Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Computer valt zomaar uit!

Anoniem
Lange Pier
8 antwoorden
 • Sinds enkele dagen heb ik last van het volgende. Ik ben rustig aan het computeren en ineens valt m'n pc uit. Zwart scherm, alleen het rode en het groene lampje aan de voorkant van m'n kast blijven branden.
  k heb werkelijk geen idee waar ik de fout moet zoeken, heb al gescand voor een virus, maar krijg meer het idee dat het een hardware fout moet zijn. Het komt overigens vaker voor als ik wat zwaardere spelletjes speel of een film wil kijken op m'n pc.

  Iemand een idee waar ik de fout kan zoeken?
 • Is de PC stofvrij?
  Draaien alle ventilatoren nog?
  Heeft de grafische kaart een passieve of aktieve koeling?

  Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".
 • De pc is redelijk stofvrij. Ik heb 'm laatst nog voorzichtig schoongemaakt en nu zijn alleen beide ventilatoren een beetje stoffig, voor de rest valt het heel erg mee.
  Ze draaien ook beiden nog.

  Ik heb geen idee wat voor een soort koeling m'n grafische kaart heeft. Hoe kan ik hierachter komen? Ik heb 'n RADEON 9200 SE AGP uit oktober 2004.

  Ik heb de opstartdinges veranderd, maar m'n pc startte sowieso al niet opnieuw op nadat hij uitviel. Ook kreeg ik geen foutmelding in beeld, het beeld was gewoon in 1keer zwart en that's it.
 • Zal alleen een koelblok opzitten, een aktieve koelieg met b.v. een Zalman koeler zal je probleem oplossen, of een andere grafische kaart met een heatpipe, indien de airflow in die kast voldoende is.

  Ga er maar van uit dat daar het probleem zit, je kunt het testen door de zijkant van de kast eraf te laten en er een tafelventilator naar de grafische kaart toe te laten blazen, valt hij niet uit heb je het probleem gevonden.
 • De radeon 9200 serie was toen der tijd een waardeloze serie. desalnietemin lijkt't me sterk dat daar het probleem zit. Je zegt: "voorzichtig schoongemaakt"
  Dat de omgeving van de fans en processor schoon is, is van weinig tot geen belang. waarschijnlijk zit je coolblok van je processor vol met stof. evenals de geheugen banken. Als die pc uit 2004 is? is een zeer grondige schoonmaakbeurd geen overbodige luxe. Dat red je niet met "voorzichtig schoonmaken" Dat houd in: zo'n beetje alles uit je pc halen, het mainboard goed schoon kwasten, coolers er af halen en volledig stofvrij maken etc. simpelweg een fan op je videokaart richten zegt natuurlijk niets. want wie zegt dat die tafel fan alleen de videokaart cooled? op't moment dat je een tafelfan in je pc laat blazen cooled het immers alles.
 • Wat Lange Pier zegt, probeer dat maar eens, dat is de meest simpele foutopsporing die er is. :wink:
 • Ik heb ondertussen een ventilator op de grond naast m'n pc-tje gezet, en nu werkt het weer gewoon!

  Met 'voorzichtig schoongemaakt' bedoel ik trouwens voorzichtig schoonmaken zodat ik niks kapot kan maken. Grondig is het zeker wel gebeurd; ik heb nog 3 dagen liggen niezen van alle stof :wink:

  Voorlopig laat ik het maar even zo met die ventilator. Ik ben al even bezig met sparen voor een nieuwe pc, dus als dit de tijdelijke oplossing moet zijn die me redt, vind ik het zo best.

  Bedankt voor de hulp!
 • Ooit kwam ik er per toeval achter. Ik had een Aus board gekocht en ook bij mij viel ineens de pc uit.

  Tijdens het opstarten zei ineens een vrouwenstem: bla bla bla uitval wegens hitte (en dan in het Engels he)
  Wat was ik toen blij met die stemoptie van Asus!. Anders was ik nu nog aan het zoeken geweest. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.