Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Stroom op de pc kast??? Stekker is uit het stopcontact!

Anoniem
analvabeed
9 antwoorden
 • Er kan ook stroom staan op telefoon- of adsl-kabels. Op een normale telefoonlijn kan 50V staan, op isdn 100V.
 • Hallo,

  Vandaag was ik bezig met het uitschroeven van een SATA brander. Omdat ik er wat moeilijk bij kon kwam ik met mijn gezicht tegen het frame van de computerkast en voelde dat er prik op stond! Maar als ik er met mijn hand aan kom dan voel ik niks. Mijn oor is ook gevoelig heb ik gemerkt. :wink:

  Hoe kan dit nu? Want het stekkerblok waar alle stekkers in geplugt zitten was uitgeschakeld (aan/uit knop). De stekker van de stekkerdoos zit wel in het stopkontakt en deze heeft helaas geen randaarde.

  Kan het de voeding zijn? Lijkt mij sterk want die is toch van binnen geisoleerd?
 • Kan ook nog een (ongevaarlijk) inductiespanninkje zijn. Aai (letterlijk, bij voorkeur met de rug van je hand) maar eens langs een groot stalen verlichtingsarmatuur. Een staande schemerlamp of zo…..
  Zou het gevaarlijk zijn, dan reageert de (in de meeste huizen tegenwoordig aanwezige) differentiaalschakelaar beslist!
 • Kan van verschillende dingen afhangen:

  a. is de schakelknop een enkel- of dubbelpolige? Aarding zou idd beter zijn.

  maar ik denk ook in de richting van 'rest'stroom (statische elektriciteit): als je aan een computer werkt wordt steeds aangeraden jezelf eerst aan vb een radiator te 'ontladen' omdat ook mensen 'geladen kunnen zijn'

  Sommige elektrische onderdelen kunnen een tijd stroom bijhouden, als jij dan contact gaat geven met zaken die daarmee verbonden zijn, ga je die dus ontladen.

  Dat je die niet voelt met je hand is gewoon omdat je hand veel minder gevoelig is. Betekent dus niet dat je niet gaat ontladen als je gewoon met je hand contact maakt. Gebeurt dus wel, alleen voel je het dan niet.

  Meestal gaat het om heel kleine stroomverloop, maar door de hoge spanning kan je het dan wel (heel kort) voelen. Schrik moet je er niet van hebben behalve in het geval dat het van je netspanning af zou hangen. Je kan dit uittesten door nà een eerste keer je oor, rug van je hand, tong… tegen het metaal te houden en daarna nog een keer. Als het met een contact met een (net)stroomdraad te maken heeft voel je het ook de tweede, derde … keer. Dan zou ik je aanraden van op zoek te gaan naar het valse contact (dat zu dus betekenen dat een stroomdraad contact geeft met vb je kast - en zo iets mag gewoon niet.
 • Die stroom blijft er gewoon na meerdere keren aanraken op staan. Het kan heel goed de adsl kabel zijn.

  Het lijkt heel erg op wat Lion zegt, dat van die staande lampen was mij ook al eerder opgevallen. Alleen, waar in die kast komt die inductiespanning dan op de kast te staan?

  Ik zal alles systematisch laten afkoppelen zodat misschien de oorzaak gevonden kan worden, maar het maakt niet zoveel uit merk ik op uit de woorden? Er kan dus geen schade ontstaan aan onderdelen?
 • Om reststroom weg te krijgen is het ook verstandig om na het verwijderen van alle electriciteitssnoeren, de aan/uit-knop van de PC een paar keer in te drukken. Zo krijg je de laatste resten electriciteit weg.

  Overigens: ook al kan een bepaalde hoeveelheid electrische lading misschien geen kwaad voor *jouw* gezondheid, de gezondheid van je PC is heel wat teerder. Een kleine statische schok kan al electronische elementen verwoesten.
 • Oké bedankt voor info. Als ik weer met die pc aan de gang ga zal ik er zeker naar kijken voordat ik ga "sleutelen"!
 • [quote:2d2448d351="analvabeed"]……De stekker van de stekkerdoos zit wel in het stopkontakt en deze heeft helaas geen randaarde…….
  [/quote:2d2448d351]Het lijkt mij overduidelijk en het antwoord gaf je zelf. Volgende keer ook de stekker uit het stopcontact halen. Niet alle stekkerdozen hebben een dubbelpolige schakelaar, sommige wel, sommige niet.
  Bij een enlelpolige schakelaar is het maar net welke pool (fase of nul) onderbreekt. Is het de nul die wordt onderbroken, dan blijft de spanning er gewoon honderd procent op staan! Stekker andersom in het stopcontact kan al anders uitpakken. Maar [b:2d2448d351][u:2d2448d351]altijd[/u:2d2448d351][/b:2d2448d351] helemaal verwijderen bij werkzaamheden is en blijft gewoon een must.
  Overigens is het geen stroom die er op blijft staan, maar spanning.

  Edit:
  En samen met het verwijderen van de stekker uit het stopcontact [b:2d2448d351][u:2d2448d351]uiteraard[/u:2d2448d351][/b:2d2448d351] ook alle verbindingen naar welke randapparatuur dan ook verbreken. Was nog even vergeten hier ook even op te wijzen, maar het lijkt me van zelfsprekend.
 • Bijna alle electronica heeft op het lichtnetsnoer enig ontstoringsmateriaal staan waarin van elke helft een condensator(tje) naar "aarde" en "aarde" ligt bovendien vast aan alle blik.

  Heb je de boel niet op een randaarde-contact aangesloten staan dan voel je overal "prik" zolang als er 1 van de meespelende apparaten nog met de stekker in het net zit.

  Hier zie je zo'n samenstelsel als onderdeel van een meer ingewikkelde schakeling; let op de 2 C-tjes van 10nF (die geïntegreerd KUNNEN zijn als 3e of 5e draad van 1 ingegoten schakeling die eruitziet als 1 condensator met een pootje te veel).

  http://www.platenspeler.com/diy/cabling/190179-an-01-nl-Ontstoringsfilter.pdf

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.