Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Exitus Harddisk

Anoniem
Belsat
20 antwoorden
 • Hallo!

  De externe HD (WD Mybook 500GB) van een vriend heeft het begeven. Met veel moeite de eigenlijke HD er uit gepeuterd, en het blijkt idd de hd zelf te zijn (serial ATA). Hij geeft om de paar seconden een "tik" geluid, en daar blijft het bij.

  Er staan bijna 2 jaar foto's op en was de enige storage…

  Heeft iemand een tip, wat hieraan nog te doen is???

  Ciao, Henk
 • Uithuilen en het vervolg wél backups maken?
 • [quote:05006761e4="gerben"]Uithuilen en het vervolg wél backups maken?[/quote:05006761e4]
  Dat is een optie ja….

  Je kan eens proberen om er een andere voedingsbron aan te doen. het tikken van de schijf kan er namelijk ook op duiden dat de adapter van de HD niet goed zijn stroom door geeft.
 • Thanx Eduard. Ik heb hem in een andere computer gehangen i.p.v. de bestaande 2e HD. Een keer met de 4 pools molex voeding en een keer met de SATA voedingsstekker. Meer kan ik niet doen, toch?

  Leuk trouwens, dat cynische commentaar van de sponsor Google. Beter in elk geval dan wanneer het van WD zou zijn :wink:

  Ciao, Henk
 • Nee dan houd het inderdaad wel langzaam op ja… Hoewel ik het niet zou opgeven, en het zo af en toe nog eens proberen. alle data die je er nog kan afhalen is meegenomen. (op dat punt zie je toch maar weer hoe belangrijk het is om een backup te hebben :wink: )

  Ik zou de schijf verder als master zetten op de 2de IDE. (waar de cd of dvd aan zit zegmaar) Je kan er nog verschillende tooltjes op los laten e.d.
  Als het echt een overleden schijf blijkt te zijn, zou ik eens kijken of ik ergens een oude soortgelijke schijf op de kop kan tikken. Om dan de print te wisselen. als laatste optie zou ik hem uit elkaar schroeven en eens kijken of't iets oplevert…
 • probeer anders de diepvriesmethode…
  http://forum.tipsentrucs.nl/viewtopic.php?t=8812
  http://www.dutchphotozone.com/viewtopic.php?t=51226
  je zou de elektronica kunne laten zitten en dat eerst proberen.
  Neem wel de tips tav statische elektriciteit en vocht goed ten harte!
  Dan snel aankoppelen voor ie weer echt heet wordt… .data eraf … gelukt… zucht?
  NOK…. tja…..
  PS: als ie tikt is meestal de kop nok, niet de elektronica…
 • en als de data je heel kostbaar is heb je altijd nog deze optie:

  http://services.seagate.com/data_recovery_europe.aspx?metro=Brussels
 • Hij zit in de vriezer. Morgen verder…

  Henk
 • coooool he……..
  PS: ben benieuwd….
 • Spannend. Ik weet allen niet of ik hem uit het vriesvak zo snel mogeljk moet aansluiten, of eerst op temperatuur moet laten komen. Daar lopen de meningen uiteen.

  Ciao, Henk
 • ALS je hem aansluit… zorg dat er geen vocht bij kan komen, zodra je de zak te lang openhoudt condenseert er vocht….. kans op kortsluiting….
  Dus dan zeer gekunsteld met de draadjes prutsen en de zak zo kort mogelijk open om aan te sluiten. Zet de pc zo dat ie buiten de kast stevig ligt op een stapel boeken oid op de juiste hoogte en zorg dat het zakje niet open gaat na het aansluiten….
  Oefen met de opstelling even met een andere schijf zodat alles snel kan gaan. Niet te gehaast anders… kan het juist daarom mis gaan..
  Sterkte…..

  PS: garantie tot de deur…..
 • beetje ironisch, externe hdd's waren oorspronkelijk bedoeld als [b:30a4038fba]backup[/b:30a4038fba]
 • Bedankt allemaal! Laat ik even herhalen dat het de HD van een vriend is :-) Zelf heb ik [b:63d66824af]twee[/b:63d66824af] backups, één intern plus één extern…

  Ciao, Henk
 • Helaas, ook de diepvriesmethode heeft niets opgeleverd. Hij blijft rustg tikken en de computer start niet eens op :-(

  Om vocht te vermijden had ik hem ingevroren met de kabels er al aan; het geheel in een dichtgebonden plastic zak waar alleen de kabels uitstaken.

  Ik ben bang dat de printplaat vervangen niet veel meer zal opleveren… of toch wel?

  Ciao, Henk
 • P.S. Ik denk dat de hamvraag is:

  "Kan het tikken van de HD veroorzaakt worden door een defect in de printplaat?"

  Zoniet, dan heeft het weinig zin de printplaat te vervangen.

  Misschien heeft iemand hier nog een idee over?

  Anders gaat hij RMA; de foto's zijn dan wel foetsie :-(

  Ciao, Henk
 • Volgens mij wordt het tikken veroorzaakt doordat de leeskop de startsector zoekt en als hij die niet kan vinden dan gaat de arm terug naar zijn eigen startpositie.

  Maar als de computer ook niet opstart als de schijf eraan hangt lijkt het mij ook een controller probleem en dat is wel de electronica.

  Je zult hem eerst moeten laten werken in een computer wil je er verder nog wat mee kunnen doen om die opstartsector te kunnen repareren met SpinRite of HDDRegenerator, als dat al mogelijk zou kunnen zijn.

  Meestal is het toch einde verhaal met schijven en deze problemen.
 • Lange Pier ook bedankt voor het meedenken. Inderdaad komt het tikken overeen met je beschrijving. Het is ook te voelen als je de HD in de hand hebt. De vraag blijft of dit veroorzaakt kan worden door een fout in de printplaat. Het niet willen opstarten zou daarop kunnen wijzen, denk je? Misschien, ik hoop het, maar wat kan er nou fout gaan aan een printplaat???

  Ciao, Henk
 • Dat tikken is mechanisch, een probleem met het oppervlak van de platter, respectievelijk de magnetisatie ervan en heeft niets met de printplaat te maken, hij vind immers ook de gegevens van de schijf niet, die staan in de rom, de firmware dus, en op schijf, de opstartsector.

  Maar dan zou de PC gewoon op kunnen starten, alleen wordt er dan geen harde schijf gevonden en dat zou dan weer met de electronica te maken KUNNEN hebben, maar of dat zo is blijft ook maar de vraag, daar kom alleen achter om er een exact dezelfde printplaat voor deze type schijf erop ter plaatsen, vrijwel niet te doen dus.
 • OK, thanx.
 • jammer….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.