Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Iets gaat niet lekker in mijn pc, geheugen?

Anoniem
M@XXER
12 antwoorden
 • Hey Jongens,

  Ik heb sinds een paar dagen mijn nieuwe pc, alleen nu heeft hij een paar kuren. Soms sluit hij ineens een mapje af die ik geopend heb van een dvd. Tijdens Call of Duty 4 sluit hij ineens het spel af en kom weer in windows. Daarnaast heb ik nu 2x blauw scherm gehad met de volgende melding: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUEL .

  Ik heb al wat zitten zoeken en nu zeggen ze dat het misschien een geheugen probleem is. (ik heb dit geheugen http://www.azerty.nl/producten/product_detail/174/31153/gx22gb6400dc.html ).

  Waarmee kan ik dit het besten testen? Welk programma?

  Specs pc:
  Cooler Master CM 690, Gigabyte P35, E6750, Spinpoint 500 GB, G.E.I.L. 6400 DDR 2 GB, Corsair 450 Watt, Samsung Burner & DVD-speler, Sapphire Radeon X1950 GT
 • Memtest :wink:
 • [quote:cf8b686c3c="[R]ik.92"]Memtest :wink:[/quote:cf8b686c3c]

  [quote:cf8b686c3c="[R]ik.92"]Memtest :wink:[/quote:cf8b686c3c]

  Ok ik hem net gedaan en het lijkt niet echt positief, het lijkt wel of hij halverwege kapt:

  Screen resultaat:

  http://www.jcfalcone.nl/Downloads/memtest.JPG

  Filmpje resultaat:

  http://www.jcfalcone.nl/Downloads/memtest.MPG

  Mijn geheugen bestaat uit 2x 1 gig, kan ik er nu 1 uit halen en kijken of hij het dan gewoon doet? en zo de kapotte vinden?
 • Ja. Het is duidelijk dat 1 of beide reepjes fouten bevat(ten). Reepjes per stuk testen en let op waar (in welk slot) je die enkele reepjes zet. Zie mobo-handleiding.

  Ook al is er maar 1 reepje kaduuk: als je geheugen onder garantie valt en een dual channelset is: beide reepjes terugsturen. Vanwege het unieke dual channelconcept moet de winkel beide reepjes omruilen voor een gelijke dual channelset.
 • Redelijk bizar. Ik heb nu 2x de test gedaan met elke keer 1 reepje in vak 1. Bij beide reepjes geeft hij errors.

  Is er nog een ander programma waar ik m'n ram mee kan testen.

  Vind het wel heel raar als ze me 2x kapotte reepjes geven.
 • Niks bizar. Het gebeurt echt vaak dat geheugen defekt is. Andere programmas proberen heeft geen zin: in de winkel waar je je geheugen naar terugstuurt gebruiken ze Memtest ook.

  Bij het samenstellen van een systeem worden alle onderdelen uit de verpakking gehaald en geassembleerd. Het systeem wordt aangezet, Windows wordt geïnstalleerd en als dat allemaal goed gaat komt de doos in jouw richting. Je hoeft echt niet te denken dat bij een standaardassemblage duurtest worden gedaan. Het is net als bij jiu thuis: het systeem valt niet direkt uit, maar pas bij een bepaalde belasting. Nou, in de winkel is het systeem niet direkt uitgevallen, dus staat de kast nou bij jou. :D

  Dus: niet treuzelen, RMA aanvragen of naar de winkel terug waar je 'm hebt gekocht. Als je even meldt dat Memtest bij beide reepjes fouten geeft heb je zo nieuw geheugen in huis.
 • Ik heb nu tijdelijk ander geheugen van hetzelfde merk maar nu CAS 4-4-4-12 => http://www.geilusa.com/products/showSpec/id/65

  Ik heb alle voltages geprobeerd, 1,8 t/m 2.2 maar hij blijft maar hetzelfde probleem geven. Zowel het ram op auto gezet als 4-4-4-12 en Refresh to ACT Delay op 42 tevens de PCI express frequency op 100/auto.

  Ik heb nu de volgende bios instellingen. Zijn hier nog op of aanmerkingen op?

  [img:cdd2f34f7d]http://img521.imageshack.us/img521/9184/dsc04184bd5.jpg[/img:cdd2f34f7d]

  [img:cdd2f34f7d]http://img127.imageshack.us/img127/8313/dsc04185fd9.jpg[/img:cdd2f34f7d]

  [img:cdd2f34f7d]http://img521.imageshack.us/img521/9638/dsc04186ax8.jpg[/img:cdd2f34f7d]

  Dit geheugen zou moeten werken volgens: http://www.gigabyte.eu/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-p35-ds3.pdf
 • Om te zien of het nou aan het (merk) geheugen ligt of aan de zelf doorgevoerde overklokinstellingen, even de 'high speed dram dll settings' op 'option 2' zetten.

  Werkt dat niet dan de 'performance enhance' van de turbo af en op standaard.

  Het is een kwestie van uitsluiten: eerst moet je zien of deze twee sets geheugenreepjes op standaardsettings goed lopen. Is dat zo, dan is er technisch niets mis met je geheugen. Als de problemen zich alleen voordoen met overklokakties is het veel handiger handmatig te gaan overklokken i.p.v. de 'performance enhance' direkt op 'turbo' te zetten.

