Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

FM zender en kabel

Anoniem
andre@home
13 antwoorden
 • Dit onderwerp hoort hier eigenlijk niet, maar misschien leest een techneut dit, die hier antwoord op weet.
  Ik kocht onlangs een microsetje, omdat mijn oude stereo het na 22 jaar had begeven. Nu kwam ik tot de ontdekking dat er geen kabelingang op zit, om radio te ontvangen, alleen maar zo'n lullig FM snoertje en AM antennetje.
  Bestaat er geen verloopstuk om kabel toch aan de radio te koppelen?
 • Ik heb in mijn leven heelwat afgeknoeit met kabels en aansluitingen, Ik heb zelf zelfs verloopkabels gemaakt voor van alles en nog wat. Maar dit ben ik nog nooit tegen gekomen. Overgens is't dan wel erg micro? Tegenwoordig heeft een ipod onderhand nog een kabel aansluiting :lol:

  Terug brengen en iets fatsoenlijks aanschaffen :roll: Ik heb nog wel een Pro-logic FM/AM sony dolby surround receiver voor je. :wink:
 • Ik vermoed dat er geen echte "stekker" aansluiting op die nieuwe stereo zit.
  Wel twee schroefaansluitingen; één voor de centrale geleider, en de andere voor de mantel van de coax kabel.
 • afhankelijk van de antenne, is die 300 of 75 Ohms aangesloten. Die 75Ohms is dus erg geschikt voor kabel. Onlangs heb ik een speaker/FM setje gemodificeerd. Er zat 1 lange min of meer opgerolde draad in. Die draad heb ik vervangen door er een connector op aan te sluiten. Massa natuurlijk ook aangesloten. Zo'n connector heeft wel 2 aansluitingen. En de grote grap: op kabel prima. Maar ik gebruik dus nog steeds het oude draadje (iets ingekort), nu buiten de geluidsbox, signaal is plotseling nu sterk zat.
 • wat voor connector bedoel je precies?
  en sluit je die dan aan op het draadje dat voor antenne door gaat?
 • Een 75 Ohms male coax connector. Daar past dan de juiste FM aansluitkabel op. Als d antenne gewoon 1 draadje is,dan is dat de signaal in (pin in het midden). Massa moet je even checken. Bij 300 Ohms dan is de draad in een lus gelegd. Misschien dat je gewoon ook 1 vd 2 dan als ingang kan gebruiken. Dat kan je gewoon uitproberen. Mogelijk verstandig om er een condensator tussen te plaatsen voor spanningsverschillen. Ik plaats er iha de 470pF/500V condensators tussen, komen nog uit zeer oude TV's die ik ooit gesloopt heb.
 • Ik vind het allemaal nogal een universitair gedoe met ohm's enzo.. :o :lol: Wat ik vroeger deed was gewoon het draadje in het middelste dingetje stoppen en whoala, kabel radio… En als het een mannetje was ipv een vrouwtje, dan kocht ik een kabeltje, knipte het doormidden en knoopte de uiteindes aan elkaar. Wat is er tegenwoordig anders dan?? Ik deed dat al bij oude radio's met zo'n schuif antenne. Maakte daar een draadje aan om die vervolgens aan de kabel te maken.
 • Ja, zoiets las ik toevallig net ook op een andere website. Dat ga ik dus eerst maar eens proberen.
 • Er is niks veranderd, en het enkele draadje principe werkt goed. Vaak kan het op simpele wijzie nog beter. Ga je een antennekabel verbinden dan zijn er "2 draadjes" nodig. SIgnaal en massa oid. Oude buizen radio's hadden vaak een symmetrische antenne. die 2 draadjes vervangen door een coax is daarvoor, technisch gezien, niet de juiste oplossing. De kleine radiootjes hebben vaak een sprietantenne. Dat is dan alvast 1 draadje vd 2, die andere is dan even uitproberen.
 • zover ik mij kan herinneren is't de middelste. Zonder de buitenste had ik op sommige zender wat ruis. maar that's all. Bij die oude TV's werkte dat ook altijd goed :D ….. hmmm ik voel me oud… haha :lol:
 • Wim,zal ik effe met mijn soldeerbout langskomen? :evil:
 • Het werkt uitstekend.
  Inderdaad gewoon het draadje van de FM antenne aan het middelste draadje van de coaxkabel knopen, et voila…..
  Bedakt voor de tip.
 • Mag ik ook nog even "oud"doen en de techneuten om raad vragen?
  Ik heb door het hele huis van die draagbare radio's met uitschuifantenne.
  Ze kunnen ook op batterijen werken, maar dat schiet niet echt op.
  "Vroeger" was er een redelijke ontvangst, maar sinds de zenderwisseling zijn ned.1, 2 en 3 nauwelijks nog goed te ontvangen. Vooral 1 is bar.
  Op de kabel aansluiten is geen optie. Die zit alleen in de woonkamer en is slecht door te trekken.
  Iemand een idee om dit te verbeteren?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.