Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Asus EEE Pc

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Vandread, wat ben je weer leuk! [imho is het enige leuke aan jou je avatar ;) ]
  Ultraslim, mot je ook ultraslim geld hebben, en die hebbik nie. :p

  Ik WAS in die EEE laps geinteresseerd tot ze duurder en duurder werden, en bleek dat de specs wel erg laag lagen.
 • Wellicht is humor niet altijd je sterkste punt? Ik probeer niet grappig te zijn…

  Het is gewoon zo dat er qua compacte notebooks niets goedkoops is en dan is een dergelijk product relatief goedkoop.
  Met wat efficient gebruik valt er nog behoorlijk wat mee te doen.
  Tevens is het zo dat Asus niet bepaald bekend staat als de goedkoopste maar wel een die over het algemeen prima producten afleverd.
  Dat de prijs een richtprijs was wil nog niet zeggen dat die prijs daadwerkelijk.

  Noem eens 1 subnotebook die niet duurder is geworden in de aanloop trouwens. Duurder en duurder is van 200 naar 300 euro, wel schokkend procentueel natuurlijk….
  Er was ook al vrij vroeg sprake van het feit dat 200 dollar het zeker niet meer ging worden.
 • [img:1be69f9da2]http://aycu36.webshots.com/image/36755/2004497470923964440_rs.jpg[/img:1be69f9da2]

  [b:1be69f9da2]Introductie:[/b:1be69f9da2]
  Asus is al jaren een gerespecteerde computer onderdelen producent. Ze fabriceert moederborden, videokaarten, wireless producten, barebones, en ook laptops. Alleen op het gebied van laptops gaat het Asus niet voor de wind. Stijve concurrentie van PC giganten Dell, HP en Acer zorgen ervoor dat Asus maar geen goede grip krijgt over deze markt. Toen de zogenaamde OLPC Laptop officeel werd geïntroduceerd, dacht Asus waarschijnlijk bij zichzelf: "Goh wat een goed idee, opkomende demografiën aanboren met zeer goedkope en compacte laptops, terwijl de andere producenten hier nog niet te vinden zijn!". En ineens introduceerde Asus op de COMPUTEX 2007 beurs in Taiwan hun methode om deze nieuwe en gigantische markt te benaderen: De EEE PC laptops.

  Op dit moment is er maar één formaat bekend/beschikbaar: de 701. Al de volgende informatie betreft dus alleen de 701. De 9 Serie is op zijn weg, maar er zijn nog geen gebruikers ervaringen mee. Zie voor meer informatie over de 9 serie bij "Geruchten" onder aan deze OP.

  [b:1be69f9da2]Software[/b:1be69f9da2]
  Om kosten zo veel mogelijk te drukken heeft Asus een paar bijzondere keuzes gemaakt: Géén Windows XP of Vista op de laptop, maar een unieke Linux variant, gebaseerd op Xandros. Omdat applicaties installeren en aanpassen in Linux niet bijzonder makkelijk is, heeft Asus er voor gezorgt dat er al ruim 40 programma's zijn voorgeïnstalleerd op de EEE PC. Standaard zitten er programma's op zoals FireFox en Open Office voor surfen en text verwerken. Skype, media spelers, spelletjes, anti-virus, foto verwerkers en vele andere tool hebben ook hun weg gevonden naar de EEE PC. Al met al draait het geheel erg soepel, en heeft de EEE PC een opstart tijd van minder dan 20 seconden!
  Voor degene die toch liever Windows XP op de EEE willen draaien, dat kan! De hardware is compleet compatible met WinXP. De installatie zal niet zo makkelijk gaan als bij een normale laptop. De EEE PC beschikt namelijk niet over een DVD/CD Drive. Via netwerk, USB stick en Externe DVD/CD drive moet het wel gewoon lukken. Men verwacht tevens dat er zeer binnenkort een Windows XP pre-installed versie zal komen, genaamd 4G-X. Dit zal samenvallen met de introductie van de EEE in Japan.
  Een van onze eigen Gotters heeft een zeer degelijke "how to install XP" tutorial gemaakt in het Nederlands, inclusief links en plaatjes. Zie het "Handige Links" gedeelte beneden voor de how-to.
  Verder heeft CLB een kleine collectie van How-to's gemaakt voor onder Linux, zie ook "Handige Links".

