Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC-ADVIES aanvragen? Lees eerst dit!

Anoniem
egslim
5 antwoorden
 • [b:4821a9e2a7]PC-ADVIES[/b:4821a9e2a7]
  Als je advies wilt bij het kiezen van (onderdelen voor) een pc, vermeld dan de volgende gegevens. Neem ook even de tijd om erover na te denken. Een onduidelijke vraag kan makkelijk tot een verkeerd advies leiden, of irritatie aan beide kanten.

  [b:4821a9e2a7]Tijdstip[/b:4821a9e2a7]
  De ontwikkelingen gaan erg hard in computer hardware. Zowel qua prijs als techniek. Het heeft geen enkele zin NU een pc samen te stellen, als je die pas over een aantal maanden wilt aanschaffen. Neem de tijd om je in te lezen, en vraag advies kort voor je hem gaat kopen.

  [b:4821a9e2a7]Budget[/b:4821a9e2a7]
  De een heeft meer te besteden dan de ander. De een heeft ook meer over voor een pc dan de ander. Geef dus aan wat je maximaal wilt of kunt uitgeven. Maakt dit je niet zoveel uit, geef dan aan je ongeveer van het systeem verwacht, dan laat je dat de prijs bepalen.

  [b:4821a9e2a7]Gebruiksdoel[/b:4821a9e2a7]
  Voor gamen heb je een andere pc nodig dan voor videobewerken, terwijl je voor internet/office met een vrij lichte pc toekunt. Vermeld ook even of en welke bijzondere software je gebruikt of welke games je er mee wil spelen. Indien de pc bedoeld is om te gamen, geef dan ook even aan wat de resolutie is van de monitor die je gebruikt of wilt gaan gebruiken.

  [b:4821a9e2a7]Eisen[/b:4821a9e2a7]
  De een is sneller tevreden dan de ander. Natuurlijk heeft dit invloed op keuze van onderdelen en op de prijs. Voor de een is een standaard kast goed genoeg, de ander wil graag pimpen. Beide hebben hun invloed op de prijs, en keuze van onderdelen. Als stilte erg belangrijk voor je is, heeft dat eveneens invloed. Ben je van plan het systeem over te klokken en/of waterkoeling te gebruiken, geef dat dan ook aan. Voor een game systeem is ook de gebruiken beeldschermresolutie nogal van invloed, ook even vermelden.

  [b:4821a9e2a7]Besturingssysteem[/b:4821a9e2a7]
  Geef aan welk besturingssysteem je wilt gaan gebruiken. Veelal zal dit windows zijn. Geef aan welke versie en welke taal je wilt. Geef ook aan of je dit zelf verzorgt, of dat het mede aangeschaft moet worden. Installatie van windows kost ook, dus ook vermelden of je het al dan niet geïnstalleerd moet worden. Linux-enthousiasten besparen een hoop geld, en kunnen dit veelal ook zelf wel installeren. Zit je nog op school, dan kun je via bijvoorbeeld www.slim.nl windows en en andere software goedkoper aanschaffen.

  [b:4821a9e2a7]Randapparatuur[/b:4821a9e2a7]
  Wil je randapparatuur erbij, vermeld dat dan, en geef ook eventuele eisen aan. Te denken valt hier aan monitor, toetsenbord, muis, gamepad, printer, externe harddisk, etc. De een heeft aan een kast-met-inhoud voldoende, omdat de randapparatuur van een reeds aanwezige pc hergebruikt wordt. De ander heeft gewoon alles nieuw nodig, wat een behoorlijke invloed op de prijs heeft. En als het van het budget afmoet, invloed op de keuze van (goedkopere) onderdelen.

  [b:4821a9e2a7]Oude PC[/b:4821a9e2a7]
  Heb je nog een oude pc, dan kan het zinvol zijn dat even te vermelden. Deze kan verkocht worden, om zo een laag budget wat op te krikken. Hij kan ook een ander doel krijgen, dus geen hergebruik of bron van pecunia.

  [b:4821a9e2a7]Hergebruik[/b:4821a9e2a7]
  Als je onderdelen van een bestaande pc wilt hergebruiken, geef dan duidelijk aan welke dit zijn. Als je dat niet precies weet, kun je dit bepalen met bijvoorbeeld speccy of pc-wizard. Als je pc een jaar of drie, vier oud is, is hergebruik meestal niet zinvol, en kun je het ding beter in zijn geheel verkopen.

