Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC boot niet

Anoniem
derkdejong
6 antwoorden
 • Hallo allen,

  Onverwacht wil mijn pc niet meer opstarten. Het scherm blijft zwart en blijkbaar wordt ook het bios niet geactiveerd want de bekende biosschermen die normaal voorbij schieten zijn niet zichtbaar. De led van de harddisk flikkert slechts eventjes. Alleen de koelfan draait hoorbaar. Waar kan ik het beste beginnen om de oorzaak van dit euvel te achterhalen?


  Gr.
 • het zou de batterij van het moederbord kunnen zijn: heb je al eerder iets gemerkt van foutieve datum? dan kun je een nieuw/ander batterijtje proberen.
  maar waarschijnlijker is dat de voeding kaduuk is gegaan. (zo´n voeding bestaat uit meerdere circuits, en waarschijnlijk is een van die circuit kapot, dat verklaart waarom ewr wel een ledje/fan kan aanstaan)
  heb je een buurman of neef die dat even met een andere voeding kan checken?
 • Heb de verbindingen v.d. stroomconnectors nagelopen en de batterij verwijderd en getest met een batterij-tester. De batterij bleek nog prima te zijn. Vreemd genoeg startte de pc daarna weer op zoals vanouds. Hopelijk blijft dit zo.
 • je geheugen = K.O.
  probeer me andere geheugentjes of
  heb je ze op dual channel lopen?
  zo ja
  haal 1 van je geheugen uit en probeer met 1tje
  als het zo lukt moet je kijken of je nog garantie hebt, kunnen ze het voor je ruile
 • Om met je eerste vraag te beginnen: een Clear CMOS doet soms wonderen. Het kan zijn dat het verwijderen van de batterij dat effect heeft gehad. Ik denk niet dat er echte problemen zijn, tenzij dit euvel vaker op gaat treden. Soms raakt de computer gewoon van slag, daar is dan wel een aanleiding voor, bijvoorbeeld nieuwe software geinstalleerd, hardware gewijzigd, computer overgeklokt of de voedingsknop niet geheel correct bediend. Snel aan/uit of uit/aan of iets dergelijks.

  Het geheugen zou je kunnen testen met Memtest86. Op zich denk ik niet dat dat de veroorzaker is. Alleen als er hele rare onverklaarbare probleempjes optreden, dan zou ik daar aan denken.
 • Het verwijderen van de batterij gaf inderdaad het zelfde effect als het recetten van de CMOS aangezien de biosinstellingen na het uitnemen en weer terugplaatsen van de batterij weer op de default instellingen werden gereset.
  Het geheugen zal waarschijnlijk niet een probleem zijn geweest. Deze zijn pas een paar maand geleden nieuw aangeschaft.

  Gr.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.