Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Bij leesfout DVD opnieuw branden of niet?

Anoniem
jolo
3 antwoorden
  • Bij ongeveer een op de tien DVD's is er direct na het branden of later wel een leesfout, "cyclische redundantiecontrole". Daarom brand ik nu PAR files mee. Met ISOBuster kan het bestand dan toch gekopieerd worden en met Quickpar gerepareerd.

    Zo heb ik net een DVD gebrand met diverse bestanden (geen film dus). En jawel, bij verificatie is er een leesfout. Het gaat om één FLAC. Die kan dus teruggehaald en gerepareerd, heb ik geprobeerd.

    De vraag is nu, zal het hierbij blijven of is deze fout een voorteken en is er kans dat na verloop van tijd meer van de DVD onleesbaar is. Dus kan ik deze DVD in het archief stoppen of is het verstandig hem opnieuw te branden?
  • Met b.v. Nero (onder: 'Tools') kun je, als de brander het ondersteund, een test laten draaien die informatie geeft over de brandkwaliteit. Haal je hiermee een goede score (boven de 70), dan heb je een goed gebrande dvd, die 'tegen een stootje kan'. Heb je veel (niet fatale) fouten, dan komt de grens van wat er met foutcorrectie mogelijk is in zicht en moet er niet veel met de dvd gebeuren (achteruitgang door welke oorzaak dan ook) of het wordt onleesbaar. Via internet kun je behoorlijk veel achtergrondinformatie vinden over de specifieke fouten die Nero kan categoriseren.
  • Die test kon ik niet vinden bij Nero. Voor de zekerheid heb ik de DVD opnieuw gebrand. Die had ook een leesfout. Toen nog een derde keer op een ander merk gebrand. Eindelijk zonder leesfout. Mijn kostbare bestanden zijn in ieder geval driedubbel veilig zo!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.