  In principe kun je een aardige overklok bereiken: ik heb zelf dit bordje + CPU en draai op meer dan 40% overklok. Maar dan zorgvuldig stapje-voor-stapje de overklok handmatig doorgevoerd. Zo kun je precies bepalen welk onderdeel bij stapje zoveel de bottleneck is.
 • [quote:e485d373eb="KeesA"]Om te zien of het nou aan het (merk) geheugen ligt of aan de zelf doorgevoerde overklokinstellingen, even de 'high speed dram dll settings' op 'option 2' zetten.

  Werkt dat niet dan de 'performance enhance' van de turbo af en op standaard.

  Het is een kwestie van uitsluiten: eerst moet je zien of deze twee sets geheugenreepjes op standaardsettings goed lopen. Is dat zo, dan is er technisch niets mis met je geheugen. Als de problemen zich alleen voordoen met overklokakties is het veel handiger handmatig te gaan overklokken i.p.v. de 'performance enhance' direkt op 'turbo' te zetten.

  In principe kun je een aardige overklok bereiken: ik heb zelf dit bordje + CPU en draai op meer dan 40% overklok. Maar dan zorgvuldig stapje-voor-stapje de overklok handmatig doorgevoerd. Zo kun je precies bepalen welk onderdeel bij stapje zoveel de bottleneck is.[/quote:e485d373eb]

  Het probleem is dat ik het geheugen totaal niet normaal aan het werk krijg. Elke keer als ik memtest start hangt hij test 2 rond de 14 % zoals in het filmpje te zien is, of ik de settings nu op auto of manual zet. Dingen op turbo de tijden op 4,4,4,12 of de voltages verwissel tussen de 1,8 en 2,2 volt. Ik ben bang dat ik misschien een ander optie over het hoofd zie die ik moet veranderen zoals dit bv, No-execute memory protect:

  [img:e485d373eb]http://img407.imageshack.us/img407/5421/96425591vl7.jpg[/img:e485d373eb]

  Ik ben een redelijke leek met de bios instellingen, vandaar dat ik er nog 2 bij post of er iets stoms bij staat:

  [img:e485d373eb]http://img129.imageshack.us/img129/7236/91222922na0.jpg[/img:e485d373eb]

  [img:e485d373eb]http://img407.imageshack.us/img407/8537/27292140xo8.jpg[/img:e485d373eb]
 • In schermpje 1 is het 'no execute gebeuren' goed ingesteld.

  Zet in je 'Intelligent Tweaker' scherm het volgende eens neer:

  CPU Host Clock Control op 'manual'
  CPU Host frequency op 350
  PCI express frequency op '100'
  System Memory multiplier op '2.0'
  Performance enhance op 'standard'
  System voltage control op 'auto'.

  De geheugenaansturing vindt nu net op wat andere frequencies plaats. Wellicht dat het geheugen over een blokkade heen moet.

  Je kunt eerst (om mogelijke verkeerde instellingen te wissen) eerst je BIOS nog even resetten: even een schroevendraaiertje tegen de twee pinnetjes naast de BIOSchip houden. Dan eerst zonder enige wijziging in het BIOS de boel proberen. Wil dat niet, dan alleen bovenstaande modifikatie doorvoeren.
 • [quote:e5b905011c="KeesA"]In schermpje 1 is het 'no execute gebeuren' goed ingesteld.

  Zet in je 'Intelligent Tweaker' scherm het volgende eens neer:

  CPU Host Clock Control op 'manual'
  CPU Host frequency op 350
  PCI express frequency op '100'
  System Memory multiplier op '2.0'
  Performance enhance op 'standard'
  System voltage control op 'auto'.

  De geheugenaansturing vindt nu net op wat andere frequencies plaats. Wellicht dat het geheugen over een blokkade heen moet.

  Je kunt eerst (om mogelijke verkeerde instellingen te wissen) eerst je BIOS nog even resetten: even een schroevendraaiertje tegen de twee pinnetjes naast de BIOSchip houden. Dan eerst zonder enige wijziging in het BIOS de boel proberen. Wil dat niet, dan alleen bovenstaande modifikatie doorvoeren.[/quote:e5b905011c]

  Al die instellingen geprobeerd, bios gerest met instellingen enz. Morgen mijn geheugen even uitlenen en kijken of het bij diegene werkt.

  Vandaag mailtje binnen gehad van Azerty dat het geheugen idd kapot was (en binnen 3 dagen een nieuwe terug krijg), maar kan me niet voorstellen dat dat bij deze ook zo is. Misschien maakt mijn moederbord wel alles kapot :P. Denk dat ik de gehele pc maar terug stuur naar Azerty, even kijken hoe dat met de kosten gaat dan, via consumentensites al gezien dat zij alles moeten betalen, maar volgens mij moet ik voor alles ophoesten, pc laten checken kost al 49e.

  Iemand ervaring hoe dit zal uitpakken. Ik heb mn pc pas 2,5 week en is al zo gaar vanaf het begin. Iemand nog tips?
 • Beste mensen,

  Ik heb nog steeds hetzelfde probleem. Soms is het erger dan anders. Momenteel heb ik weer wat tijd om eraan te sleutelen. Ik heb nu 4 erin en krijg de volgende memtest.

  [img:0a8bd967df]http://img837.imageshack.us/img837/8100/memtest.jpg[/img:0a8bd967df]

  Uploaded with ImageShack.us

  Kan ik iets hieruit afleiden?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.