • …en weet er toevallig niemand of azerty geleidelijk aan vermindert in België (de Fransen zie ik er minder voor aan), of er een "tendens" is om zich meer te richten naar het overgrote deel van de wereld?
  Zou dit binnen enkele jaren nog zo zijn? Wat wordt er in het onderwijs gedaan?
 • Ik neem aan dat je uit vlaanderen oid komt?
  Aangezien de andere posters in dit topic uit NL komen denk ik niet dat die daar een al te goed idee van hebben. Maar ik gok dat het nog wel een tijdje azerty zal blijven, fransen zijn ten slotte eigenwijs ;)
 • Ik ga een filosofisch antwoord geven. Het feit dat de Vlamingen opgezadeld zitten met een AZERTY-toetsenbord is nog een reliek van de franstalige overheersing (zeg maar de upperclass in de 19de, begin 20ste eeuw). Als je goed kijkt zie je dat bij een AZERTY-toetsenbord als je blind typt (met 2 handen) dat de linkerpink ligt op de Q, een letter die in het frans zeer veel wordt gebruikt. Het probleem is dat in het Nederlands (germaanse taal), deze letter amper voorkomt (uitsluitend bij leenwoorden). Nog iets: probeer eens een standaard url-link in te tikken met een AZERTY-toetsenbord zoals: www.computertotaal.nl, dat wordt dus www [shift .] computertotaal [shift .] nl of je moet telkens je rechterhand verhuizen naar het numeriek toetsenbord rechts.

  Hoewel ik op beide toetsenborden heel goed blind kan typen, is mijn voorkeur toch voor QWERTY-indeling. Voor het internet gaat het hiermee net iets sneller en aangenamer.
 • @Nelson Lau:
  Je geeft niet alleen een "filosofisch" antwoord, maar ook een praktisch antwoord. Naar zoiets was ik op zoek!

  Eigenlijk kom ik nu pas te weten dat er blijkbaar toch nog veel qwerty-gebruikers zijn in België (dat bovenste deel van België voorlopig nog, waar die mensen wonen die wel vooruit willen…).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.