Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HD kapot?

Anoniem
anoniem
4 antwoorden
 • 2 weken geleden is het begonnen.

  Bij het reparen van bestanden d.m.v Quikpar gaf hij de melding, reparatie mislukt. Dit begon steeds vaker terug te komen. Bij het uitpakken van grote bestanden geeft winrar ook vaak aan dat het bestand "corrupt" is terwijl dat niet zo is. Vaak na een aantal pogingen lukt het uiteindelijk wel. Tevens crasht mijn internet explorer steeds vaker en als ik veel tegelijk doe is er al 2x zwart beeld gekomen waarna mijn pc resette.

  Gister heb ik een memtest gedraaid en die gaf na 30 min nog geen fout aan. Nu wil ik mijn harde schijf checken d.m.v van:

  http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_HUTIL.html

  Nu bevalt mij deze opmerking niet:
  [i:23ff5f921d]It is strongly recommended to back up the user's significant data in advance because Hutil has a Write operation that can erase it.[/i:23ff5f921d]

  Is er misschien nog een ander programma om te checken wat er kapot zou kunnen zijn?

  (pc specs:
  Cooler Master CM 690, Gigabyte P35, E6750, Spinpoint 500 GB, G.E.I.L. 6400 DDR 2 GB, Corsair 450 Watt, Samsung Burner & DVD-speler, Sapphire Radeon X1950 GT/0
 • Ik zou vooral eens temperaturen bekijken met een gratis prog zoals Speedfan of PC Wizard.

  Een schijf boven 40grC vind ik verdacht en bij 50 "griezelig" (heb er al een paar zo verspeeld, test-tool "smart-gedeelte defect";); daarom zet ik altijd een forse ventilator naast de schijven en leg de schijven met minstens 2 boutjes aan blik verankerd.
 • De temperatuur heeft nauwelijks enige invloed op de levensduur van de schijf. Of hij moet al veel heter worden dan 50 graden. Dit is zo'n urban myth, die volledig is onderuitgehaald door het onderzoek van google. Geldt trouwens ook voor SMART, wat helemaal geen betrouwbare indicator blijkt.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6376021.stm
  http://research.google.com/archive/disk_failures.pdf

  Ik zou het in eerste instantie toch in het geheugen zoeken. Laat memtest eens wat langer draaien, bijvoorbeeld een hele nacht. De harddisk test je met de tool van de fabrikant. Maak vantevoren wel backups van dingen, die je niet kunt missen.

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

  Heb je je systeem ook overklokt? Zoja, zet dat dan eerst eens terug naar default snelheden. Prime95 is een goede test, om te kijken of je stabiel overklokt.

  http://www.mersenne.org/freesoft.htm
 • [quote:ca0f76766c="gerben"]
  Heb je je systeem ook overklokt? Zoja, zet dat dan eerst eens terug naar default snelheden. Prime95 is een goede test, om te kijken of je stabiel overklokt.

  http://www.mersenne.org/freesoft.htm[/quote:ca0f76766c]

  Nee, ik ga overmorgen maar eens uitgebreid testen :).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.