Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Welk extern opslagmedium? Usb-stick, cd, dvd of externe hd?

Anoniem
Henk Meerwijk
15 antwoorden
 • 1. Welk type extern opslagmedium raden jullie aan? En wat vinden jullie van mijn onderstaande overwegingen over dit onderwerp?

  2. Ik wil een copie van mijn computer-data opslaan buiten mijn pc. Het gaat om ongeveer 1,5 GB, inclusief mijn foto's en emails. Ik hoef geen muziek en video's op te slaan in die backup. Dat vind ik niet nodig.

  3. Ik vind het niet zo erg als ik mijn software-programma's na een hd-crash opnieuw moet installeren, want dan gaan ze volgens mij vaak ook wat beter werken.

  4. Een cd of dvd lijkt me minder geschikt als backup-medium om een aantal redenen:

  a. Ik vind het omslachtg en het gebruik lukt niet altijd. Er hoort ook een aparte handleiding bij de cd-software of dvd-software. Dat is wéér een handleiding die ik moet bestuderen.

  b. Ik ben bang dat ik na een harddisk-crash in de verre toekomst misschien niet makkelijk meer de juiste cd-software of dvd-software kan vinden om die cd's te lezen.

  c. Ik heb gelezen dat backup-software niet automatisch kan opslaan op een cd.

  5. Daarom overweeg ik om een een usb-stick te kopen van 2 GB, om daarmee twee keer per week een backup te kunnen maken.

  6. Daarnaast wil ik eens per jaar een backup maken op een niet herschrijfbare dvd, omdat een usb-stick eventueel gestolen kan worden.

  7. Ook een externe harddisk is een mogelijkheid. Wat zijn de voordelen daarvan boven een usb-stick? Bijvoorbeeld sneller, groter?

  8. Zijn er nog andere geschikte externe backup-media dan usb-stick, cd, dvd en externe harde schijf?
 • Er is nog een goed en betrouwbare mogelijkheid, namelijk tape. Wel duur en tijdrovend, maar goed lang te bewaren. Dagelijkse backups kun je denk ik het makkelijkste maken op een externe schijf. Werkt het snelste. Backupsoftware kan naar bijvoorbeeld een usb disk opslaan, en ook weer terugzetten, zelfs buiten windows om.
 • in principe eens met gerben, maar bedenk wel: een veilige backup is pas veilig als je hem elders bewaart!
  hang je, zoals ik tegenwoordig veel zie, een externe hd permanent aan je pc, dan is die vrijwel net zo kwetsbaar als je ingebouwde hd: een vervelende stroompiek (hoeft niet eens altijd van buiten te komen) en beide hd´s crashen.
  om de paar dagen een backup op een stick, en die elders bewaren, en om de zoveel tijd een dvd volschrijven en elders bewaren, vind ik meer aan te bevelen.
  en waar ik altijd bij zweer: zet je bestanden zoals ze zijn is op je backup medium:
  - versleuteling door backupsoftware leidt makkelijk tot versie- en andere problemen
  - een kopie van je databestanden kan je zelf controleren en je kan er elders mee erder werken
 • 1. Dank je Gerben. Tape, ik geloof je, maar als heel weinig particulieren dat gebruiken, zullen daar wel doorslaggevende redenen voor zijn denk ik. Mogelijk de redenen die jij noemde.

  2. Tapes lijken me bovendien kwetsbaar voor magnetische velden en tape kan breken.

  3. Ik denk wel dat ik elke drie jaar cd's, dvd's, floppies en usb-stick moet vervangen wegens slijtage. Dat heb ik gelezen. Veel mensen weten dat niet.

  4. Hoelang ongeveer duurt het opslaan van 2 GB aan data op een USB-stick?

  5. Hoelang ongeveer duurt het opslaan van 2 GB aan data op een externe HD?

  6. Als ik twee keer per week een kwartier moet wachten op een automatiche backup, vind ik dat niet zo erg, want ondertussen doe ik dan een ander klusje. Mijn pc is gemiddeld snel: Pentium 4, CPU 3 GHz. Kloksnelheid 3 GHz, 504 MB.

  7. Is een 'usb-schijf' een speciaal type externe harde schijf?
 • [quote:d4486fa9c1="derkdejong"]een veilige backup is pas veilig als je hem elders bewaart! hang je, zoals ik tegenwoordig veel zie, een externe hd permanent aan je pc, dan is die vrijwel net zo kwetsbaar als je ingebouwde hd: een vervelende stroompiek (hoeft niet eens altijd van buiten te komen) en beide hd´s crashen.[/quote:d4486fa9c1]

  1. Lijkt me ook. En een stroompiek kan ook door de bliksem komen via je kabelbedrijf of net-stopcontact.

  2. In verband met dat benodigde apart bewaren, lijkt een usb-stick me dan handiger dan een externe HD, omdat een usb-stick makkelijker is te transporteren en door het lagere gewicht volgens mij waarschijnlijk minder snel kapot kan vallen.