  [b:1be69f9da2]Hardware[/b:1be69f9da2]
  Qua hardware is de EEE PC redelijk bijzonder. De op dit moment beschikbare modellen beschikken over ULV CeleronM processoren. Hoewel de meeste sites melden dat het gaat over 900mhz CPU's, zijn ze door Asus naar 630mhz geclockt. Waarom is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het lijkt geen negatieve ervaringen met zich mee te brengen. De 2G varianten beschikken verder over CeleronM's zonder L2 Cache. Het gebrek aan cache kan wel als vrij vervelend worden ervaren.
  Hoewel de CPU op 630mhz draait, zijn er verschillende tools en BIOSsen die de CPU alsnog op zijn volle 900mhz kan laten lopen. Overclocken is ook mogelijk, het record ligt op dit moment op 1179mhz!
  Asus heeft de laptop voorzien van een extra compact scherm (7 inch) en is er gekozen voor een SSD (Solid State Drive, Harde schijf gebaseerd op Flash geheugen) in plaats van een normale harde schijf. Dit zorgt voor lagere kosten, minder energie verbruik en betere bestendigheid tegen stoten. Maar het zorgt er ook voor dat de huidige modellen niet over veel opslag beschikken.
  Verder is de EEE PC serie vrij compleet en heeft ruim voldoende RAM geheugen voor Linux. De CPU is extreem zuinig en koel, voor standaard gebruik (surfen, text verwerken, office applicaties, chatten, muziek en film) is de EEE icm de bijgeleverde Linux snel genoeg. Met zijn 100mbit LAN en 54mbit WLAN doet de EEE niet onder aan moderne laptops. In elke EEE PC zit een microfoon en de duurdere modellen zijn uitgerust met een Webcam. De gebruikstijd verschilt per model, de 2G's gaan ongeveer 2 uur mee, terwijl de 4G's en hoger ongeveer 3,5 uur accutijd hebben. Let dus goed op wat voor accu bij het model hoort!
  Asus heeft ondertussen ook accesoires geintroduceerd, ter uitbreiding van de EEE PC. Tussen deze accesoires kunnen we vinden: optische muizen met de kleuren van de EEE's, headsets voor Skype, reserve adapters en extra zware accu's. Vooral het laatste is intressant, want daarmee kan de mobiliteit van de EEE aanzienlijk toenemen. De zwaarste accu beschikt over maar liefst 6 cellen en 7800mAh! Voor een overzicht van de accesoires, zie de Handige links sectie beneden.
  Zoals bij de meeste PCs en laptops beschikt de EEE over een instelbare BIOS. Er komen geregeld nieuwe updates voor de BIOS uit, waarvan de meeste experimenteel zijn. Vaak wordt er gespeelt met de CPU snelheid en andere low level hardware instellingen. Pas dus op met flashen! Lees voordat je het wil gaan doen goed de EEEusers fora door (zie "Handige Links";).

