Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

RAM

Ik had de oude reepjes in hun oorspronkelijke plek gezet en het nieuwe reepje in de plek waar ik die gisteren in gezet heb. Toen liep de pc wel, maar vanochtend liep de pc helemaal niet.

Anoniem
Niek van gastel
19 antwoorden
 • Op het moment heb ik tweemaal 512mb RAM in mijn pc zitten.

  M2GVD2GH33X10AZB0K DDRII

  Ik wil meer RAM in mijn pc hebben. Maakt het uit of het hetzelfde merk is als de gene die er al in zitten, of kan ik een merk memory halen en die erbij inzetten? Op het moment heb ik nog twee plaatsen over voor nieuwe memory.

  Alvast bedankt.
 • Met hetzelfde merk en type loop je iets minder risico. Sommige merken lusten elkaar niet. Gewoon goede afspraken maken met de winkel.
 • Te overwegen valt je huidige 2 reepjes niet uit te breiden maar te vervangen door bijv. 2 X 1 GB. Het gebeurt niet heel vaak maar het is ook weer geen uitzondering dat moederborden moeite hebben met 4 reepjes. Raar maar helaas waar. En dat geldt helemaal als de reepjes van verschillende merken en/of groottes gaan zijn.

  En wat Gerben al zegt: een winkel of webshop nemen met een fatsoenlijke aftersales. Niet elk merk werkt goed op elk moederbord. Het ene moederbord is een stuk kieskeuriger dan het andere. Speciaal met geheugen speel je liefst op zeker door te kunnen ruilen.
 • Mijn moederbord is een intel MB CHERRYCREEK S775 DDR2. Kan hert zijn dat deze moederbord dergelijk oud is (heb deze pc al 2,5jaar) om nieuwe memory erop te zetten?
 • Neen, speelt geen rol. Het gaat simpelweg om mogelijke compatibiliteitsproblemen bij het geheugen onderling of het moederbord t.o.v. het geheugen.

  Nogmaals: in het overgrote deel van de gevallen gaan 4 reepjes goed, zelfs van verschillend merk. Maar toch in een aantal procenten van de gevallen moet het geheugen terug naar de shop.
 • Ik heb een RAM van 1gb erbij ingezet. Maar na het opstarten van de pc schijnt mij dat de pc wat langzamer loopt. Kan dit zijn door een eerdere verhitting van de moederbord of gaat het vanzelf weer snel lopen na een tijdje?
 • Haha, geheugen dat een beetje moet 'inbranden'. :wink: Neen, vanaf de eerste seconde moet de boel op volle snelheid werken. Mogelijke oorzaken van snelheidsverlies:

  - als je per 2 dezelfde gekleurde geheugenbankjes niet 2 dezelfde modules plaatst verlies je zo ongeveer 10% geheugensnelheid. Dus 2 X 512 + 1 x 1GB werkt op 90% van de snelheid van 4 X 512. Maar 2 GB op wat lagere snelheid moet zeker sneller lopen dan 1 GB op wat hogere snelheid. Probeer hier maar even uit wijs te worden. Met een even aantal reepjes draait je geheugen op 'Dual Channel'. Dat is net een beetje sneller.

  - het totale geheugen werkt op de snelheid van het langzaamste reepje. Snellere reepjes klokken terug naar het langzaamste. Wellicht heb je met het nieuwe reepje er een langzamer ingezet. Dit kun je kontroleren met CPU-Z.
 • Ah ok bedankt. Ik heb inderdaad twee kleuren reepjes. Ik zal als ik wat tijd heb even kijken hoe dat in elkaar steekt. Wel heb ik met sommige programma's gemerkt dat die nu wat vlotter lopen dan eerst op een hogere setting die voorheen niet mogelijk was om vlot te lopen zonder de 1gb erbij.


  Ik had ook toen ik thuis kwam een blue screen. Dit kan misschien komen doordat de pc al gelange tijd aanstond (ben weggegaan voor werk en heb de pc aanlaten staan om te scannen voor virussen en spyware).

  Hij gaf de volgende foutmelding weer;

  BAD_POOL_HEADER

  Wat zou deze foutmelding kunnen veroorzaken? Aangezien volgens windows (als) de foutmelding blijft komen, dat ik de nieuwe hardware (in dit geval het nieuwe RAM blokje) er uit moet halen.
 • Tja, die foutboodschap is hardwaregerelateerd. Kijk eerst maar eens of de foutboodschap vaker opduikt. Is dat niet zo dan ben je klaar. Krijg je er vaker last van dan kijk je naar de recentste hardwarewijziging. En als dat je geheugen is zal 1 + 1 makkelijk op te tellen zijn: je nieuwe reep geheugen. Of je moederbord heeft problemen met het merk, of de combinatie van reepjes van verschillende merken, groottes, snelheden geeft een probleem. Om te zien wat het is kun je je nieuwe reepje als enige in het juiste geheugenslot prikken. Het oude eruit dus. Geen foutboodschappen meer –> het merk wordt goed geaccepteerd. Oud geheugen erbij en problemen –> kombinatie wordt door je moederbord niet geslikt.

