Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Sandisk Cruzer Micro USB-stick klemt in poort

Anoniem
Henk Meerwijk
10 antwoorden
 • Ik heb pas twee dezelfde USB-sticks gekocht: Sandisk Cruzer Micro 4 GB. Dat is een nieuw type van Sandisk, een glimmende zwart plastic behuizing met een inschuifbare stick.

  Deze USB-sticks zitten wat krap in de USB-ingang van mijn pc. Ze moeten daardoor met wat kracht uit de pc worden getrokken. Dat geldt voor twee verschillende pc's. Deze USB-sticks gaan pas hinderlijk klemmen nadat ze al 6 mm in de USB-poort zijn gestoken. De kracht om ze uit de usb-ingang te trekken schat ik op 1 kilo.

  VRAGEN
  Kunnen deze USB-sticks mijn USB-ingangen beschadigen doordat ze zo strak zitten? Kunnen ze bijvoorbeeld de lipjes verbuigen van de USB-poorten, zodat mijn andere USB-sticks niet meer stevig blijven zitten?

  Moet ik deze nieuwe usb-sticks terugbrengen naar de winkel?

  FOTO
  Hier kun je foto's van deze USB-stick heel sterk vergroten door rechts op de rode cijfers te klikken. http://sandisk.com/Corporate/Default.aspx?CatID=1349

  EERDERE STICKS
  Mijn andere USB-sticks waren ook van merk Sandisk, maar die hadden dit probleem niet. Die andere USB-sticks kon ik uit mijn computer trekken met een kracht van slechts ongeveer 100 gram. Dat geldt ook voor een eerder gekochte USB-stick Sandisk Micro Cruzer, maar dan met 2 GB. Die ziet er hetzelfde uit als mijn nieuwe USB-sticks die nu klemmen.
 • De contactbanen van de stick zijn vlak en die van de usb-poort licht gebogen,waardoor die enigzins verend zijn.

  Er is dus wat dat betreft enige speling.

  Het mooiste kun je dat op een usb-verlengkabeltje zien en dan kun je ook beter zien wat er nu precies klemt.

  Mocht je zo'n kabeltje hebben,of kunnen lenen,dat kun je dat ook wat beter demonstreren in de winkel,mocht je willen omruilen.

  Voorop gesteld dat de stick ook in de usb-kabel klemt natuurlijk.

  Greetz
 • Dat is een goed advies wanderer. Denk jij dat 1 kg klemkracht miijn usb-poort kan beschadigen?
 • Met hoeveel gram moet een gemiddelde usb-stick uit de usb-poort worden getrokken?

  Bijkomend probleem is bij mij nu ook dat die usb-poorten misschien niet te vervangen zijn zonder het moederbord te vervangen?

  Of dat zo is, kan ik niet zien, want ik krijg mijn laptop niet open. Het is een Toshiba Satellite L10-154. Ik heb alle schroefjes aan de onderkant helemaal losgedraaid, inclusief de schroefjes van de klepjes achterop en het schroefje aan de achterkant op de hoek. Maar toch krijg ik deze laptop niet open.
 • Kan het helpen als ik een contactspray voor elektronica gebruik in de usb-poort als een soort smeermiddel? Misschien dat de usb-stick daardoor wat beter uit de usb-poort kan worden getrokken?

  Of heeft zo'n contactspray daar nadelen, zoals brandgevaar of gevaar van kortsluiting of aantrekken van stof ofzo? Ik heb zo'n contactspray in huis.
 • [quote:001db888f8]Denk jij dat 1 kg klemkracht miijn usb-poort kan beschadigen?

  Met hoeveel gram moet een gemiddelde usb-stick uit de usb-poort worden getrokken?[/quote:001db888f8]
  Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee,wat ik mij bij dergelijke krachten moet voorstellen.
  [quote:001db888f8]Bijkomend probleem is bij mij nu ook dat die usb-poorten misschien niet te vervangen zijn zonder het moederbord te vervangen?[/quote:001db888f8]
  Klopt,bij een gewone PC kun je,naast de usb-poorten die op het moederbord (vast gesoldeerd)zitten,ook nog losse usb-brackets plaatsen aan de achterzijde van de PC.
  [quote:001db888f8] Het is een Toshiba Satellite L10-154. Ik heb alle schroefjes aan de onderkant helemaal losgedraaid, inclusief de schroefjes van de klepjes achterop en het schroefje aan de achterkant op de hoek. Maar toch krijg ik deze laptop niet open.[/quote:001db888f8]
  Ik zou daar maar niet teveel aan klooien,de schade die je daar misschien per ongeluk mee aanricht,staan niet in verhouding tot de kosten van de usb-sticks :wink:
  [quote:001db888f8]Mijn andere USB-sticks waren ook van merk Sandisk, maar die hadden dit probleem niet.[/quote:001db888f8]
  Mocht je die sticks nog hebben,dan kun je daarmee ook het verschil aantonen in de winkel waar je die laatste sticks vandaan hebt.