  [b:1be69f9da2]Prestaties[/b:1be69f9da2]
  De EEE PC is natuurlijk niet de snelste van de klas. Zoals gezegd is hij voor standaard gebruik ruim snel genoeg. De Xandros Linux versie voor de EEE PC draait zeer soepel. Veel reviewers melden dat de meeste applicaties zonder enige laadtijd opstarten.
  Voor Windows XP geldt dat iets anders. Asus heeft er voor gezorgd dat het hele systeem compatible is met WinXP, en daarom zal het ook redelijk goed lopen. Let wel dat je voor normaal gebruik snel 512mb RAM nodig hebt. Daarmee valt de 2G af, omdat je daar het geheugen niet van kunt vervangen. Alle andere modellen kan je vrolijk upgraden tot 2gb RAM.
  De videochip voor de EEE PC is geintegreerd, het betreft de Intel GMA 900. Deze is niet de snelste natuurlijk, maar veel Gotters verwachten dat je er nog enigzins spelletjes mee kunt spelen. Persoonlijk verwacht ik dat je spellen zoals de Sims, Quake 3 Arena, Unreal Tournament, Halflife en Warcraft 3 wel kunt spelen op de lage resolutie van de EEE PC. Er is een wiki opgesteld met games die wel of niet draaien op de EEE PC, zie onderaan bij "Handige Links".
  Verder kan de EEE PC resoluties tot en met 1600*1200 weergeven op externe monitoren en beamers, via de VGA aansluiting. Vanwege de algemeenheid van de grafische chip, zijn er mensen begonnen met het modden en hacken van de Intel GMA drivers. Ondertussen is er een test-versie uit van een driver waarmee je hogere resoluties kan weergeven op je EEE scherm zonder te hoeven scrollen! De driver "scaled" de hogere resoluties "down" naar de native 800*480 van het EEE scherm, waardoor het beeld nog steeds relatief helder en scherp blijft. Op dit moment is de driver nog buggie en mist de juiste resoluties, maar het begin is veel belovend. Er is een thread opgesteld waarin de nieuwste versies en de ontwikkeling van de driver worden gemeld, zie onderaan bij "Handige Links". Gebruik onder eigen risico!
  De SSD haalt ongeveer 30 tot 35mb per seconden. Dat is sneller dan de meeste 1,8" HDD's op de markt, maar de SSD legt het snel af tegen nieuwe 2,5" en 3,5" harde schijven die je vind in laptops en PC's.

  [b:1be69f9da2]Samengevat[/b:1be69f9da2]
  Grote plus punten van de EEE PC zijn makkelijk gebruik, veel gratis voorgeïnstalleerde software, een laag gewicht, compactheid, compleetheid en natuurlijk de prijs. Nadelen zijn de lange vertragingen en de onduidelijkheid over levertijd en prijs. Dit komt door de moeite die Asus heeft om te komen aan genoeg 7" schermen en Flash-modules voor de SSD, maar dit zal niet veel langer meer een probleem zijn. Ook kan men de kleine opslagruimte en het gebrek aan een DVD/CD drive ervaren als nadeel.

  [b:1be69f9da2]Beschikbaarheid en Prijs[/b:1be69f9da2]
  De EEE PC is reeds gelanceerd in Taiwan en de VS. We verwachten een release rond 16 november in Frankrijk, de UK en andere plaatsen. Wereldwijde lancering voor alle modellen is waarschijnlijk rond eind november. De beschikbaarheid wereldwijd zal in 2007 niet geweldig zijn, zeker gezien de beperkte voorraad van bepaalde onderdelen (scherm, flash geheugen). Asus verwacht in 2008 wel grote volumes te leveren (3 tot 5 miljoen EEE's). Op dit moment kan je pre-orderen bij Informatique, PCS en Expansys. Internationaal bestellen kan via Ebay of Webshops in de VS, UK en later andere Europese landen.
  De prijs is erg aan verandering onderheven. De originele doelstelling van Asus was om het goedkoopste model, de 2G, te verkopen voor $199. Dit bleek te optimistisch. De omgerekende prijs in Taiwan is nu $250 voor de 2G, tot en met $420 voor de 8G. Op dit moment is alleen de 4G wereldwijd redelijk beschikbaar, je moet alleen wat moeite doen om er een te bemachtigen. Verder is de gangbare prijs voor Nederland tussen de €349 en €399 voor de 4G, maar hij is hier nog niet beschikbaar. Veel stemmen gaan op dat we zullen moeten wachten tot Maart 2008. Hoewel dit in de meeste gevallen klopt, zijn er sommige shops die wel voorraad hebben van EEE's. Komplett.nl was de eerste, eind december 2007. In Engeland, Duitsland en de VS is de 4G wel officieel beschikbaar, maar alsnog moeilijk te krijgen.
  De 9 serie komt er ook aan, allicht rond April 2008, en het instapmodel moet 399€ gaan kosten. Wees echter je voorzichtig, want dankzij de grote vertragingen en tekorten van de 701 zijn we enigzins iets sceptisch over de prijs en beschikbaarheids claims van Asus omtrent de 901.

