Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

harde schijf wel of niet stervend?

Anoniem
gerben
10 antwoorden
 • Ik heb een toshiba mk4026gax (oem compaq) 2.5 inch harde schijf waar ik mijn twijfels over heb of hij wel of niet betrouwbaar meer is.
  Toshiba heeft geen eigen test tools voor hd's, het enige programma waarmee ik hem kan testen is de seatools van seagate/maxtor.
  De foutmelding die hij geeft is smart has been tripped maar de short en long test geven passed aan.
  Nou schijnt smart niet alles te zeggen dus twijfel ik aangezien de testen wel oke aangeven.
  De bios geeft echter ook een foutmelding van smart en "beveelt" mijn harde schijf te vervangen en om door te gaan op f1 te drukken.
  Wat is nu waar?
 • Mijn ervaring is dat een Hd die aan het overlijden is , er vaak lang o0verdoet bij het opstarten en afsluiten naast natuurlijk mechanische geluiden.
 • Tja, dan zou ik dus eerst windows moeten installeren? Ik heb hem zelf nog nooit in gebruik gehad dus ik kan niet over oordelen of hij langzaam opstart etc. Hij maakt in ieder geval geen absurde geluiden of zo.
 • Je kunt schijven wel testen met hddregenerator. Gebruik alleen de test, van de reparatie geloof ik niet zoveel.

  http://www.dposoft.net/

  Als je hem op een windows pc kunt aansluiten, kun je ook een surface scan doen met hdtune.

  http://www.hdtune.com/
 • Maar eerst wel een backup maken als je data je lief is :wink:
 • Bedankt voor de testprogramma's, ik zal de hd in mijn test pc hangen en de progjes eens laten lopen.
  ik heb ondertussen contact gehad met toshiba, vriendelijke mensen overigs. Zij geven echter geen programma vrij voor het testen van hun hd's.
  Ook niet aan resellers (een vriend van mij in belgie heeft een computerwinkel) alleen aan toshiba resellers.
  Ik vind dat eigenlijk zeer vreemd. die speciale programma's worden niet voor niets door de fabrikanten te downloaden gezet omdat ze veel te vaak harde schijven op hun rma (reparatie/garantieafdeling) terug krijgen waar niets mee aan de hand is!
  Ik kon wel langs een toshiba dealer langsgaan en de harde schijf daar laten testen. Helaas is het een een oem compaq schijfje is dus dat zal niet gaan.

  Natuurlijk had ik van de de data al een backup gemaakt. Ik heb een usb to ide/sata/2,5inch hd convertor.
 • Toshiba leverde tot voor kort meen ik alleen aan systeembouwers. Dus vanuit die optiek zit er misschien wel wat in. Dat ze zelf geen gezeik willen hebben met klanten van derden. Ik zie tegenwoordig wel regelmatig externe harddisks van toshiba te koop staan. Maar of ze nu hun policy gaan veranderen?

  http://www.computer-land.nl/ProductDetails.aspx?en=NS00554744
 • Als ze alleen aan systeembouwers leverde kan ik me wel begrijpen dat men geen software vrijgeeft aan consumenten. Trouwens als het oem schijven zijn is de verantwoordelijkheid niet voor toshiba maar voor de oem leverancier, in mijn geval compaq.
  Ik vraag me inderdaad af hoe ze dat doen met de externe hd's. Je kunt moeilijk de klant elke hd terug laten sturen als men vermoed dat er iets mis is. Daar zullen ze op de rma afdeling absoluut niet blij mee zijn :P
  De computerzaken ook niet trouwens. Dat staat nogal lullig tegenover de klant van: we moeten het opsturen en dan horen we van toshiba of de hd wel of niet kapot is.
  Dat zou mijn maat in belgie moeten proberen, dan zal hij veel klanten verliezen. Ze komen bij hem vooral om de goede service en hij zou geen toshiba verkopen als er geen tooltje zou zijn om te testen.
  Hoe kun je dan als systeembouwer dan weten als er een probleem is met een pc en je kunt de hd niet met zekerheid uitsluiten.
  Toshiba timmerde inderdaad aan de weg. Op de ingram reseller beurs een tijdje terug waar ik was promootte ze hun hd's voor kleine systeembouwers.
  terug naar mijn hd. Ik heb met hdtune en hddregenerator getest en dat leverde geen fouten op.
  Maar hoe zit het dan met de smart fout?
 • SMART is niet altijd even betrouwbaar. Je zou het uit kunnen zetten in het bios. Als je in het vervolg zorgt voor goede backups, hoef je verder ook geen zorgen te maken.
 • Zou er toch maar eens een werkende HDDRegenerator op los laten, die repareert wel degelijk de oppervlaktemagnetisatie en diverse malen met succes gebruikt en die schijven werken, naar mijn weten, nog steeds.

  En smart is idd niet betrouwbaar, las er laatst nog iets over, weet alleen niet meer waar. :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.