Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Problemen computer **Moederbord kapot !!**

Anoniem
Salseros
25 antwoorden
 • Hallo experts,

  Ik heb sinds een paar dagen een probleem bij het opstarten van mijn pc, ik heb al gescanned op virussen en adaware zonder resultaat, dus ga ik er nu even vanuit dat het een hardware probleem is… ??

  Het begon van de week, de computer kon uit de slaapstand niet goed opstarten (kreeg een melding dat er een fout zat in de instellingen die opgeslagen waren, en moest dus geheel opnieuw opgestart worden).
  Vanmorgen startte ik mijn pc vers op, windows XP start op, ik krijg mijn desktop te zien en paff… computer start opnieuw op. Windows start weer op, ik krijg mijn desktop te zien (iets langer dit keer) en ineens wordt mijn beeld zwart, het ledlampje van mijn monitor gaat van groen naar oranje (dwz geen signaal van pc), echter de pc blijft aanstaan!
  Vervolgens dwing ik de pc uit te gaan door een harde reset, vervolgens wwer opstarten en nu gaat alles goed!

  Ik vrees dat dit in de toekomst vaker gaat voorkomen en wil dit zsm verholpen hebben, straks start hij helemaal niet meer op!

  Bedankt alvast!
 • grote kans dat het ding het weer een tijd gewoon doet, dus pessimisme nog maar even uitstellen……. :wink:
  ga configuratiescherm - systeem - geavanceerd - opstart/herstelinstellingen - instellingen, en zet daar logboek aan en automatisch herstarten van de computer uit.
  zijn er weer problemen dan krijg je als het goed is een foutmelding (ipv een herstart) die je in staat stelt te achterhalen waar het probleem zit.
  (overigens laatst te hulp geroepen bij iemand met ± soortgelijke probleempjes. bleek verholpen met een andere voeding omdat er condensatoren waren begonnen uit te lopen)
 • Ok, ik heb de instellingen kunnen veranderen (na meerdere malen opstarten pc, ik werd er een beetje moe van), dus hopen dat het u een verschil maakt (of anders andere voeding)…

  Bedankt tot dusver… ik hou je op de hoogte.
 • Ik krijg nu met het opstarten de volgende foutmelding:

  [img:8c8a42c4da]http://i32.tinypic.com/dm79lz.jpg[/img:8c8a42c4da]

  Na 5x opstarten zijn alle letters onleesbaar, moet je m'n inbox zien… ook alles wat ik in de browser intik is onleesbaar… help!


  [img:8c8a42c4da]http://i26.tinypic.com/2u3w6rs.jpg[/img:8c8a42c4da]
 • Het kan ook gewoon een bepaalde trojan zijn, en die krijg je meestal niet meer verwijderd. Heb je toevallig nog een Windows XP recovery CD thuis liggen? Misschien is het verstandig je Windows eventjes opnieuw te installeren. Als je nog belangrijke bestanden hebt, is het verstandig om van de harde schijf even een back-up te maken via een andere computer, ofzo. Als hij het dan nog niet doet, dan meld je het nog maar!
 • http://www.google.com/search?hl=nl&client=opera&rls=nl&hs=o1r&q=mup.sys&btnG=Zoeken&lr=

  http://www.hardwareanalysis.com/content/topic/31874/?o=160

  http://www.pchelper.nl/forum/index.php?showtopic=60736&st=0&

  leesvoer;)

  doe btw ook es een online virusscan
 • Een online-virusscan zal wellicht ook niet werken als je een trojan op je computer hebt staan.. Meestal worden die niet gescant en blijven ze ook terugkomen als ze dan toch wel gescant worden. ;)

  Welliswaar geeft je computer steeds weer meldingen (meestal) wanneer er een hooggraad virus opstaat. Niks van gemerkt?
 • [quote:8dbd81097c="Egel007"]Het kan ook gewoon een bepaalde trojan zijn, en die krijg je meestal niet meer verwijderd. Heb je toevallig nog een Windows XP recovery CD thuis liggen? Misschien is het verstandig je Windows eventjes opnieuw te installeren. Als je nog belangrijke bestanden hebt, is het verstandig om van de harde schijf even een back-up te maken via een andere computer, ofzo. Als hij het dan nog niet doet, dan meld je het nog maar![/quote:8dbd81097c]

  Nou, daar meld ik me weer… opnieuw windows geinstalleerd, maar ik blijf hetzelfde probleem behouden. Ik had in eerste instantie nog een reparatie van windows geprobeerd, maar toen mistte windows een bestand op de harde schijf, moest toen annuleren.

