Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

NAS in Universiteitsnetwerk

Anoniem
andre@home
5 antwoorden
 • Ik heb een aantal vragen betreft een NAS. Ik was eerst van plan een gewone externe hardeschijf te kopen, en dan met name één die niet alleen USB 2.0 heeft, maar ook eSATA en FW800. Maar ik bedacht me dat het misschien veel handiger is om een NAS te kopen, omdat het vooral gebruikt wordt op een vaste plek als uitbreiding van opslag voor meerdere pc's. Veel makkelijker toegankelijk en ik hoef geen pc aan te laten staan om die opslag toegankelijk te houden.

  Nu zit ik hier alleen op de campus van Universiteit Twente, en alle woningen en universiteitsgebouwen vormen samen één groot LAN (ook wel Campusnet genoemd), medewerkersruimtes 1Gbps, de rest 100Mbps.

  Nu lijkt het mij dat als ik die NAS dus aansluit op m'n switch dat iedereen daar dan gewoon bij kan, dat is opzich niet zo erg (dat is ook het idee van Campusnet), maar het gaat er meer om dat het dan ook niet zo moeilijk is om er dingen op te zetten, of zie ik dat verkeerd? Ik heb eigenlijk nooit met een NAS gewerkt, hoe wordt zo'n ding benaderd, moet je er op inloggen, kan je die dingen met een wachtwoord beveiligen of zorgen dat alleen bepaalde gebruikers er op kunnen? Het moet niet zo zijn dat iedere pc op de campus waar op is ingelogd met een gebruiker met administratorrechten zomaar instellingen van m'n NAS kan wijzigen of bestanden er op zetten of er af halen. En wat betreft aansluiting is elke pc op de campus gelijk aan de mijne, aangezien ik alleen maar achter een switch zit, niet achter een NAT ofzo.

  Nu zag ik dat LaCie wel een fancy oplossing daarvoor had: LaCie Ethernet Disk, met ingebouwde WinXP, maar dat ligt toch wel boven m'n budget. M'n budget is zo'n €250-300 voor een NAS van 1TB met in ieder geval 1x1Gbps en 1xUSB 2.0 verder zou ik dus het liefst iets hebben als:
  inloggen op NAS met de account waarmee ik ook inlog in WinXP, of NAS die alleen na invoeren van een wachtwoord toegankelijk is (versleuteling? liefst zonder extra (3rd party) software), of zorgen dat alleen accounts van mijn computers schrijfrechten (of enige andere admin rechten) hebben, en dat de rest alleen maar kan lezen.

  En dan nog iets, je kan op Campusnet inloggen van buiten de campus door middel van VPN, als ik bijvoorbeeld bij m'n ouders zit en via VPN op campusnet zit, kan ik dan ook bij die NAS?

  Mochten de dingen die ik hier boven vraag nou niet gerealiseerd kunnen worden zonder allemaal extra software of hardware of voor een bedrag dat m'n budget ver overschrijdt, welke externe hardeschijf raden jullie dan aan met in ieder geval USB 2.0, FW800 en eSATA van 1TB of groter. Zowel prestaties als kwaliteit vind ik wel belangrijk, lage zoektijden enzo zijn leuk, maar gebruik is vooral gericht op grote bestanden (1GB+) dus vooral bandbreedte vind ik belangrijk (die 25-30MB/s die de meeste USB 2.0 schijven hebben vind ik hopeloos traag).

  EDIT: zie net @ pricewatch dat als ik zo'n ding zelf maak ik ook eSATA er op heb zitten
 • op zo'n campus is jouw NAS zo gehackt als je zelf niet voldoende verstand hebt van beveligien…. Daar zit wrs de nodige hack-expertise die wellicht nieuwsgierig zijn in jouw NAS….
  Maw: bezint eer ge begint….. verwacht hier geen kant en klare oplossingen als je zelf de zwakkere schakel bent…. anders had je het hier nl niet gevraagd….
 • Enige wat ik kon bedenken was dat hele ding een truecrypt container of schijf van maken, dat is volgens mij wel rock solid, ook voor die hackertjes op de campus hier. Het enige problemen die ik dan heb is dat de performance waarschijnlijk behoorlijk achteruit gaat en in het geval van een container, dat die container zelf gewoon verwijderd kan worden.

  Overigens is het hier meer nieuwsgierigheid hacken wat er dan gehackt wordt, want als je ook maar iets loopt te klooien gooit SNT (vereniging die campusnet beheerd, of eigenlijk de stap tussen de gebruikers en ICTS, de eigenlijke beheerder) zo je aansluiting uit. En voor mij is die drempel niet zo hoog, want als ik iets raars tegenkom wat daarop lijkt te duiden, dan loop ik even naar boven, want de exvoorzitter van SNT is een bovenbuur en vriend van me, en een oud huisgenoot van me zat ook bij SNT. Misschien dat één van die twee nog wel wat weet.

  Als het echt niks is dan koop ik wel een gewone externe hardeschijf of bespaar ik het geld voor meer hardeschijven in een nieuwe vaste pc die ik eind dit jaar wil gaan kopen.
 • als je zoveel expertise in de buurt hebt… kun je dan niet een wake-up LAN runnen/opzetten en vervolgens via een VPN je eigen pc remote besturen als dan niet met externe USB-disk of e-SATA? In principe zit in die NAS ook een mini-PC….. om een ftp, webserver or whatever te draaien… eigenlijk dubbel als je eigen pc het remote ook kan….
 • Niet helemaal het idee wat ik had, maar opzich heb je wel een punt. Eigen pc via VPN remote besturen heb ik inderdaad wel vaker gedaan met Windows Remote Desktop. Enige is dat ik dat dan dus doe vanaf m'n laptop vanaf een willekeurige locatie, dus dan is m'n vaste pc de pc waar die externe hardeschijf op moet, en die is zoals je ziet nogal traag. Hij heeft niet eens USB 2.0 full speed/high speed, meestal haal ik maar iets van 4MB/s met dat ding met usb opslagapparaten en je krijgt altijd een melding "This device can perform faster".

  Overigens werkte Wake On LAN alleen via het bedrade universiteitsnetwerk, niet als ik inlogde op het draadloos netwerk van de universiteit.

  Maar dat doet er toch niet echt toe, want met die snelheid heb ik niet heel veel zin in een externe hardeschijf aan te schaffen van 1TB. Ik denk dat ik het geld wel hou, en verder spaar voor een knappe vaste pc aan het eind van 2008.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.