  3. En je kunt om een usb-stick ook beschermend rubber maken. En je kunt hem door het kleiner volume makkelijker stootvast, discreet en waterdicht opslaan en vervoeren dan een externe HD.

  4. Bovendien heeft een usb-stick geen bewegende delen en is daarom misschien minder kwetsbaar dan een externe HD?
 • Ik gebruik zelf een externe hdd en USBstick.

  Er is op z'n minst 1 USBstick (Corsair Flash Voyager) in de handel die in rubber gegoten is, misschien een optie?
 • [quote:3aab1cc026="Rebel"]Ik gebruik zelf een externe hdd en USBstick.

  Er is op z'n minst 1 USBstick (Corsair Flash Voyager) in de handel die in rubber gegoten is, misschien een optie?[/quote:3aab1cc026]Een ingebouwd lampje (ledje) dat activiteit aangeeft is ook erg handig. Evenals een koord-oog waaraan je een koord of kaartje met informatie kan bevestigen.
 • Negen van de tien externe schijven werken met usb. En er is eigenlijk geen computer te vinden, waar geen usb aansluiting op zit. De laatste tijd is esata ook in opkomst. Is veel sneller dan usb, maar ook minder courant. Maar meestal zit er ook een usb aansluiting op zo'n schijf.
 • [quote:bee0dec2c4="gerben"]Negen van de tien externe schijven werken met usb. En er is eigenlijk geen computer te vinden, waar geen usb aansluiting op zit. De laatste tijd is esata ook in opkomst. Is veel sneller dan usb, maar ook minder courant. Maar meestal zit er ook een usb aansluiting op zo'n schijf.[/quote:bee0dec2c4]Dat is goed om te weten. Ik geloof dat ik nu de grote lijnen in beeld heb. Ik denk dat ik een usb-stick ga kopen van 4 GB. Ik moet een heel platte hebben, want de usb-aansluituingen op mijn pc zitten vlak boven elkaar. De Sandisk Cruzer Micro is maar 8 mm dik. Dat past net. Met 4 GB kost hij ongeveer E 45,- Volgens mij is dat wel relatief duur.

  http://nl.sandisk.com/Products
 • [quote:2646b40be1="Henk Meerwijk"]De Sandisk Cruzer Micro is maar 8 mm dik. Dat past net. Met 4 GB kost hij ongeveer E 45,- Volgens mij is dat wel relatief duur.[/quote:2646b40be1] Dan zou je ook Kingston DataTraveler 4GB (USB 2.0) kunnen overwegen, die een afmetingen heeft van 66.9 x 20.4 x 9.0 mm.
 • ….en een kort verlengsnoertje (usb) lost het probleem van "vlak boven elkaar op" en hoeft niet duur te zijn…. dan kun je gewoon een dikke usb stick kopen die logischerwijs dan ook minder kwetsbaar is…..
 • [quote:68a15810d0="jolo"]Dan zou je ook Kingston DataTraveler 4GB (USB 2.0) kunnen overwegen, die een afmetingen heeft van 66.9 x 20.4 x 9.0 mm.[/quote:68a15810d0]Ja dat is ook een platte. Ik laat het ook afhangen van wat de winkels hier in de buurt hebben liggen.
 • [quote:a41cfbfb82="outlaw99"]….en een kort verlengsnoertje (usb) lost het probleem van "vlak boven elkaar op" en hoeft niet duur te zijn…. dan kun je gewoon een dikke usb stick kopen die logischerwijs dan ook minder kwetsbaar is…..[/quote:a41cfbfb82]Dit vind ik een hele leuke.
 • Ik heb nu deze USB-stick gekocht: Sandisc Cruzer Micro, 2 GB. Zwart met een wit schuifje. Voor ongeveer 22 euro. Maar ik vind hem niet zo heel stevig en dat schuifje kan kapot gaan. En het lichtje hiervan is alleen van bovenaf te zien. Maar in veel winkels kun je die sticks alleen in de verpakking bekijken. Volgende keer ga ik dus naar een winkel waar ze wél zijn uitgepakt. Weer wat geleerd. Het voordeel van deze is dat hij is voorzien is van U3-software. Daarmee schijn je makkelijk je eigen software op die stick te kunnen zetten voor gebruik op andermans computer.
  http://www.sandisk.com/Products/Item(1922)-SDCZ6-2048-A10-SanDisk_Cruzer_Micro_2GB_Black.aspx

  De onderstaande usb-stick is volgens mij steviger want is denk ik in doorzichtig rubber gegoten. En hij heeft het lichtje (ledje) waarschijnlijk achterop, zodat het ook van onderaf zichtbaar is.
  http://www.sandisk.com/Products/Item(1222)-SDCZ4-2048-A10-SanDisk_Cruzer_Micro_Skin_USB_Flash_Drive_2GB.aspx

  Het backuppen op USB-stick bevalt me veel beter dan op CD, want het gaat veel sneller en ik vind het makkelijker. En ik hoef niet bang te zijn dat er een kras op komt. En het is lekker compact op te bergen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.