Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

40 GB verdwenen?

Anoniem
tobiaski3
15 antwoorden
 • Ik heb een harde schijf van 187 GB. Als ik deze formatteer en Windows XP Pro er op installeer dan heb ik nog 137 GB over. Nu weet ik dat W-XP wel wat ruimte in beslag neem maar als ik naar de 'Eigenschappen' van de Windows-directory kijk dan wordt een grootte vermeld van ruim onder de 1 GB. Ik kan maar niet ontdekken waar de rest aan opgegaan is. Nu heb ik wel eens gehoord dat er zgn. verborgen bestanden bestaan. Als ik echter de opdracht geef via 'Extra', 'Mapopties' en '' Weergave' om de verborgen bestanden te laten zien dan zie ik niets bijzonders verschijnen. Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? Het betreft hier een Maxtor 6Y200P0 schijf
 • Boven aan in deze rubriek (hardware) staat een stickie over dit probleem.
  Heb je die al doorgenomen ?
 • Nee :oops: bedankt en voor een volgende keer beloof ik beterschap :lol:

  Time wait for no one, Stones-fan?
 • Dat geeft niks, laat wel even weten of je daar de oplossing gevonden hebt.
  :wink:
 • Nou, tot op heden niet. Ik heb namelijk de SP1 en SP2 geïnstalleerd en daarmee zou volgens de "sticky" het probleem opgelost moeten zijn. Voor de zekerheid heb ik big_drive_enabler gedownloaded maar tijdens het uitvoeren van deze executable krijg ik de melding dat dit uitvoeren niet nodig omdat ik al een de 48-bit eis voldoe (waarschijnlijk is dat berwerkstelligd door SP1 en/of SP2, gok ik). Ik heb die site van 48bitlba.com ook nog bezocht en de test uitgevoerd. Ik krijg de status "Passed" oftewel "geslaagd" oftewel "je hoeft niets te doen".
  Ik heb mijn schijf overigens niet in partities opgedeeld. Zou de oorzaak kunnen zijn? Of heb je nog andere suggesties
 • Met partion magic kun je er wel bij.
 • Bedankt voor je reactie. Maar waar kan ik met PM bij? En welke versie van PM (7,8,?) moet ik gebruiken bij W-XP?
 • Ik meen me te herinneren dat je daarvoor Partition Magic 8.0 voor nodig had. Een goed alternatief voor Partition Magic is GParted. Het is niet echt fout om je 187 GB niet op te delen in partities. Maar dit is wel beter. Dus bijvoorbeeld XP op C: 20 GB. De rest D: 167 GB. D: gebruik je dan voor grote spellen en downloads. Dat dat geldt helemaal als je XP CD zonder Service Pack hebt. Die kun je dan het beste met Service Pack 2 integreren.
 • Ik heb met PM8 nu mij harde schijf gesplitst in een partitie van 10Gb en een partitie van 179 Gb. Wat mij nog niet duidelijk is wat dit nu bijdraagt aan mijn probleem van het kwijt zijn van 40 Gb. Moet ik nu een aanvullende handeling uitvoeren? Want ik ben nog steeds die 40 Gb kwijt.

  Een tweede vraag is de volgende: de partitie van 179 Gb is mijn primary partitie en de partitie van 10 Gb is een logical station. Maakt het nog uit in welke partitie ik W-XP ga installeren? Stel dat ik dat in het logical station doe, loop ik dan bepaalde risico's?
 • [quote:291adc16e4="tobiaski3"] Ik heb met PM8 nu mij harde schijf gesplitst in een partitie van 10Gb en een partitie van 179 Gb. Wat mij nog niet duidelijk is wat dit nu bijdraagt aan mijn probleem van het kwijt zijn van 40 Gb.[/quote:291adc16e4] Niets. Alleen hoef je als je XP opnieuw schoon installeert, niet je downloads, muziek enzovoorts, mee te formatteren.
  [quote:291adc16e4="tobiaski3"]de partitie van 179 Gb is mijn primary partitie en de partitie van 10 Gb is een logical station. Maakt het nog uit in welke partitie ik W-XP ga installeren? [/quote:291adc16e4] Op de primaire C: uiteraard. Zou je 'm op D: installeren, dan heb je er geen voordeel van. XP op een kleine partitie defragmenteert ook minder.

  Hoe groot wordt je 187 GB gezien in het BIOS? En hoe groot zag Partition Magic 'm. En hoe groot zag Windows schijfbeheer 'm?
 • Voordeel? Wat voor voordeel? En waarom [u:f1cacadf61]uiteraard[/u:f1cacadf61] op de primary. Voor mij is dat niet zo vanzelfsprekend. Kan je dat toelichten?

  Zowel PM als Windows schijfbeheer stellen dat mijn schijf 190 GB is
 • [quote:9727f3dca5="tobiaski3"]Ik heb met PM8 nu mij harde schijf gesplitst in een partitie van 10Gb en een partitie van 179 Gb. Wat mij nog niet duidelijk is wat dit nu bijdraagt aan mijn probleem van het kwijt zijn van 40 Gb. Moet ik nu een aanvullende handeling uitvoeren? Want ik ben nog steeds die 40 Gb kwijt.

  Een tweede vraag is de volgende: de partitie van 179 Gb is mijn primary partitie en de partitie van 10 Gb is een logical station. Maakt het nog uit in welke partitie ik W-XP ga installeren? Stel dat ik dat in het logical station doe, loop ik dan bepaalde risico's?[/quote:9727f3dca5]
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gibibyte
  Zie niet dat je die 40 gig. nog steeds kwijt bent.
  Bij een schijf van 200gig. zal na formateren idd 189,92 gig. overblijven.

  Overigens is een extendet partitie bedoeld om meerdere logische station in te maken, als dat niet nodig is kan hij gewoon primair worden.

  Je kunt max. 4 primaire partities maken waarvan een extendet ook een onderdeel van uit kan maken.
 • [quote:0629412bdc="tobiaski3"]En waarom uiteraard op de primary. Voor mij is dat niet zo vanzelfsprekend. Kan je dat toelichten? [/quote:0629412bdc] Omdat de systeem bestanden altijd op een Primaire partitie geïnstalleerd moeten worden, ligt het voor de hand de Windows map plus Windows applicaties van de XP cd daar ook op te installeren. Alleen dan blijven downloads enzovoorts op D: buiten schot, als je de Windows partitie formatteert.
 • Ok, waarom de primary partitie is me duidelijk. Maar mijn 40Gb blijft. Zowel PM8 als Windows-Systeembeheer zeggen dat mijn schijf 190 Gb is, ik heb zo'n 75 Gb aan data en progs geïnstalleerd en Windows zegt dat ik nog 75 Gb aan vrije ruimte heb. 75+75 = 150, 190-150=40. Dus 40 Gb in beslag genomen door….. wat?
 • Tja, dan heb je die 40 gig. gewoon, alles in mapopties zo zetten dat je alles kunt zien en kijken in welke mappen het zit.


  Met TreeSize ook te ontdekken.
  http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml


  Kijk ook nog even voor de zekerheid d.m.v. diskmgmt.msc via uitvoeren of de volle ruimte is benut door de partities.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.