Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

40 Gb harde schijf formatteert niet verder dan 8 Gb

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Ik heb nog een Western Digital harde Schijf van 40 Gb liggen. Ik heb geprobeerd hem te formatteren maar ik kom niet verder dan 8. en nog iets.
  In het bios geeft hij wel aan dat het een 40 Gb schijf is.
  Wat kan dat zijn?

  Sandy
 • Welke Windows versie gebruik je? Hoe formatteer je?
 • XP Pro.
  Ik ga eerst naar Deze Computer. Dan klik ik op de rechtermuisknop en kies formatteren. Dan NTSF en daarna snelformatteren.
  Dan gaat hij niet verder dan 8. en nog iets. (Ik weet het niet precies meer omdat ik de schijf er weer uitgehaald heb. Omdat ik nu vrij ben wil ik het weer gaan proberen)
 • In uitvoeren diskmgmt.msc ingeven en voor ok kiezen.

  Op die schijf de partitie(s) verwijderen, een nieuwe aanmaken en formateren, niet voor snel kiezen.

  Je krijgt dan de eerst vrije schijfletter die je ook aan kunt passen door een andere te veranderen, alleen systeem en opstart schijven kun je niet veranderen.
 • Iets uitgebreidere info over diskmgmt.msc staat onder andere Microsoft Support http://support.microsoft.com/kb/309000/nl Al staat daar dat Volumenaam optioneel is, vind ik het beter elke schijfletter een zinvolle Volumenaam te geven. Kan ook nog achteraf in de Verkenner.
 • zaten er al partities op? Heb je die wel weggegooid?
 • Alles geprobeerd zoals genoemd: diskmgmt.msc en partitie verwijderd. Vervolgens in bios gekeken en hij wordt steevast herkend als schijf van 8 Gb, terwijl het wel degelijk een schijf is van 40 GB. Daarna partitie aangemaakt en die gaat ook niet verder dan 8 Gb.
  Ik denk dat ik deze schijf ga gebruiken bij het discuswerpen.
  Of heeft iemand nog een tip?

  Groet,

  Sandy
 • [quote:eb5edaf754="Sandy"] In het bios geeft hij wel aan dat het een 40 Gb schijf is. (..) Vervolgens in bios gekeken en hij wordt steevast herkend als schijf van 8 Gb, [/quote:eb5edaf754] Werd de schijf in het BIOS nu herkend als 40 GB of 8 GB? Check eventueel deze info over The Int 13h extensions - Breaking the 8 GB barrier. Het gaat toch om een IDE harrdisk. Check dan ook nog de grootte met Data Lifeguard Tools Diagnostics for DOS floppy of CD, en doe de Quick- en Extended Tests.

  Verder zou je ook nog kunnen proberen of je die 40 Gb schijf kunt partitioneren en formatteren met GParted.
 • [quote:eb6514562f="Sandy"]Alles geprobeerd zoals genoemd: diskmgmt.msc en partitie verwijderd. Vervolgens in bios gekeken en hij wordt steevast herkend als schijf van 8 Gb, terwijl het wel degelijk een schijf is van 40 GB. Daarna partitie aangemaakt en die gaat ook niet verder dan 8 Gb.
  Ik denk dat ik deze schijf ga gebruiken bij het discuswerpen.
  Of heeft iemand nog een tip?

  Groet,

  Sandy[/quote:eb6514562f]
  [quote:eb6514562f="Sandy"]Ik heb nog een Western Digital harde Schijf van 40 Gb liggen. Ik heb geprobeerd hem te formatteren maar ik kom niet verder dan 8. en nog iets.
  In het bios geeft hij wel aan dat het een 40 Gb schijf is.
  Wat kan dat zijn?

  Sandy[/quote:eb6514562f]

  Tja, je begint toch echt met te vertellen dat hij in de bios wel als 40 gig. werd herkent. :?

  Welk type schijf is het?
  Zit er geen limit drive capacity jumper op?
 • Het bios herkent hem als 8 Gb schijf….
 • [quote:3d6619469e="Sandy"] Het bios herkent hem als 8 Gb schijf[/quote:3d6619469e] Check dan op WDC support: The full capacity of an EIDE drive is not recognize by the system BIOS, en Operating System and BIOS limitations - 137GB, 32GB, 8.4GB
 • Wellicht voor de hand liggend maar toch, kun je handmatig de schijf in het bios instellen met headers, cylinders en heads ?
 • -Ik kan wel de headers ed veranderen in het bios. Maar hoeveel? Op de schijf staat 40.0 Gb. Het aantal Gb niet.
  -Heb inmiddels programmaatje gedownload van WD en ga daar morgen mee aan de slag.
 • Op je schijf zou die informatie moeten staan, iets in de vorm van sec (sectoren), hd (heads) en cyl (cylinders).
  Met het type nummer zou je dit ook nog moeten kunnen vinden bij de fabrikant.
  Als je het weet, zet het dan eens hier neer.
 • Toevallig niet een verouderd moederbord?

  Controleer ook even de jumper instellingen, sommige schijven kan je met een jumper beperken in grootte ivm gebruik in oude systemen. Bij Hitachi gaat dat met een programmatje, misschien is dat ook het geval bij WD.
 • Wellicht gebruik je een verouderde format.com. Bijv. als ik een bootdiskette opstart en een format.com gebruik van win98, kan ik mijn schijf ook niet op 80 Gb (ook WD800JB) formatteren. Ik moet de format.com van WinME of hoger gebruiken.

  Dus 'hoe' formatteer je ? Als het gewoon met de bootable CD-Rom is van WinXP en je verwijderd 'alle' (behalve de systeempartitie fabrikant) aanwezige partities in de blauwe dos-setup, dan moet je in staat zijn (waarbij ik vermoed dat de 40 Gb gewoon herkent wordt), deze volledig in zijn geheel te formatteren.

  Je kunt ook doorgaan en daarna in Windows het programma Partition Magic 8 of hoger gebruiken. Die geef tevens ook in een grafische schil meer info aan waarmee je de partitie kunt uitbreiden van 8 naar 40, actief maken, partities unhiden (misschien staat er een hidden partitie op) enzovoorts…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.