Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Partities aanmaken

Anoniem
Joop3434
74 antwoorden
 • Hallo

  Op mijn computer staat nu Windows Vista.
  Ik wil er graag Windows XP bij op hebben. Nu las ik dat dat kan door middel van partities. Bij Vista kon je dat dan doen via schijfbeheer.
  Nu ik heb ik het voor elkaar gekregen dat ik nu 3 partities heb:
  C: van 78,96 GB Hierop staat Windows Vista geïnstalleerd.
  D: van 55,77 GB Hierop staat wat gedownloade troep.
  A: van 55,66 GB Hierop staan spelletjes.

  Dit is echter niet mijn volledige harde schijf. Er staat nog een stukje met: 32,74 GB Niet-toegewezen en ook nog een stukje 9,76 GB In orde (EISA-configuratie)

  Nu wil ik graag C: verkleinen naar zo'n 30 GB, wat mij genoeg lijkt voor de installatie van Vista.
  Daarnaast wil ik nog een partitie voor XP, ook van 30 GB.
  De rest wat ik over heb wil ik verdelen in twee partities, één voor spellen en één voor downloads en dat soort dingen.

  Nu komt het probleem: Ik kan een volume maar met een bepaald aantal GB verkleinen. Het kleinste wat ik voor C: kan hebben is dus 78,96 GB, wat ik naar 30 GB wil.
  Ook kan ik geen enkel volume vergroten, behalve C:, die juist kleiner moet. Waar ik dus naartoe wil is:

  C: met Windows Vista, groottte 30 GB.
  E: met Windows XP, grootte 30 GB.
  D: downloads, grootte rond de 50 GB.
  A: spellen, grootte: wat overblijft.

  C kan ik dus niet verkleinen, het stuk van 32,75 GB kan ik geen volume van maken, het geeft de foutmelding dat er onvoldoende ruimte op de schijf is om er een volume van te maken.

  Is het te snappen? Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk uit te leggen. Ik zou graag een beetje hulp willen.
 • Je dient in Vista eerst de systeem restore, hibernation en de prullebak uit te zetten alvorens je de partitie kleiner kunt maken maar kleiner dan 40 gig. voor de systeemschijf, meestal de C:, wil vaak niet in Vista.

  Ten tweede kun je maximaal 4 primaire partities aanmaken, waarvan er eentje extended kan zijn waar weer tot 255 logische station in gemaakt kunnen worden.

  Wil je het niet allemaal doen in Vista omdat het niet lukt, gebruik Gparted, een gratis partition tool die je van een cd opstart.

  De ISO als IMAGE branden en ermee opstarten, de rest wijst zichzelf.
  http://switch.dl.sourceforge.net/sourceforge/gparted/gparted-livecd-0.2.5-5.iso

  Overigens is de A: schijfletter gereserveert voor een floppy drive.
 • Dankje! Zal het even proberen :)
 • Weet je toevallig of er ook ergens een Nederlandse tutorial is, van wat je precies moet doen?
  En zitten er veel risico's aan als je dit doet?
 • Nederlandstalige informatie hoe te partitioneren via een GParted-Live CD kun je vinden op InfoNU.nl
 • Hmm. Er staat niet echt een duidelijke handleiding, of ben ik blind? Moet je nou het ISO bestand op cd branden? En hoe start je het dan op?
  Sorry, heb hier totaal geen ervaring mee.
 • Je brand de iso als image op de cd. Daarna boot je met die cd. Zonodig in het bios de opstartvolgorde eerst aanpassen. Eenmaal opgestart krijg je dan een partition-magic-achtig scherm voor je neus. Lijkt ook veel op schijfbeheer van windows zelf. Wijst zich naar mijn idee min of meer vanzelf.
 • [quote:c131d96b4f="gerben"]Je brand de iso als image op de cd. [b:c131d96b4f]Daarna boot je met die cd. Zonodig in het bios de opstartvolgorde eerst aanpassen.[/b:c131d96b4f] Eenmaal opgestart krijg je dan een partition-magic-achtig scherm voor je neus. Lijkt ook veel op schijfbeheer van windows zelf. Wijst zich naar mijn idee min of meer vanzelf.[/quote:c131d96b4f]

