Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

RAID: klein verschil schijfgrootte

Anoniem
Lange Pier
12 antwoorden
 • Ik probeer een RAID 1 configuratie te maken met 2 schijven, te weten de WD2500KS en WD2500JS, allebei 250 GB, de KS heeft 16 MB cache en de JS 8 MB.

  Nu blijkt dat de schijfgrootte verschilt. De JS heeft enkele tientallen MB's minder schijfruimte, en de Intel Matrix Storage Manager weigert vervolgens om van de hoofdschijf (de KS) een kopie te maken.

  Het verbaast me dat de schijfgrootte verschilt, maar ik ben op zich bereid om een KS bij te kopen, maar weet ik dan zeker dat die wel exact even groot is?

  Bvd voor reacties…
 • Kun je de partitie op de grootste schijf niet wat verkleinen? Bij mijn weten moet het geen probleem zijn, twee verschillende schijven te gebruiken. De raid config is dan gewoon het formaat van de kleinste bepalend.
 • Dank voor de reactie.

  Goed punt, dat is ook waar ik aan dacht, maar dat blijkt niet uit te maken. Ik heb 500 MB van de laatste partitie tot niet-gepartitioneerde ruimte gemaakt, maar de foutmelding was hetzelfde.

  Ik zit nu wel te denken dat er misschien oplossingen zijn waarbij ik de systeempartitie integraal overzet naar de 'kleine' harde schijf en dan vanaf die schijf start, waarna ik de kopie naar de grote schijf maak.
 • Heb je geen RAID controller op je mobo die je kunt gebruiken ipv. software-RAID1? Die controller zal wss hier geen enkel probleem mee hebben.
 • Denk dat je toch eerst een array dient aan te maken in de raid controller bios, dan verlies je wel alle gegevens op de schijven.
 • Het is een ICH8R controller chip op het moederbord.
 • Indien die schijven, respectievelijk de SATA controller, op RAID staan en je roept die RAID/Storage manager op met ctrl-L b.v., dan krijg je daar die opties, en die werkt dan niet?

  Meestal staat het wel uitgebreid in de manual.
 • Lange Pier: probleem is eenvoudiger.

  Alles werkt nu goed in non-RAID. Op schijf 1 staat het systeem, en ik wil dat de Storage Manager een kopie maakt van schijf 1 op schijf 2, zodat er een RAID1 ontstaat op basis van schijf 1.

  Omdat schijf 2 een fractie kleiner is, wil het programma er niet aan beginnen.
 • Nou, denk dat het niet zo eenvoudig is als je een raid wilt maken, nu wil je alleen een kopie maken, dat kan met DriveImageXP b.v..

  Weet niet wat Storage Manager in windows kan doen, maar een raid aanmaken niet.

  Een raid dien je eerst te maken en er wordt dan een array aangemaakt en je begint met 2 lege schijven.

  In dit geval is er dus geen sprake van "raid", die kun je niet achteraf aanmaken met een schijf die al werkt en er eentje ernaast, die dien je van tevoren op te bouwen.

  Ook een grappige weergeve.
  http://www.pwr.ru/image/list/?1
 • Het is de Intel Matrix Storage Manager. Die kan een kopie maken van een schijf t.b.v. een RAID1, zelfs terwijl je doorwerkt. Maar dan moet de toegevoegde schijf dus exact zo groot zijn, of groter.

  Dank voor de tip over DriveImageXP, zal het bekijken!
 • Denk dat die clone functie in windows bedoeld is om een uitgevallen schijf in een raid configuratie weer van de data te voorzien.

  Normaal moest je dan de array weer repareren in de raid bios.

  Maare, had je het manual van het moederbord er al op nageslagen?
 • Helaas niets in het boekje kunnen vinden.

  Maar toch even terug naar m'n oorspronkelijke vraag: een WD2500JS en WD2500KS hebben kennelijk een verschillende grootte, terwijl ik had verwacht dat alleen de cache zou verschillen.

  Zijn 2 harde schijven van precies hetzelfde type (in mijn geval WD2500KS) wel altijd precies gelijk in grootte, of kan dat ook verschillen per productieserie / firmwareversie? Er staat namelijk achter het typenummer ook weer een code van 6 tekens.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.