Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Lenzen Spiegel-reflex camera

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,

  Vandaag heb ik enkele leuke digitale spiegel-reflex camera's gezien. Ik vroeg me echter af hoe het met de lenzen zit.
  Kunnen oude lenzen van analoge spiegel-reflex camera's ook op een digitale spiegel-reflex worden gebruikt?
  Weet iemand of hier veel haken en ogen aan zitten?
 • [quote:af7d70fb7a="Pinky & The Brain"]Kunnen oude lenzen van analoge spiegel-reflex camera's ook op een digitale spiegel-reflex worden gebruikt?[/quote:af7d70fb7a]Kan meestal wel (oude Canon lenzen kunnen op nieuwe Canon SLR's), maar het zoombereik kan op een SLR afwijken.
 • volgens mij is alleen bij pentax oude lenzen te gebruiken; en daar werkt het voortreffelijk….!
 • Als het niet past, en het zijn dure objectieven, dan is het natuurlijk wel zonde om ze definitief opzij te leggen. Informeer eens naar een adapterring. In het verleden had ik die ook bij mijn Asahi Pentax. Dat merk had z'n eigen bajonet systeem, maar ze hadden een adapterring waarmee zogenaamde P-draad objectieven gebruikt konden worden. Werkte perfect.
 • als de camera een EOS is .
  dan past elke lens er op .
  maar als het een digitale camera is dan moet de lens van een ander merk digitaal geoptimaliseerd zijn .
  voorbeeld Sigma 18-50mm moet dus worden Sigma 18-50 DC .
  bij canon te blijven .
  een niet geoptimaliseerde lens op een canon digitaal camera kan een error99 geven

  dus de lens spreekt niet goed met de camera
 • [quote:e009e995a2="Obi-wan-kenobi"][quote:e009e995a2="Pinky & The Brain"]Kunnen oude lenzen van analoge spiegel-reflex camera's ook op een digitale spiegel-reflex worden gebruikt?[/quote:e009e995a2]Kan meestal wel (oude Canon lenzen kunnen op nieuwe Canon SLR's), maar het zoombereik kan op een SLR afwijken.[/quote:e009e995a2]
  De lenzen waar ik over praat zijn al redelijk op leeftijd en komen van oude analoge spiegelreflex camera's. Het zijn echter wel goede lenzen en daarom zou ik ze graag op een nieuwe camera ook kunnen gebruiken.
  De lenzen zijn dus geen canon lenzen, want die bestonden toen gewoon nog niet :wink:
  Waarom kan het zoombereik afwijken? Komt dat door een evt. adapterring die de brandpuntsafstand beïnvloed of heeft het een andere reden?

  [quote:e009e995a2="derkdejong"]
  Als het niet past, en het zijn dure objectieven, dan is het natuurlijk wel zonde om ze definitief opzij te leggen. Informeer eens naar een adapterring. In het verleden had ik die ook bij mijn Asahi Pentax. Dat merk had z'n eigen bajonet systeem, maar ze hadden een adapterring waarmee zogenaamde P-draad objectieven gebruikt konden worden. Werkte perfect.
  [/quote:e009e995a2]
  Geeft het ook geen problemen met de focus o.i.d.?
  Een CCD-chip is natuurlijk heel iets anders dan een 35mm film, ook qua afmetingen. Speelt dat ook een rol bij die oude objectieven?

  [quote:e009e995a2="plextor"]
  als de camera een EOS is .
  dan past elke lens er op .
  maar als het een digitale camera is dan moet de lens van een ander merk digitaal geoptimaliseerd zijn .
  voorbeeld Sigma 18-50mm moet dus worden Sigma 18-50 DC .
  bij canon te blijven .
  een niet geoptimaliseerde lens op een canon digitaal camera kan een error99 geven

  dus de lens spreekt niet goed met de camera
  [/quote:e009e995a2]
  Dit begrijp ik niet helemaal … je zegt dat op een EOS elke lens kan worden gebruikt. Vervolgens zeg je dat een digitale camera alleen de lenzen van het eigen merk aankan, of 'geoptimalliseerde' lenzen van een concurent.
  Een EOS is toch ook een digitale camera van canon, of niet?

  Wat ik hier wel dus wel uit begrijp is dat de canon lenzen enige vorm van 'intelligentie' hebben. De camara moet communiceren met de lenzen. Oude analoge lenzen hebben natuurlijk geen digitale interface o.i.d.
  Kun je een canon camera echter niet gewoon helemaal handmatig bedienen? Dus net als een conventionele camera, zelf het diafragma instellen etc. in plaats van al die automatische hulpmiddelen te gebruiken?
  Want ik neem aan dat daar die digitale communicatie voor nodig is toch?

