Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

GPS apparatuur - graag ervaringen uitwisselen

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Na bijna vijf jaar gunstige ervaring met Garmin Quest heb ik sinds een half jaar nu beschikking over een HP iPAQ met TomTom-kaart geïnstalleerd. Ik sta versteld van de verschillen en ben benieuwd naar ervaringen van andere GPS-gebruikers.
  Waarom ik de Garmin Quest (ondanks de beperkte receiver in verhouding tot de iPAQ) verreweg prefereer?
  1. Met de Quest kan ik ook als ik binnen zit (geen GPS-ontvangst) routes plannen. De TomTom vereist GPS-ontvangst, anders geen route-berekening;
  2. De Quest onthoudt de laatste plek waar ik 'm heb uitgezet, in no-time weet hij mijn positie te vinden als ik vertrek. De TomTom heeft tien minuten nodig om na opstarten mijn positie te vinden.
  3. De Quest is in drie toetsaanslagen om te zetten van voetgangersroutes naar fietsroutes of auto/motorroutes, en de Quest weet dan (via selectie in meegeleverde software MapSource) voor de EU alle openbare wegen en ook veel niet-openbare wegen en paden te vinden. Met de TomTom kunnen alleen verharde openbare wegen gebruikt worden binnen Nederland.
  4. Als je een route wil die begint of eindigt buiten bekende wegen is dat met de Quest geen probleem, de TomTom vertikt het dan routes te berekenen (boodschap: niet mogelijk)
  5. Onderweg een willekeurig waypoint invoeren is met de Quest met één klik voor elkaar, met de TomTom moet je veel omslachtiger te werk gaan.
  6. Zoek-adressen invoeren in de Quest gaat vlot en effectief, in de TomTom is het een heel gedoe waarbij de kans op verkeerde invoer groot is door verkeerd meedenkende software.
  7. De extra's bij TomTom (file-informatie, flitspalen e.d.) werken niet goed, snelle alternatieven berekenen levert geen meerwaarde.

  Kortom, ondanks de beperkingen van de mindere stateliet-ontvangst van de Quest vind ik het gebruikersgemak zo veel beter dat ik mijn TomTom niet meer zal gebruiken en mijn oude Quest-doosje weer op de voorruit heb geplakt.

  Ik ben benieuwd of andere GPS-gebruikers andere ervaringen hebben. Ik zou het mooi vinden als dit onderwerp ook in Computer Totaal aandacht zou krijgen.
 • Ik denk zelf dat de verschillen voor een belangrijk deel zijn terug te voeren om de doelgroep waarvoor de producten zijn gemaakt. Ik ken de Garmin Quest niet, maar gebruik zelf wel TomTom. TomTom is vooral bedoelt voor automobilisten (en motorrijders) die eenvoudig van punt A naar punt B willen reizen. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat de TomTom geen onverharde wegen ondersteunt.

  Voor wat betreft het plannen van een route en het invoeren van adresgegevens, ik heb daar geen enkel probleem mee met mijn TomTom. Voor het vooraf berekenen van een route is geen GPS-ontvangst noodzakelijk en het invoeren van een adres gaat gewoon via een toetsenbord dat op het scherm wordt getoond. Wel vind ik persoonlijk dat de invoer nogal traag reageert, maar ik weet niet of dit komt door de software of de hardware.

  Voor de rest zullen er ongetwijfeld verschillen tussen de navigatie-oplossingen zitten die voor de één meer relevant zijn dan voor de ander.

  Ik ben wel van mening dat de reviews over de TomTom over het algemeen wel erg positief zijn ten opzichte van de andere navigatie-oplossingen. Als iets goed is dan moet dat uiteraard gewoon gezegd worden, maar wees ook niet bang om over een populair product de minpunten te benoemen. (Overigens merk ik wel dat de laatste tijd de kwaliteitsverschillen tussen de diverse producten steeds kleiner wordt en dat de 'superioriteit' van TomTom steeds minder vanzelfsprekend begint te worden)
 • Die problemen die je hebt met je TomTom, je kunt het geen TomTom noemen, omdat het een HP is? Of zie ik nou iets over het hoofd?
 • HP iPAQ met TomTom Flashcard is de enige ervaring die ik met TomTom heb. Juist omdat deze combinatie met Windows CE handig lijkt (outlooksynchr, diverse software en met GSM-telefoon) is deze set nu standaard bij mijn werkgever. In de praktijk werkt de combinatie Windows CE-telefoon prima maar stelt TomTom teleur vergeleken met wat ik van de Quest gewend ben. Mogelijk is het te hoog gegrepen met dit apparaat deze toepassingen te combineren.
  Ik ben wel benieuwd of dat inprogrammeren van routes zonder dat de GPS-ontvanger actief is ook lukt met een HP, dan zou ik graag weten wat ik verkeerd doe? :(
  En hoe lang zou een TomTom normaal bij ruime horizon nodig moeten hebben voor positiebepaling?
 • Voor wat betreft het verkrijgen van een fix (het verkrijgen van voldoende satelliet-signalen): dit kun je niet enkel op TomTom afschuiven. Je bent hierbij ook zeer sterk afhankelijk van de GPS-antenne van de iPAQ en de omgeving waarin je je bevindt (bijvoorbeeld in de auto).

  Als je van te voren een route wilt bekijken kun je via het hoofdmenu kiezen voor 'Berekening vooraf' (op de 2e pagina). (Bij TomTom 6)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.