Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

laptop memory upgrade

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Beste medeforummers,

  Mijn, laptop (Asus A6U) met AMD mobile 1800 mhz heeft momenteel 2x 512mb intern geheugen. Ik ben niet echt tevreden over de prestaties. Heeft het volgens jullie zin om hier 2x 1gig van te maken om het te verbeteren?

  Alvast bedankt!
  grt
 • Ik heb de 1600 Mhz versie van de Asus A6, en bij mij zaten er maar 2 geheugen banken in.
  Je zal dus mogelijk die oude eruit moeten halen, wil je 2GB halen.

  Met vista is het wel aangeraden om voor 2 Gb te gaan.

  Maar vaakis de hardeschijf ook een factor voor je snelheid, ik merk dat de 80 GB in de asus niet de snelste is.
 • Klopt, die schijf van mij is een 40 gig en niet bepaalt de snelste. Liever had ik hiervoor een snellere. Maarja, zo´n ster ben ik hier niet mee dus hoe ik alle gegevens overzet weet ik niet.
  Het geheugen is momenteel dus 2x 512, wat bij aankoop in 2005 1x 512 was. Maar nu met XP is ie vaak erg traag.
 • Ja ik heb hem ook in 2005 gekocht, mijne was ook 512MB

  Onze hardeschijven zijn denk ik ook 4200 toeren, en we hebben weinig data per platter.
  Als je 250 Gb hardeschijf voor je laptop koopt, heb je een veel hogere snelheid, meer data per omwenteling van je hardeschijf, en meer toeren ook mischien.
  Maar ik kan het niet precies bevestigen hoeveel het scheelt, mischien dat iemand anders het weet :)

  Ik heb deze kabel om hardeschijven via USB uit te lezen

  [img:054771a81a]http://www.hardware.info/images/news/acryanudrive.jpg[/img:054771a81a]
 • Oke, tnks! Ik ga me hierin verdiepen. Via je usb lees je de data uit, maar waar wordt de data dan tijdelijk opgeslagen?

  Heb je ook een voorkeur voor intern geheugen om nog even daar op terug te komen? merk/snelheid?
 • 1 GB voor Windows XP is meer dan voldoende om bij niet enorm zwaar gebruik (veel programmas tegelijkertijd, forse grafische toepassingen) de zaak te trekken. Een GB erbij (als dat al kan: kunnen je geheugenslots wel 1 GB per stuk aan?) gaat nauwelijks helpen.

  Veel effektiever om naar je HD te kijken. Wellicht loopt die op 4200 toeren. Als je moederbord een 5400 toeren schijfje aankan loont het zeer de moeite die erin te (laten) zetten. Dat zal hoogstwaarschijnlijk veel meer snelheidswinst opleveren dan extra geheugen.

  Verder kun jee eens kijken naar het afslanken van XP: automatische opstarters uitschakelen, de grafische weergave terugschroeven etc.
 • Grafische toepassingen zijn zoveel mogelijk uit. Toerental is inderdaad 4200/min. Wat het geheugen betreft kan er 2x gig. in. Kijk, kwa programma's lopen veelal tegelijk; Outlook, MSN een FTD progje en eventueel excel/word.
 • Heb je een XP instalatie van meer als 1 jaar oud?
  OF heb je de Norton ,die je van asus kreeg, in gebruik?

  Ik doe die norton meteen weg, want die 2005 editie is nogal dikke stroop :)
 • Antivirus is NOD32. XP is zeker 2 jaar oud. Te vervuilt?
 • Het verhaal van een snelle schijf (7200 toeren) aansluiten op de USB van het lappie is een beperkt verhaal: de snelheid van gegevens lezen/schrijven op die externe schijf wordt bepaald door de snelheid van de USB poort. En die is niet erg snel!
  Bovendien kun je alleen losse data etc. wegschrijven/ophalen op/van de externe: je Windows en programmas kunnen er niet op. Simpelweg omdat je de externe schijf niet als opstartschijf kunt gebruiken via USB.

  Externe schijf alleen zinvol voor extra gegevensopslag.

  Ik blijf erbij dat een snellere interne schijf duidelijk meer snelheidswinst oplevert dan 2 GB geheugen. Ik zie hier dat je systeem een 5400 toerenschijf aankan.