  En dat sommige programmas beter draaien en andere niet merkbaar: geheugenintensieve programmas zullen het beter doen. Immers kan het snelle interne geheugen direkt worden gebruikt i.p.v. veel gebruik te maken van het virtuele geheugen op je harde schijf dat aanzienlijk langzamer is. Programmas die minder met het geheugen doen zullen nauwelijks baat hebben bij hoeveel geheugen dan ook.
 • Vanochtend bij het opstarten van mijn pc kreeg ik weer een foutmelding. Dit keer een andere;

  PFN-List_Corrupt.

  Tot nu toe nog niet de andere foutmelding nog een keer gekregen. Maar de foutmeldingen zijn wel iritant aangezien de pc geheel overnieuw opgestart moeten worden. Kan het zijn dat het merk dat ik gehaald heb niet compatible is met het moederbord en de andere RAM blokjes? Aangezien hij de foutmelding pas geeft nadat het nieuwe RAM blokje erinzit, maar toch weergeeft dat ik nu 2GB intern heb ipv 1GB intern.
 • Kan zijn dat ze elkaar niet lusten, kan zijn dat het nieuwe ram niet goed is, of niet goed voor het moederbord. Wat voor geheugen is het precies? En wat voor modules? Sommige borden lopen niet goed met drie modules.
 • Je kunt je systeem opstarten met alleen de 1 GB er in. Dus je haalt de 2x 512MB er even uit.
  Kijk of je dan nog steeds die fouten krijgt.
 • Ik heb de 1GB eruitgehaald nadat ik de volgende foutmelding in veilige modus kreeg;

  STOP: 0X0000008E.

  Het nieuwe RAM blokje is van DANE-ELEC
  Module D2D667-06428-D

  Moederbord model is D915PCY AAC64007-304

  Volgens windows is het volgende de oorzaak van deze foutmelding;

  Oorzaak
  Mogelijke oorzaken van dit probleem zijn:
  • Een of meer van de RAM-modules (Random Access Memory) in de computer zijn defect.
  • De RAM-configuratie is niet compatibel met Windows XP.

  Mij lijkt het eigenlijk stug dat er een of meer defect zijn. Maar dan als het nieuwe RAM blokje niet compatibel is met Windows XP, waarom heeft windows dan aangegeven dat ik WEL 2GB intern geheugen had ipv 1GB intern geheugen.
 • Nieuw geheugen is in een paar procent van de leveringen al bij de koop korrupt. Dat is in het geheel niet vreemd dus.

  Download Memtest, zet het op flop of CD. Start met dat medium je PC op en laat de test een aantal uren draaien. Na een aantal uren zie je op je scherm of er 'errors' zijn gevonden. Je moet de test zelf afsluiten want hij loopt eindeloos door.
  Geen fouten: test ook je oude reepjes een paar uur.

  Op de gegeven downloadpagina neem je onder het kopje 'Download' de gewenste ISO CD versie of de pre-compiled floppyversie. Uitpakken op het gewenste losse medium en draaien maar.
 • Niet compatible is iets anders dan niet werken. En inderdaad, wat doet je pc met alleen de nieuwe 1GB module? Dane-elec is wel een goed merk, zo ik me geen zorgen over maken. Maar het kan tóch zijn, dat het moederbord, of het andere geheugen, er niet goed mee samenwerkt.
 • Ok, Ik heb de 2x512 eruit gehaalt en de 1GB er alleen ingezet.

  De oude RAM blockes zijn van VDATA. Kan het zijn dat deze twee merken niet samen kunnen werken met het type moederbord dat ik heb.
 • Dat is je al diverse malen verteld. Ook 'dure' merken kunnen op bepaalde moederborden problemen geven.

  Om het zeker te weten of het aan de kombinatie ligt of aan een korrupt nieuw reepje het genoemde Memtest draaien. Het uitvinden van een probleem is veelal de weg van de uitsluiting.
 • Ik heb de oude RAM er terug ingedaan, de ISO op een cd gebrand en de pc opgestart. Verder dan geluid produceren kwam de pc niet. Met of zonder de cd met Memtest erop. De pc start simpelweg niet geheel op. Ik heb de oude er weer uitgehaald en de pc draait weer goed.

  Ik denk dat de enige oplossing is om nog een 1GB RAM te halen om uiteindelijk toch aan mijn 2GB te komen.
 • Oude reepjes wel in de daarvoor bestemde sloten gedaan? 1 of 2 reepjes moeten in een bepaalde volgorde ingeprikt worden. Je kunt niet willekeurig geheugensloten uitzoeken.

  Bij elke ingreep in je kast sowieso -om statische elektriciteit te vermijden- jezelf even ontladen door bijv. een verwarmingsradiator vast te pakken. Zeker kwetsbaar geheugen is snel verpest door die statische spanning.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.