  Geld terugvragen en andere sticks lijkt mij een verstandige oplossing.
  [quote:001db888f8] Is contactspray mogelijk oplossing?[/quote:001db888f8]
  Nee,zeker niet doen,contactspray gebruik je bij gecorrodeerde elektrische contacten en is zeker geen smeermiddel,eerder lost het vuil op.

  Op den duur wordt de verbinding alleen maar slechter,dus eigenlijk is het,naar mijn idee,een uiterste oplossing bij een slecht contact wat je niet op een andere manier kunt oplossen.

  Een USB-verlengkabeltje is misschien ook nog een oplossing?Daar kun je van te voren controleren of de stick wel of niet klemt.

  Let er ook op of het verlengkabeltje op zijn beurt niet in de laptop klemt,anders schiet het nog niet op :P :wink:

  Greetz
 • Bedankt voor je uitgebreide antwoord wanderer!

  [quote:636259de55="wanderer"]Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee,wat ik mij bij dergelijke krachten moet voorstellen.
  [/quote:636259de55]

  Als ik mijn laptop op zijn kant zou houden, met de usb-poort naar beneden gericht, zou ik er een kilo aan moeten hangen om die usb-stick te verwijderen zonder verdere handkracht. Dat noem ik één kilo trekkracht. Een kilo is dus het gewicht van een literpak melk.

  [quote:636259de55]Contactspray… Nee, zeker niet doen,contactspray gebruik je bij gecorrodeerde elektrische contacten en is zeker geen smeermiddel,eerder lost het vuil op.[/quote:636259de55]Ik kan misschien een minimale hoeveelheid zuurvrije vaseline smeren op het contact van de usb-sticks en dat daarna weer grotendeels afvegen. Of is dat te brandgevaarlijk? Desnoods kan ik dat weer verwijderen met een wattenstaafje met een 70% alcoholoplossing.

  [quote:636259de55="wanderer"]Een USB-verlengkabeltje is misschien ook nog een oplossing? Daar kun je van te voren controleren of de stick wel of niet klemt.

  Let er ook op of het verlengkabeltje op zijn beurt niet in de laptop klemt,anders schiet het nog niet op :P :wink: [/quote:636259de55]

  Ik kan ook sowieso zo'n kabeltje gebruiken om de usb-poorten van mijn pc tegen slijtage te beschermen. Dat usb-kabeltje laat ik dan permanent in mijn pc zitten. En misschien bestaan er zelfs usb-kabeltjes met daaraan meerdere usb-poorten, zodat ik daarop meerdere sticks kan aansluiten? Een soort verdeeldoos of splitter dus.
 • Ik kan de nieuwe klemmende usb-stick ook verwijderen met slechts driehonderd gram trekkracht. Daarbij moet ik hem dan wel drie keer helemaal van links naar rechts draaien tijdens het uittrekken. Dus een beetje 'wiebelend' trekken. Maar geeft dat op den duur geen extra slijtage aan m'n usb-poort of aan m'n usb-stick?
 • [quote:a06764d031]Als ik mijn laptop op zijn kant zou houden, met de usb-poort naar beneden gericht, zou ik er een kilo aan moeten hangen om die usb-stick te verwijderen zonder verdere handkracht. Dat noem ik één kilo trekkracht. Een kilo is dus het gewicht van een literpak melk.[/quote:a06764d031]
  Ja,dat begrijp ik wel,ik bedoelde eigenlijk dat ik geen idee heb met hoeveel druk cq gewicht ik m'n eigen usb-stick in de poorten druk.

  Als je het gevoel hebt dat je teveel druk moet uitoefenen,dan zou ik kiezen voor,of een verlengkabel of andere usb-sticks,teneinde schade aan de laptop te voorkomen.

  Verschillende merken usb-sticks leveren overigens een verlengkabel mee :wink:


  Greetz
 • Domme vraag, maar steek je beide USB-sticks misschien tegelijk in beide USB-poorten van je laptop, zodat ze elkaar klem zetten?

  Misschien geeft een foto wat meer duidelijkheid ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.