  [b:1be69f9da2]Officiële Specificaties:[/b:1be69f9da2]

  * Display: AU Optronics 7″ WVGA (800×480) TFT-LCD
  * Processor: 900MHz Intel Celeron M ULV 353 with 512kb Cache
  * Chipset: Mobile Intel 910GML Express
  * Graphics: Intel GMA 900 (integrated) with external VGA-out connector
  * Memory: 256MB (non-upgradeable), 512MB, or 1GB single-channel DDR2-400 (PC2-3200)
  * Storage: 2, 4, or 8GB SSD (non-upgradeable)
  * BIOS: American Megatrends, Inc. (AMI)
  * OS: ASUS-customized Xandros Linux with “Easy” and “Standard” GUI modes
  * Wired communications: 10/100 Mbps Ethernet, V.92 56K modem
  * Wireless communications: 802.11b/g Wi-Fi, possible Bluetooth integration
  * Ports: 3 USB 2.0, MMC/SD(HC) card reader, microphone and headphone
  * Webcam (Depending on Model): VGA (640×480) @ up to 30 fps
  * Audio: High Definition Audio; built-in stereo speakers, microphone
  * Battery life: 3.5 hours (4-cell Li-Ion: 7.4V, 5200mAh, 2S2P); 2.8 hours (4-cell: 4400mAh)
  * Dimensions: 22.5 x 16.5 x 2.1~3.5 cm (8.9 x 6.5 x 0.9~1.4 in)
  * Weight: 0.89 kg (1.96 lbs)
  * Colors: white, black, and three pastel hues (green, blue, pink)

  Foto's:

  [img:1be69f9da2]http://www.wdka.nl/~0550166/eeepc/smaller/thumb/PC180055.jpg[/img:1be69f9da2]
  [img:1be69f9da2]http://media.bestofmicro.com/1/9/18189/original/img_2224.jpg[/img:1be69f9da2]
  [img:1be69f9da2]http://farm3.static.flickr.com/2417/1769612791_55f53e1e2d.jpg[/img:1be69f9da2]
  [img:1be69f9da2]http://img204.imageshack.us/img204/4261/eeeqo8.gif[/img:1be69f9da2]

  Handige Links:
  http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC
  http://www.eeeuser.com/
  http://wiki.eeeuser.com/
  http://forum.eeeuser.com/
  http://asuseeehacks.blogspot.com/
  http://www.blogeee.net/

  Dank voor de startpost gaat uit naar http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1281054/
 • Ik neem natuurlijk ook meteen de aftrap:

  Afgelopen Zaterdag een EEE PC'tje besteld via eBay van een verkoper uit Taiwan. Een witte, 4GB Versie met Webcam :)
  Kost 302 euro inclusief verzendkosten (omgerekend). Nu hopen dat de douane met de tengels er vanaf blijft ;)

  Toen ik de EEE pc voor het eerst zag, dacht ik maar 1 ding: hebbe hebbe hebbe. Wat een machtig mooi staaltje techniek. Zo klein, maar ooh zoo fijn..

  Kijk ook eens op youtube wat deze baby allemaal kan (HL2, GTA San Adreas..)

  Wie is nog meer van plan eentje te kopen ?
  Of waarom koop je hem juist niet ?
 • Mag ik zeggen dat ik de prijs te hoog vind…?
  Hij schiet wel erg veel tekort t.o.v. el cheapo laptoppies vanaf wat, 450 euro?
  Het idee was leuk, en die EEE pc's zouden wat kunnen worden eventueel, maar die 'laptop'… Nah, nix voor mij, ik ga wel voor de el cheapo normale laptop.
 • elcheapo laptoppies zuipen stroom, starten trager op, en zijn GROTER
  koop eens een ultra slim laptop ;)
  SSD is ook nog eens vrij prijzig, al met al valt het me best mee

  Vind het een heel boeiend apparaat, heeft ook al een review gestaan in de Computer!Totaal als ik me niet vergis.