  [b:4821a9e2a7]Assemblage[/b:4821a9e2a7]
  De een is handig genoeg om een pc zelf in elkaar te zetten. De ander kan dat niet, of heeft daar gewoon geen zin in. Wil je het laten doen, dan komt er een bedrag bij, veelal 35-50 euro. Even aangeven dus. Bedenk ook dat als je het systeem laat assembleren door een winkel, je ook garantie op het gehele systeem hebt. Doe je het zelf, dan alleen op de losse onderdelen.

  [b:4821a9e2a7]Minimaal budget[/b:4821a9e2a7]
  Wil je een heel simpele pc, voor een zo laag mogelijke prijs, dan is zelf samenstellen niet altijd zinvol. Systeembouwers als Dell hebben wel eens leuke aanbiedingen op dit gebied.

  [b:4821a9e2a7]Feedback[/b:4821a9e2a7]
  Heb je de pc eenmaal aangeschaft, laat dan naderhand eens weten hoe deze bevalt. Positieve reacties zijn altijd leuk voor de mensen die je geadviseerd hebben. Maar minstens even belangrijk is kritiek, als het systeem niet is wat je ervan verwachtte. Laat ook weten als je bent afgeweken van het advies en waarom.
 • Duidelijk verhaal.
  Waarom staat dit in Anders(hardware).
  Complete pc vragen horen in Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling en dit hoort daar ook bij.
  En wellicht een link in de lees dit eerst FAQ :)
 • Een pc bestaat uit meer dan een moederbord en een processor. Ik vind dat het hier hoort. Hoewel er geen vaste regel voor bestaat, bij mijn weten.
 • [quote:66a218089b="gerben"]Een pc bestaat uit meer dan een moederbord en een processor. Ik vind dat het hier hoort. Hoewel er geen vaste regel voor bestaat, bij mijn weten.[/quote:66a218089b]
  Nee, eigenlijk hebben we we geen enkel forum waar het onderwerp echt thuishoort. De beschrijving van het Anders (hardware) forum geeft aan dat het bedoeld is voor vragen over componenten die niet in de beschrijving bij andere fora genoemd worden, dus hier past het ook slecht.

  Feit is dat de overgrote meerderheid van vragen over samenstellen in het Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling forum wordt gesteld. Wat op zich wel logisch is, aangezien het moederbord en de processor bevestigingstechnisch het hart van de computer vormen.

  Het lijkt me beter om dergelijke vragen van hetzelfde type bij elkaar te houden. Bovendien zijn gebruikers berucht slecht in het lezen van Mededelingen. Dus op deze manier [i:66a218089b]verspreid[/i:66a218089b] je de vragen over beide fora, in plaats van dat ze allemaal in Anders gesteld gaan worden.

  Veel gemakkelijker is het om bij gebrek aan duidelijkheid de intepretaties en gewoontes van de overgrote meerderheid van forumgebruikers te volgen, en het onderwerp in Moederborden te houden.
 • Ik had elders al de suggestie gedaan om een apart 'Computer Samenstellen'-subforum onder 'Hardware' te maken. Dat geeft namelijk de meeste duidelijkheid voor gebruikers. Een goede beschrijving van de inhoud van een subforum onder de titel geeft daarnaast ook goed weer, wat je in het subforum aan topics kwijt kunt.

  Nu staan de 'Computer Samenstellen'-topics her en der verspreid en blijf je als moderator met topics aan het slepen van het ene naar het andere subforum… áls dat al gebeurt, want ik heb de indruk dat er weinig topics verplaatst worden als ze op een verkeerde plaats geopend worden. Ik heb verder geen kritiek op de moderators, het is alleen een constatering.

  Ik ben zelf moderator van een drukbezocht forum van een bekende Nederlandse band en wij gaan er vanuit, dat de gemiddelde gebruiker 'aan het handje genomen moet worden' bij het gebruiken van het forum. Wij bieden dus zoveel mogelijk duidelijkheid, zodat er bij de gebruiker zo min mogelijk onduidelijkheid heerst. En dat gaat over het algemeen erg goed.

  [i:7349c61d56]Gebruiksvriendelijkheid[/i:7349c61d56] van het forum is een toverwoord in deze kwestie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.