Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Manieren om een FORMAT te doen

Anoniem
Lange Pier
7 antwoorden
 • Er is in deze "Anders (hardware)" een discussie aan de gang over het formatten van een (nieuwe) HD: "Nieuwe HD format".
  Er zijn zover ik weet 3 manieren om te formatten, afgezien van de wijze van Format (Fat, Fat32, NTFS)
  1. Quick format - Hier wordt alleen de FAT table gereset
  2. Format - Hier wordt ook alle sector informatie gereset
  3. Low level format - Hier wordt alle ruimte leeg gemaakt.

  Een low-level format kun je alleen in sommige BIOS opstarten en wordt sterk afgeraden. Ik denk ook wel dat daar programma's voor zijn te vinden bij de fabrikant / Internet algemeen.

  Graag commentaar. Is bovenstaand juist?

  MVG perloc
 • http://support.microsoft.com/kb/302686
  De high-level format.

  De kreet "low-level format" is niet juist, alle moderne harde schijven (IDE en scsi) kunnen niet worden geformateerd op een low level, dat proces wordt in de fabriek gedaan en er is ook geen software voor de eindgebruiker, gelukkig maar want dan kun je hem weggooien.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting

  Alle progjes die worden aangeboden daarvoor zijn zero-fill progjes.
 • [quote:0b7cb98d89="perloc"] Een low-level format kun je alleen in sommige BIOS opstarten en wordt sterk afgeraden. [/quote:0b7cb98d89] Het Low Level Format in het BIOS heb ik voor het laatst gezien op een oude Pentium 1 (P5I430VX/250DM Explorer II BIOS V3.5S 07/09/97) AT moederbord. (De voorloper van de ATX moederborden.)

  Zero Fill kan eventueel ook vanaf een bootable live Linux floppy/CD/DVD http://www.linuxquestions.org/linux/answers/Hardware/Clean_Hard_Drive_zero_fill
 • Ook de "low-level format" vanuit die biossen was een zero-fill, de echte "low-level format" is al begin jaren '90 niet meer mogelijk na de komst van de IDE schijven, voor oude scsi schijven lag dat anders.
 • Maar ik bedoel met "Low Level Format in het BIOS" dat deze oude Pentium 1 in het BIOS menu de optie "HDD Low Level Format" heeft staan met onder andere opties "Auto scan bad track" en "preformat". Wat dat BIOS precies doet als je de optie "preformat" selecteert, weet ik niet. Maar op deze PC Guide site staat anders nog steeds een waarschuwing
  [quote:c5672c0a19] Warning: You should never attempt to do a low-level format on an IDE/ATA or SCSI hard disk. Do not try to use BIOS-based low-level formatting tools on these newer drives. It's unlikely that you will damage anything if you try to do this (since the drive controller is programmed to ignore any such LLF attempts), but at best you will be wasting your time. A modern disk can usually be restored to "like-new" condition by using a zero-fill utility. [/quote:c5672c0a19]
 • Bedoelde ik ook hoor, toch waren die opties in de bios een zero-fill, zelfs in de 386 biossen waren dat al en de schijven waren toen alleen benaderbaar via een I/O IDE ISA kaartje.

  Overigens ooit wel eens geprobeerd via een toen nog wel verkrijgbaar LLF progje vanaf zo'n grote flop, die wilde die IDE schijf niet eens low formateren en kreeg een waarschuwing, was toen nog zo simpel om te denken dat het nodig was.

  Maar ja, allemaal ouwe meuk en allang niet van toepassing.
 • Ik heb in de afgelopen velen jaren geen low-level optie meer aangetroffen in de BIOS. Dus het is definitief verleden tijd.
  Ik heb het ooit -en met goed gevolg- wel eens gedaan.
  Maar als het mis gaat, dip in de energievoorziening, foutje op de HD is inderdaad je HD waardeloos geworden.

  perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.