  Misschien toch iets met dat mup.sys te maken? Iemand nog andere opties? Misschien de pc van de week maar naar de winkel brengen voor reparatie?
 • iemand met suggesties: ja, zei google en gaf deze link van iemand die het oploste: http://www.computing.net/windowsxp/wwwboard/forum/97354.html
  andere tips ook via googlen met < mup.sys>
 • Tja, die mup.sys error heb ik maar 1x gehad, daarna startte hij wel gewoon op maar windows crashed gewoon op een gegeven moment (of browser bevriest, toetsenbord wordt geblokkeerd, beeld wordt ineens zwart terwijl pc aanblijft). Dus ik denk dat ik een ander probleem heb.

  Ik wil die optie wel proberen mbt mup.sys (die oplossing in het engels), als iemand mij dit wat duidelijker kan uitleggen, want ik snap niet zo veel van dat verhaal.

  Bedankt.
 • zoals ik zei: even googlen met > mup.sys < en meteen de eerste hit staat er zoiets in het nederlands, zie ik nu.
  gezien de aard van de crash-verschijnselen denk ik toch in de richting van de hardware: of zoals gezegd je voeding, of je temperatuur.
  als je herstart na zo´n crash, toikkel dan eens een aantal keren op del zodat je in de bios komt. daar kun je ergens de temperaturen aflezen van de processor en je hd. geef dat eens door.
  wat je ook zou (moeten) kunnen doen: kast openmaken en eens controleren of alle fans nog schoon zijn en draaien….
 • Kast open gemaakt, de fan was behoorlijk stoffig, schoongemaakt, opnieuw pc opgestart (fan doet het gewoon, ik hoor hem blazen). Echter zelfde probleem. Dat opstarten met del in blijven drukken werkt trouwens niet bij mij, hij start gewoon windows op hoek vaak ik ook vantevoren druk… maar aan de temperatuur zal het niet liggen.

  Nu heb ik dit topic gevonden na eindeloos googlen:
  http://forum.tipsentrucs.nl/viewtopic.php?t=679&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=20be5733ca77706a064fa45bcf0c6c35

  Dit is dus exact mijn probleem… ik kan nog 1 ding zelf proberen, namelijk het mup.sys disablen of verwijderen (waarschijnlijk in veilige modus). Disablen kan zogezegd via de XP recovery, echter ik kom dan dus bij de optie "r" van repair niet verder, daar er dan om een user paswoord gevraagd wordt van mijn pc, die weet ik dus niet.

  EDIT: nog een kleine aanvulling…
  Ik heb vandaag mijn pc zo'n 5x moeten opstarten, telkens bleef hij het langer doen… (van direkte crash voor het opstarten van windows, tot crash na enkele minuten na opstarten windows), het lijkt wel als mijn pc het beter doet als hij warmer wordt, raar. Hij staat nu echter al 2 uur aan zonder crash, als ik opnieuw opstart blijft hij het ook gewoon doen! :?
 • vertel even wat voor pc je hebt: sommige pc´s vragen een andere toets om in de bios te komen, namelijk, en grote kans dat iemand je hierover kan tippen. of vindt dat zelf hier: http://www.michaelstevenstech.com/bios_manufacturer.htm

  in je link ontdek ik alleen in het openingsitem iets van je problemen, voor de rest lost het zote zien niets (voor je) op.
  met deze tip van google was je gelukkiger geweest:

  "PC opgestart, gekozen voor veilige modus, bleef even stilstaan op mup.sys, maar daarna toch doorgegaan. In de veilige modus mup.sys verwijderd (wist toen al dat het voor de meeste gebruikers geen noodzakelijk bestand is, aangezien het samenhangt met Nortell, hetgeen ik niet heb/gebruik). De pc herstart en alles werkt weer feilloos.