  Maar aangezien het wel gewoon HARDWARE is verplaats ik hem daarheen? ;)
 • Gheh, jij met Kevin Smith als avatar zou humor toch moeten herkennen. ;)

  Maar goed, ik vind de EEE's wel geinig, maar ik investeer dan liever *net* iets meer, zoals ik al eerder zei. Zoals je zelf zei: zo'n ding is [b:0f82f43b21]relatief[/b:0f82f43b21] goedkoop en dat betekend precies dat: voor de ene is het goedkoop, voor de ander kan het weleens een duurkoop zijn.
  Ben het roerend met je eens dat Asus meestal niet de goedkoopste waren leverd en een goede naam heeft, ik koop niets anders dan Asus mabo's. Maar dit wil niet zeggen dat de EEE laptop een goede koop is voor iemand anders dan extreem arm of een gadgeteer.
 • Wanneer ik mij in de toekomst in een positie bevind dat ik veel moet reizen en wellicht zit dat er in dan zal ik zeker geen dure slimnotebook nemen (is niet de stijl van het bedrijf en ook mijn idee niet geheel) maar liever iets dergelijks als een EEE pc.

  Zo'n ding is relatief goedkoop tov normale notebooks en zeker tov de draagbaardere modellen. Zelfs tov PDA's e.d. is hij competatief geprijst en er valt tenminste normaal een mailtje op te tikken.
  Gadgeteer's en mensen met heel weinig geld zijn 2 uitersten van doelgroepen en het valt te betwijfelen of nummer 2 uberhaupt een percentage van de kopers zal zijn.

  Voor wie zal het duurkoop zijn eigenlijk?
 • Ik vind dit ding echt een super ding, volg hem al sinds afgelopen zomer.

  Toch heb ik hem nog niet gekocht, dit komt vooral door de lage resolutie van het scherm (800x480). Voor mij is dit niet te doen, dus ik wacht tot deze zomer op de 8,9 inch versie met 1024x600 resolutie. Dat is voor mij de perfecte laptop, moet zo rond de 400 euro gaan kosten.

  Tegen die tijd zijn er ook al een aantal concurrenten die dan ook zo'n klein laptopje voor een "relatief" lage prijs verkopen, dus ben benieuwd.

  Lijkt mij iig heerlijk voor in de trein (zit elke dag zo'n uur in de trein) en in de auto, icm met een telefoon met onbeperkt internet.
 • [quote:76b5094913="jur!"]icm met een telefoon met onbeperkt internet.[/quote:76b5094913]
  Daar zit ik ook aan te denken, zit ook op m'n N70 maar KPN staat het eigenlijk niet toe dat te doen. Weet je al of het uberhaupt kan via bv BT/usb?
 • Ja, een paar mensen op GoT hebben het zo werken volgens mij… Staan sowiezo erg veel gebruikerservaringen in dat topic, best leuk om te lezen
 • Ik wist niet waar ik hem precies moest neerzetten, vandaar dus in Offtopic.

  @ Phrea: Maar die elcheapo laptops, zijn wel niet zo klein als deze hé ? Als ik op reis ga, hou ik het graag zo klein mogelijk. Deze EEE Pc rouleert daarbij de pan uit.

  @ jur!: Ik heb mijn resolutie op 1024x768 zonder scrollbars en dergelijke. DPI omhooggegooid en alles is goed leesbaar :D

  Mijn EEE Pc is overigens van Taiwan naar hier in 4 dagen gekomen. Leuke stempel met "Vrij van Belasting. Ink.Amsterdam (24) erop… zo doen we dat :)

  TinyXP erop gezet en aan mijn persoonlijke voorkeuren aangepast.

  Nu nog wachtten op de tas, 2GB DDRII en 16GB SDHC kaartje en dan ga ik eens experimenteren.. games installeren dus ;) Nr1: CSS
 • Zijn er al mensen die de driver waarover verteld wordt in de tekst over het scrollen te kunnen vermijden, hebben gevonden/geprobeerd?

  Mvg fiestaboyke

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.