Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe HD format?

Anoniem
jolo
14 antwoorden
 • Morgen krijg ik mijn bestelde 2 x 1TB schijven binnen,

  Ik vraag mij echter af of ik een volledige format moet uitvoeren of dat een quick format voldoende is? Tot nu toe heb ik altijd bij elke schijf gewoon een quick format gedaan. Kan iemand me vertellen welke optie goed is en wat het verschil tussen een quick format en een format dan is?
  Want als ik 2 x 1TB moet formateren…. :? Hebbie ff 2 dagen?
 • Het hangt er vanaf welk merk je binnenkrijgt: De Samsung F1 is meestal geformatteerd. Dan hoef je in principe niets meer te doen. Voor de zekerheid een snelle format voor als je zeker wilt hebben dat er geen ongewenste rommel op staat en een volledige format als je op zeker speelt en niet het risiko wilt lopen via een nieuwe schijf malware binnen te halen.

  Snelle format betreft het kontroleren of de boel geformatteerd is en het wissen van 'de inhoudsopgave' van de schijf zodat het LIJKT alsof de schijf leeg is. Virussen etc. kunnen echter veelal gewoon hun werk blijven doen en de informatie staat gewoon nog op de schijf. Omdat de index gewist is wordt de bestaande -verborgen- informatie langzaamaan overschreven door nieuwe.

  Volledige format betreft het sektor voor sektor 'rechtzetten' van de bits en bytes. Alle stukjes van de schijf worden gewist waardoor ook bijv. alle verborgen malware ECHT weg is. Zelfs na een format kunnen bepaalde programmas nog (delen van de) info terughalen. Voor wie de schijf per ongeluk formatteert een geluk, maar voor de gemiddelde gebruiker nou niet echt een veiligheidsrisiko.

  Zelf formatteer ik elke nieuwe schijf langzaam zodra ik 'm binnen krijg. Even de zekerheid……. Mijn laatste 1 TB kostte voor zover ik me herinner een uur of 3 -4. Maar dan HEB je ook wat. :wink:
 • Is dat zo? waar koop je die geformateerde F1 schijven? ik moet ze nog altijd formateren. 8)

  Nieuwe schijven kun je gewoon snel formateren, het zijn maagdelijke schijven.
 • Mijn Samsung 1 TB van een aantal maanden terug was netjes preformatted.

  Waarom ik toch nog volledig formatteer ondanks de 'maagdelijkheid': er zijn toch regelmatig verhalen over USB sticks en harde schijven waar een spoortje van malware op zit. Hebben we op mijn werk ook al tweemaal mee te maken gehad. En tja, wat voor moeite is het de boel even aan het formatteren te zetten en je eigen ding te gaan doen. Bovendien: je werkt lekker door op de PC terwijl op de achtergrond de boel doorformatteert.
 • Toch ben ik het niet helemaal met je eens Kees… Want als na een normale format alle data echt weg zou zijn? kun je het ook niet met bv acronis terug halen. Dus ook na de format staat de data er nog gewoon op. Je krijgt data pas weg als je het met andere data overschrijft. Verder krijg je een HD never nooit leeg. Vandaar ook mijn vraag over een format. Hoewel ik in mijn achterhoofd wel de gedachte had dat tegenwoordig een echte format overbodig is.

  Mijn visie is dat een format een beetje uit de tijd is. Zeker met schijven van 1000GB.
 • Wat is nu weer preformatted? ( overigens zijn alle IDE schijven in de fabriek low formated ) bij floppy's ken ik dat maar bij harde schijven. :?

  Heb er nu een paar F1's in handen gehad en die moesten allemaal eerst worden ingedeeld en geformateerd.

  Externe o.k maar interne?, no way.

  Heb je zeker een gebruikte gekocht. :P

  Of leveren ze 2 uitvoeringen? :wink:

  Nooit gelezen of gehoord dat er besmette harde schijven zijn geleverd, gaarne links daarover.
 • Ik heb m'n schijven binnen. Het betreffen 2x [b:f2a17b791c]Samsung Spinpoint F1 Sata2 1TB[/b:f2a17b791c] schijven.

  Ik heb ze met een quickformat actief gezet en copieer nu met een gemiddelde snelheid van 65MBps.

