Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Wat optimalisatie vraagjes

anyone? :oops:

Anoniem
boukebuffel
7 antwoorden
 • Ik heb zojuist m'n nieuwe computer besteld, hij komt over een week :)

  Nu heb ik een paar vraagjes over wat technische dingen wat betreft componenten en installatie.

  Ik heb een Velociraptor 300gb besteld, maar heb ook nog een 74gb Raptor (WDC WD740GD-00FLC0) in deze oude. Nu leek het mij een goed idee om deze 74gb te gebruiken als de 'bootschijf', vista erop dus en verder niets waarschijnlijk, misschien office nog.
  Is het sneller om de (oude) raptor te gebruiken voor vista? Tot hoeveel % vol kan ik gaan voordat het langzamer wordt? Verder is het voor mij wel interessant om te weten hoe ik alles het beste kan installeren. XP zetten op de oude raptor en vanuit XP, de nieuwe harde schijf installeren en partitioneren enzo en dan vista installeren, of kan ik in principe zonder iets te doen, de nieuwe harde schijf aansluiten en zo kaal Vista installeren (heb de full versie besteld)

  Als het beter is om beide disks te gebruiken in de nieuwe setup, is het dan wijs om Raid 0 in te stellen?
 • Raid 0 met die 2 verschillende schijven is vrij nutteloos ivm de verschillende grootte. De 300 GB schijf zal waarschijnlijk ook wel sneller zijn dan de oude raptor. Ik zou lekker alles op die 300 GB zetten en de 74 er alleen in hangen als backup of als je ruimte te kort komt.

  Als je geen dualboot met XP en Vista wilt, kan je het beste gewoon opstarten met de Vista DVD en van daaruit de schijf partitioneren, formatteren en dan Vista installeren.
 • Bedankt voor je antwoord :)

  Jammer dat de 74gb niet meer efficient gebruikt kan worden, maar ja dat betekent alleen maar dat m'n nieuwe schijf sneller is dus ja :D

  Ik ben blij dat Vista zonder eerst in dos op te starten of partities te maken en dat soort dingen, kan worden geïnstalleerd. Heb toch wat trauma's over gehouden aan niet werkende computers na 'doe het zelf' computer-reparaties hehe.

  Wat is trouwens het voordeel van dualboot XP en Vista? Applicaties die niet met Vista overweg kunnen in XP runnen?
 • Als je niet met geweldig groot RAM en uitgeschakelde SWAP werkt, levert het bij "zwaar werk" merkbare snelheidswinst op om een speciale swap-partitie aan het BEGIN van de slaaf-schijf te zetten en daarheen het Virtueel Geheugen te verbannen.
 • Ahá, nou ja ik heb gelukkig al veels te veel GB Ram besteld :D 8GB totaal. Daarover had ik inderdaad gelezen dat je dan je SWAP niet nodig hebt en daar snelheidwinst mee boekt. Maar in die guide zeiden ze dat je het SWAP niet echt 'uit' hoefde te zetten.
 • O.k; beter is beter natuurlijk :)
 • Jah ik had daar toevallig een goed artikel over gelezen :D

  Maar goed, ik heb nog eens zitten nadenken over die 2e hardeschijf:

  Ik zou hem voor m'n MP3's kunnen gebruiken en dan ook maar meteen allerlei filmpjes, live concerten en dat soort dingen. Ik luister namelijk bijna altijd muziek tijdens het gamen en wil ook nog wel eens een aflevering of twee kijken op de 2e monitor *tijdens* het gamen :P
  Is het dan sneller/beter om die 2e activiteiten op de schijf van 74gb te gooien? M'n 300gb Velociraptor ben ik van plan simpelweg in 2 partities te delen; 150gb voor windows, games en alle programma's. 150gb voor storage (mp3 en andere media dus) Tenzij jullie betere ideën hebben natuurlijk :)

  Maar na op deze gedachte te komen, schoot me te binnen dat ik ook veel met Fraps wil gaan werken. Zou het sneller zijn om dit op het 2e deel van 150gb te doen, of kan ik dan beter de mp3's en video's gewoon op het 2e deel van 150gb houden en te frapsen naar de 2e schijf van 74gb? Ik kan me voorstellen dat het voor een harde schijf moeilijk is om én files van de game te laden én gigantisch veel data schrijven van fraps. Dus fraps op de 2e harde schijf lijkt me beter maja ik gok ook maar wat :)

  Enige input is zeer welkom :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.