  Als dit bij mij de oplossing was, kan het ook voor anderen een oplossing zijn. Vandaar mijn behoefte dit te delen."
 • Ik heb de volgende bios: AMIBIOS (American Megatrends).

  Dan zou ik toch op de Delete knop moeten drukken, ik druk toch echt meerdere malen op delete maar windows start gewoon op!

  Ik heb trouwens in eerste instantie mup.sys ge-disabled (is me toch gelukt bij recovery, het wachtwoord van Admininstrator was er gewoon niet, dus ipv diverse inlogpogingen drukte ik gewoon op enter en ik kwam erin.) :?

  Na het opstarten crashte mijn pc weer, ik heb nu dus mup.sys in veilige mode verwijderd (disablen en verwijderen lijkt mij niet veel uitmaken). Ik ga nu maar eens naar bed, morgenavond weer opstarten en kijken wat hij doet.
 • goed geslapen? :wink:
  verwijderen of disablen is groot verschil: bij disablen blijft het bestand op je pc en kan het worden aangeroepen en een fout veroorzaken…..!
  gezien je laatste ervaringen: ik zou tóch die voeding eens even uitwisselen….
 • lekker geslapen hoor… ;)

  Zojuist opgestart, direkt weer crashen, nog erger dan ooit… een exception voor windows en daarna telkens na het verschijnen van de desktop een zwart beeld.

  En nu het wonder….

  Als ik de pc in veilige mode opstart met netwerkmogelijkheden crashed hij niet meer !!! Dan zou je denken dat het geen hardwareprobleem is??

  Ik stond eigenlijk op het punt mijn pc weg te brengen ter reparatie, maar nu is er misschien nog hulp??

  Iemand een nieuwe oplossing ??

  Dank!
 • als dat nu zo blijft, gaat het er echt naar uitzien dat windows ernstig corrupt is geraakt, en de hardware toch goed is….
  dan komt hoe dan ook een nieuwe installatie van windows om de hoek kijken.
  zorg wel dat je alle data, je mails en adresboek veiligstelt!
 • Bedankt derk voor de suggesties de afgelopen dagen, maar ik heb toch maar besloten om mijn pc morgen weg te brengen voor reparatie. Een gehele format en nieuwe installatie van windows vind ik nu te ver gaan, er zijn teveel belangrijke files die ik niet kan verplaatsen/verliezen.

  Ik laat de uitkomst nog weten.
 • Mijn pc weggebracht, zojuist telefoontje gekregen van deze winkel met de mededeling dat mijn moederbord kapot was.
  Er werd mij verteld dat ik ook een andere dvd-brander moest kopen, daar op dit nieuwe moederbord geen IDE aansluitingen (ofzo) zijn voor 2 harde schijven EN een brander?? kan dit waar zijn?

  Ook vertelde hij mij dat ik windows opnieuw moest installeren (incl. formatteren) daar de oude windows niet werkte met dit moederbord??
  Klinkt voor mij een beetje vreemd, maar kan aan mij liggen daar ik nogal een leek ben op technisch gebied en omdat je veel verhalen hoort over mensen die belazerd worden met zoveel dingen, wil ik toch wel jullie mening horen.

  Bedankt alvast!
 • ik kan niet goed verklaren dat het ding in veilige modus wél goed werkt met een kaduuk mobo…. hebben ze ook erbij gezegd wát eraan schort met het mobo?
  en wat die aansluitingen betreft: leveren ze maar één type mobo?
  er zijn waarachtig toch wel mobo´s te koop waarop je ofwel 4 ide-apparaten ofwel 2 sata en 2 ide apparaten op kwijt kan….
  ik heb dus zo wat twijfels over de kwaliteit van je reparateur.
  hij heeft wel gelijk dat windows opnieuw zal moeten worden geïnstalleerd als er een ander mobo aan te pas komt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.