Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Notebook onderdelen

Anoniem
Vandread
6 antwoorden
 • Hallo.

  Zoals iedereen weet is het veranderen van bijv. de videokaart, geluidskaart etc bijna niet te doen in een laptop. Enerzijds vanwege de afmetingen, anderzijds vanwege het feit dat er geen aanbieder is die deze onderdelen te koop aanbiedt voor de 'gewone' consument.

  Nu stond er gisteren bij mij iemand in de winkel, die zei dat 'de verkoop van notebook onderdelen binnen afzienbare tijd wordt gelegaliseerd'.

  Deze uitspraak botst bij mij op 2 dingen:

  a - is het illegaal dan ?
  b - hoe willen ze dit realiseren, daar bijna niemand weet hoe een notebook in elkaar zit? En al zouden ze het weten, het risico iets kapot te maken ligt vele malen hoger dan in en gewone pc.

  Zijn er hier meer mensen die er iets over weten ?

  Ik heb gisteren met verschillende leveranciers aan de telefoon gehangen, daar dit nu een 'hot discussion' bij ons op de zaak is. Enkele leveranciers gaven niet toe, maar ontkenden ook niet.

  Alvast bedankt.

  MvG
 • veel video en geluids- en netwerkkaarten zijn van het on board type …. maw niet te vervangen zonder zeer professioneel soldeergereedschap…
  Blijft over: de DVD speler/brander… en verder…?
  De essentie ontgaat me dus een beetje van dit topic?
  Geen enkele winkel heeft dit en wellicht een zeer beperkt aantal service stations…
 • nou sommige onderdelen zijn natuurlijk wel te vervangen. Een processor bijvoorbeeld is vervangbaar en ook wel te koop nu in enkele winkels.

  Het is natuurlijk wel interessant als je de grafische kaart zou kunnen vervangen voor degene die gamen op hun laptop en volgens mij is dat niet heel erg moeilijk, alleen natuurlijk wat minder makkelijk als bij een desktop.
 • bij het goedkoper worden van de laptops zal het aantal onboard chips voor de diverse functies mi alleen toenemen… je ziet dat bij desktops ook al, een netwerkaart en vaak ook audio is al bijna standaard……
  de keuze uit CPU's voor laptops is vaak zeer beperkt en zijn nog reteduur ook….
 • Er zijn al bepaalde notebooks redelijk modulair opgebouwd.
  Veel merk notebooks niet, zoals Toshiba's, echt geen pretje om de cpu te wisselen.
  Maar bijvoorbeeld XODD notebooks zitten simpel in elkaar.
  Paneeltje van de onderkant halen en je ziet de meeste basis hardware zitten:
  http://www.xxod.nl/index.php?p=artikel&ID=261&e=3
  Klik hier maar eens op het plaatje hardware.
  CPU/Geheugen/harddisk/vga module/wifi etc zijn gewoon losse onderdelen als het ware.
 • [quote:069086dcc9="Vandread"]CPU/Geheugen/harddisk/vga module/wifi etc zijn gewoon losse onderdelen als het ware.[/quote:069086dcc9]Dat klopt vaak wel. Maar vaak wel systeem specifiek. Zelf heb ik een tijdje gewerkt op een notebook reparatie afdeling waar HP, Compaq, Toshiba en incidenteel andere merken worden gerapareerd. Zover ik weet is dat momenteel maar 1 bedrijf in NL. Kijkend naar de onderdelen codes, en de vele onderdelen en de bijbehorende documentatie, denk ik niet dat een willekeurige winkel zomaar dit werk kan doen. Ik vermoed dat legaliseren ook niet de juiste term is. Zonder die documentatie is reparatie bijna ondoenlijk en dan nog, soms bestaat er voor 1 onderdeel 3 codes, tja, welke moet je dan hebben? Dat gaat dus nog wel eens mis … Het is dus eigenlijk gewoon vakwerk. Het vervangen van een HD of Dvd speler is soms geen eenvoudige klus. Het geheugen is vaak wel weer vrij makkelijk. Voor het overige is enige kennis en handigheid toch echt wel een vereiste. Moeilijst tot nu toe, een toshiba M400 de bekabeling kunnen vervangen, Qosmio F10 en P200 oid moederbord vervangen zonder cursus (wel met hulp). Zonder instructie maak je deze notebooks echt kapot.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.