  Ik ben blij met jullie antwoorden, want ik merk toch dat er enkele zaken bij komen kijken waar ik eerder niet aan had gedacht!
 • Het EOS systeem is een uitwissel systeem van analoge en digitale lenzen .
  Dus zowel analoog als digitaal op elkander afgestemd .
  Alleen dus voor de canon vatting EF en EF-s .
  dus niet uitwisselbaar zijn de analoge cameras van typen A en T .
  dus canon A1 AE1 AE1 Program en T 50 T 60 T70 FD vatting .
  Dit is dus het canon verhaal .
  Sigma objectieven voor digitale camera’s (DC) zijn uitsluitend ontworpen voor de specifieke kenmerken van de digitale SLR camera’s.
 • wellicht handiger als pinky aangeeft (van) welk merk hij (oude lenzen heeft) in gedachten heeft… anders blijven we een beetje in de ruimte gissen :wink:
 • [quote:b8a7649529="Pinky & The Brain"]De lenzen waar ik over praat zijn al redelijk op leeftijd en komen van oude analoge spiegelreflex camera's.[/quote:b8a7649529]Op welke merken spiegelreflexcamera's zaten ze dan?

  Je kunt misschien ook een keertje met die lenzen naar een speciaalzaak, dan kun je uitproberen op welke body ze passen.
 • Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik ben enkele weken weg geweest …

  [quote:c09aa461c6="Obi-wan-kenobi"][quote:c09aa461c6="Pinky & The Brain"]De lenzen waar ik over praat zijn al redelijk op leeftijd en komen van oude analoge spiegelreflex camera's.[/quote:c09aa461c6]Op welke merken spiegelreflexcamera's zaten ze dan?

  Je kunt misschien ook een keertje met die lenzen naar een speciaalzaak, dan kun je uitproberen op welke body ze passen.[/quote:c09aa461c6]
  Het betreft cameras van de merken Pentax, Practica en Olympus. Dit zijn echter body's van 30 jaar oud :lol:.

  [quote:c09aa461c6="derkdejong"]
  wellicht handiger als pinky aangeeft (van) welk merk hij (oude lenzen heeft) in gedachten heeft… anders blijven we een beetje in de ruimte gissen
  [/quote:c09aa461c6]
  Het zijn verschillende merken, maar de lenzen hebben allemaal een P-draad vatting en voor de lenzen met het Olympus-bajonet systeem heb ik een adapter-ring naar P-draad.

  Ik begrijp dat je met digitale spiegel-reflex camera's van Pentax dan goed zou moeten zitten?
 • pentax heeft de K bajonet .
  dus alle lenzen passen
 • [quote:824fc22262="plextor"]pentax heeft de K bajonet .
  dus alle lenzen passen[/quote:824fc22262]

  Weet je dit zeker?
  P-draad (M42x1) is volgens mij veel ouder dan het later ontwikkelde K-bajonet. Is deze K-bajonet dan backwards compatible met p-draad? Volgens mij ben je daar weer een adapter-ring voor nodig?
  Als dat zo is, dan zou het fantastisch zijn, want dan kan ik de oude lenzen blijven gebruiken!
  Heeft Pentax in het nieuwe digitale segment echter wel het niveau van de merken Nikon of Canon?
 • Pentax heeft best aardige camera's, maar Nikon en Canon zijn toch net wat beter. Daarbij heb je bij die 2 merken ook een veel ruimere keuze aan lenzen en andere accesoires, van eigen merk maar vooral ook van 3th party merken zoals Sigma en Tamron.

  Of er een verloopje is van P-draad naar wat voor type bajonet dan ook weet ik niet. Hou er wel rekening mee dat bijvoorbeeld het diafragma niet meer zal functioneren omdat het pinnetje om het diafragma te sluiten, niet meer gebruikt wordt door moderne camera's. Ook zal je voor de meeste DSLR's een ander matglas (split prisma?) moeten aanschaffen dan dat er standaard in zit ivm handmatig scherpstellen.
 • [quote:46a31f6bb0="Pinky & The Brain"]Heeft Pentax in het nieuwe digitale segment echter wel het niveau van de merken Nikon of Canon?[/quote:46a31f6bb0]Op www.dpreview.com kun je wat camera's vergelijken, van de K10D bestaat ook een aardige review: side by side

  De body van de K110D is trouwens best goedkoop te krijgen:
  http://www.topdeals.nl/catalog/product_info.php?cPath=86&products_id=2594

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.