  Zou je het dikgedrukte wat meer kunnen uitleggen? Ik heb er echt weinig verstand van en wil het wel graag goed doen als ik in de bios zit ;)
 • In je bios kun je instellen of je van floppy, cd, (welke) harddisk je opstart. Een normale volgorde is C:, A: (of andersom). De cdrom moet voor de harddisk staan, of gezet worden. In elk bios is dit weer anders, dus ik kan je geen exacte instructies geven. Maar het staat er beslist bij. Bij diverse computers kun je tijdens het opstarten ook in een bootmenu komen (bijvoorbeeld via Esc of F2). Je kunt daar dan ook de cdrom uitkiezen, en hoef je het bios niet in.
 • Dankje! Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Ik ga er straks mee aan de gang! Heel erg bedankt voor de hulp tot nu toe ! :)
 • Heb het .iso bestand op cd gebrand. daarna computer opnieuw opgestart zodat ik in dat bootmenu kon komen. Toen heb ik geselecteerd dat de computer via de cd moet opstarten (of hoe je dat ook noemt). Maar dan start hij gewoon Windows Vista op? Moet ik eerst dat bestand uitpakken dan?
 • [quote:762e5f6e30="Joop3434"]Toen heb ik geselecteerd dat de computer via de cd moet opstarten (of hoe je dat ook noemt). Maar dan start hij gewoon Windows Vista op? [/quote:762e5f6e30] Start je PC dan wel op vanaf andere bootable CD/DVD's?
  [quote:762e5f6e30="Joop3434"]Moet ik eerst dat bestand uitpakken dan?[/quote:762e5f6e30] Nee, niet uitpakken. Maar branden als image/beeldbestand.
 • [quote:85e4713817="jolo"][quote:85e4713817="Joop3434"]Toen heb ik geselecteerd dat de computer via de cd moet opstarten (of hoe je dat ook noemt). Maar dan start hij gewoon Windows Vista op? [/quote:85e4713817] Start je PC dan wel op vanaf andere bootable CD/DVD's? [/quote:85e4713817]

  Geen idee, ik heb geen andere bootable CD/DVD, nooit eerder gedaan.

  [quote:85e4713817="Joop3434"]Moet ik eerst dat bestand uitpakken dan?[/quote:85e4713817] Nee, niet uitpakken. Maar branden als image/beeldbestand.

  Dus gewoon als ISO file erop zetten?
 • Nee, je moet het Iso bestand als cd/dvd branden. Hier staat een engelstalige handleiding voor meerdere brandprogramma's: http://www.petri.co.il/how_to_write_iso_files_to_cd.htm
 • Dat verklaart 't :p
  Ik ga ermee aan de gang! Dankje
 • :(
  Ik heb het gebrand zoals op de site staat. Daarna de computer opnieuw opgestart, in het boot menu geselecteerd dat hij via CD-ROM moet opstarten. Dan krijg ik de volgende foutmelding:

  Verifying Pool Data…………
  Boot from CD:

  ISOLINUX 3.20 3.20-pre11 Copyright (C) 1994-2005 H. Peter Anvin
  isolinux: Disk error 32, AX=4203, drive 9F

  Boot failed: press key to continue


  Als ik op een toets druk herstart de computer gewoon. Natuurlijk nog een tweede keer geprobeerd, en kreeg dezelfde foutmelding..
 • kijk even welke fout het bij jou kan zijn, er meerdere opties
  http://www.google.nl/search?q=isolinux%3A+Disk+error+32&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a
 • Ik heb toch sterk de indruk dat Joop3434 de file niet als ISO, maar als data op zijn Cd heeft gebrand.
  Joop, je moet (dubbel)klikken op die file met ext. x.iso Je brand-programma moet dan automatisch opstarten en om een schone CD vragen. Dan krijg je een bootable CD die je voor je doel kunt gebruiken.
  perloc
 • Leuk allemaal :D , maar waarom niet vanuit Vista? :?

  http://www.imgburn.com/index.php?act=download
  Of gebruik de gratis IMGBURN.
 • Waarom nou zo moeilijk allemaal: als het om één keer herpartitioneren gaat eventjes de trialversie van Acronis Disk Diorector Suite downloaden. Werkt 2 weken. Hoeft er niet gebrand of wat dan ook te worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.