  @langepier: In de pc van mijn moeder hangt een 250G schijf die als nieuw gekocht is bij (de winkel hoef ik niet te noemen :lol: ) En blijkt dus dat die schijf weldegelijk al gebruikt is! dus het kan wel. Maar ik ga er van uit dat deze schijven van Azerty gewoon nieuw zijn. Ik gebruik ze overgens niet als systeem schijven.
 • [quote:00d23e42d9="eduard33"]
  Mijn visie is dat een format een beetje uit de tijd is. Zeker met schijven van 1000GB.[/quote:00d23e42d9]

  Hoe wil je het dan doen? :?
  Is bedoeld om het bestandssysteem te laten weten welk cluster welk nummer heeft, kan echt niet anders hoor.

  Overigens zal een goede Zero-Fill alles met 0'en overschrijven en dan nog kunnen gespecialiseerde bedrijven de gegevens terughalen, ook Spinrite ziet ze nog.
 • [quote:12c50d2f31="Lange Pier"]
  Nooit gelezen of gehoord dat er besmette harde schijven zijn geleverd, gaarne links daarover.[/quote:12c50d2f31]Zoals ik al meldde: hebben we op de zaak al tweemaal mee te maken gehad. En of een zaak als Azerty nou zo leep is om gebruikte schijven nieuw dicht te sealen en er volledig krasvrije getapete kabels bij te stoppen…….. :D Ik heb meermaals een probleempje met Azerty gehad maar nog nooit gebruikte HD's gekregen.

  Bovendien: we hebben een half jaartje geleden nog een zaakje gehad met honderden besmette USB sticks van een bepaald merk. Zelfs nog op TV geweest. Waarom zou het niet vaker dan volgens mijn eigen ervaring voorkomen met ook harde schijven? Ik ga nu wel erg ver maar hoe vaak krijgen kopers direkt na een OS install op een nieuwe schijf al te maken met malware? Ik geef ook altijd het advies de modemkabel los te trekken tijdens de installatie en als eerste het antivirusprogramma zich te laten bijwerken nadat de kabel er weer in zit. Maar na tweemaal een besmette schijf gekregen te hebben sluit ik verder niet uit dat bepaalde grapjassen hier en daar wel eens een besmettingkje zouden kunnen hebben losgelaten op nieuwe schijven.

  En nee, ik ben verder niet paranoïde. :D
 • Koop altijd oem schijven en geen retail, overigens zitten die Samsung schijven in een getapete zak.

  En wat was nu die preformat?
 • preformated betekend gewoon [b:1458ca3ca6]voor-geformatteerd[/b:1458ca3ca6]. zoals ze vroeger inderdaad hadden bij de floppy's
  Zou best kunnen.. Maar ik zou het niet hoeven.

  Of het OEM schijven zijn durf ik je zo niet te zeggen, maar ik ga er van uit dat Azerty deugelijk spul verzend. En ze werken prima :)

  Met format uit de tijd bedoel ik een volledige format ipv een quick format. Ik vind zelf de volledige uren slurpende formats uit de tijd als alles goed werkt met een quickformat. Vandaar ook mijn vraag in de eerste instantie over waarom de optie nog als zodanig bestaat?
 • PREformatted –> VOORgeformatteerd –> fabriek af geformatteerd dus, NTFS.

  Ik heb vanwege herkenningsproblemen op mijn Gigabyte P35 bordje de schijf wel driemaal moeten inwisselen (alleen het cachegeheugen werd maar herkend) maar het werkende exemplaar WAS geformatteerd. Evenals de zes 1 TB Samsungs die voor het werk zijn aangeschaft.

  Kan aan de partij liggen natuurlijk. Misschien van voor de ekonomische recessie, toen men nog voldoende personeel in dienst had om de machines te bedienen. :D
 • Sorry, geloof er helemaal niets van.

  Preformat bij floppy's is dan hetzelfde als een low format bij harde schijven, ze dienen daarna nog gewoon geformateerd te worden.

  En waarom zouden ze dat al in de fabriek doen als de meeste mensen er meerdere partities op zetten, dan heeft die ene partitie weinig nut.
 • [quote:632cb9f7c8="Lange Pier"]Sorry, geloof er helemaal niets van.[/quote:632cb9f7c8]Dat moet je zelf dan maar weten. Ik begrijp overigens niet dat je er zo lang over doorgaat. Ik geef uit beleefdheid antwoord maar houd daar nu mee op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.