Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CPU koeler

Anoniem
lion
6 antwoorden
 • Denk je alles te hebben meegemaakt….: nee dus!
  Na het opstarten van mijn systeem schakelde deze zichzelf na een klein minuutje uit. Na een volgende start nog sneller…..
  CPU temperatuur? Ja dus!
  Denk je een gerenommeerd mobo te hebben (Asus), lag de hele koeler los!! Oorzaak: afgebroken kunssttof uitsteeksel aan de socket waar dat beugeltje in grijpt. Geval van plasticmoeheid?
  Wat te doen in zo'n geval? ik heb een stuk of wat trekbandjes gepakt en het zaakje gefixeerd. Ik hoop dat deze oplossing het een tijdje uitzingt; de boel zit in ieder geval strak genoeg.
  CPU temp (zonder al te veel draaiende poespas): 33 a 34 graden.
 • Dus is nu het plastic van je moederbord kapot? Of van je Cpu koeler?

  Laten we hopen dat het de Cpu Koeler is.

  Overigens is 33 graden toch perfect :wink: , hoe het ook vastzit. Ik zou het zo laten. Smelten gaat het toch niet, en die tiewraps/trekbandjes houden nog wel even. Die kunnen vrijwel niet kapot.
 • Nee, geen stuk van het mobo kapot gelukkig….
  Op het mobo zit een houder geschroefd waar de hele mikmak (CPU houder en koeler) opzitten. De koeler zelf (de behuizing) zit op die houder geklemd. Aan 1 zijde "vast", de andere zijde middels de "hefboom" (waarmee-ie aangedrukt wordt).
  Bij eerstgenoemde (de "vaste" bevestiging) was een stuk kunststof op die houder afgebroken. Die zijde heb ik nu vastgezet met tiewraps en vervolgens de andere zijde weer "vast-gehefboomd". Het hele geval zit er weer loeistrak op. Betere oplossing kon ik niet bedenken. (Bovendien: iedere ander volmaakter alternatief zal aanzienlijk duurder zijn…..).

  Lering: ook een merkartikel geeft geen garantie op problemen!
 • Als je een nieuwe koeler koopt, dan zit die backplate er toch bij?

  Maar eigenlijk heb je het al opgelost 8)
 • Daarvoor ben ik nou net te weinig hardware techneut. Ik heb me mog nooit bezig gehouden met het bevestigen (en de bevestiging) van CPU's en koelers.
  In mijn situatie zie ik een "voet" welke op het mobo is geschroefd. Maar 't is me niet duidelijk of dat ding nou onderdeel uitmaakt van de hele CPU bevestiging, of dat het een (separaat) onderdeel is van de (behuizing van) de koeler.
  Het beugeltje van de koelerbehuizing zat om een uitsteeksel van die voet gehaakt. Aan twee zijden uiteraard, waarvan dus aan 1 zijde dat "uitsteeksel" spontaan is afgebroken. Ik heb dit opgelost door aan die zijde het beugeltje vast te zetten aan die voet met tiewraps.

  Als je je gaat verdiepen in de verantwoordelijkheden van de fabrikant, dan "mag" zoiets uiteraard niet voorkomen. En zeker niet na 1,5 jaar.
  Het betreft geen slijtageonderdeel, maar een materiaalfout. Dus als je in een dergelijk geval een hoop herrie gaat maken, dan heb je een redelijke kans dat dit gratis opgelost wordt. Als er na 4 jaar, dus na de garantie, een astap van je auto afbreekt, dan valt dit nog wel degelijk onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant!
  Maar ja, moet je nou een enorme hoop rompslomp willen voor een PC welke naar alle waarchijnlijkheid toch over een jaartje of 1,5 a 2 weer vervangen wordt…..? :roll:
  Voor mezelf heb ik een redelijk gevoel dat deze oplossing, zeker tot die tijd, betrouwbaar is. De temp. van de CPU wijkt in ieder geval totaal niet af van waarden welke ik ooit eerder heb gezien toen het zaakje nog vast zat zoals het hoort…….
 • Ja, dat is een Retention bevestiging. Dus met backplate, heb ik ook.
  Maare…. dat zwarte plastice geval is niet onderdeel van de Cpu koeler, maar het dient ter ondersteuning van je Cpu koeler. Dat Zwarte geval zit door middel van 4 schroeven op me mobo.

  Je Koeler zit op zijn beurt weer vast met een soort ''Hefboompje'', wat je ook al aangaf.

  Maar wat ik zoooo raar vind, is dat dat zomaar afbreekt. Je moet er wel iets gedaan mee hebben. Of iemand anders :P

  MVG

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.