  Mijn vorige lappie met een 4200 toerenschijf liep voor mijn gevoel hopeloos langzaam. Ondanks beperkte belasting en een minimaal ingerichte XP. Alleen het opstarten al…….
  Toen vanwege een defekte HD ik het systeem opstuurde onder garantie en een (ook nog eens grotere) 5400 toerenschijf terugkreeg liep gevoelsmatig alles tweemaal sneller.
 • [quote:7e9a045dcc="try-it"]Antivirus is NOD32. XP is zeker 2 jaar oud. Te vervuilt?[/quote:7e9a045dcc]Je systeem regelmatig schoonmaken met een paar gratis schoonmakers kan ook duidelijk effekt hebben.
 • [quote:32a17128c4="KeesA"]Het verhaal van een snelle schijf (7200 toeren) aansluiten op de USB van het lappie is een beperkt verhaal: de snelheid van gegevens lezen/schrijven op die externe schijf wordt bepaald door de snelheid van de USB poort. En die is nier erg snel!.[/quote:32a17128c4]


  Ik was een beetje onduidelijk in mn verhaal,maar ik bedoelde te zeggen, met die kabel kan je , als hij die nieuwe hdd koopt, zn gegevens overzetten naar zn laptop, die 40Gb gegevens via usb naar die vernieuwde 250GB hdd
 • Ik zat ook al op de site van ASUS te kijken, NL versie. Inderdaad 7200/rpm is niet mogelijk. Ik ga deze week met de laptop onder m'n arm naar een pc zaak om de schijf te laten aanpassen naar 5400/rpm. Hebben jullie een voorkeur voor merk/type harddisk?
 • @ Yocto Als je de gegevens van Asus bekijkt kun je zien dat 80 GB het maximum is. :wink:
 • [quote:2f4b5fb823="Yocto"][quote:2f4b5fb823="KeesA"]Het verhaal van een snelle schijf (7200 toeren) aansluiten op de USB van het lappie is een beperkt verhaal: de snelheid van gegevens lezen/schrijven op die externe schijf wordt bepaald door de snelheid van de USB poort. En die is nier erg snel!.[/quote:2f4b5fb823]


  Ik was een beetje onduidelijk in mn verhaal,maar ik bedoelde te zeggen, met die kabel kan je , als hij die nieuwe hdd koopt, zn gegevens overzetten naar zn laptop, die 40Gb gegevens via usb naar die vernieuwde 250GB hdd[/quote:2f4b5fb823]

  Ik kan dat dus zelf! Gewoon via USB mijn gegevens kompleet overzetten? Klinkt goed.
 • Ik denk dat je niet alleen naar het aantal toeren moet kijken, maar ook rekening houden met de data per platter. :)

  Toerental is denk ik niet het enige wat de snelheid verhoogd, als je van 40 gb naar 250 gaat, komt er iedere omwenteling meer data voorbij de leeskop.
  Dus een 4200 Toeren 250GB schijf kan mischien wel 2 keer zo snel zijn als een 40 GB op 4200 toeren.

  En meer toeren is meer warmte en meer geluid, en minder accu duur.
 • [quote:b044f86fb5="Yocto"]Ja ik heb hem ook in 2005 gekocht, mijne was ook 512MB

  Onze hardeschijven zijn denk ik ook 4200 toeren, en we hebben weinig data per platter.
  Als je 250 Gb hardeschijf voor je laptop koopt, heb je een veel hogere snelheid, meer data per omwenteling van je hardeschijf, en meer toeren ook mischien.
  Maar ik kan het niet precies bevestigen hoeveel het scheelt, mischien dat iemand anders het weet :)

  Ik heb deze kabel om hardeschijven via USB uit te lezen

  [img:b044f86fb5]http://www.hardware.info/images/news/acryanudrive.jpg[/img:b044f86fb5][/quote:b044f86fb5]

  Waar haal ik zo'n kabel. Hoe heet deze kabel?
 • [quote:3376bee4af="KeesA"]@ Yocto Als je de gegevens van Asus bekijkt kun je zien dat 80 GB het maximum is. :wink:[/quote:3376bee4af]

  Oeps, das jammer.
  Ik zat er ook aan te denken een 250 te kopen, maar die vlieger gaat voor mij niet op.

  Wel bedankt, anders had ik het verkeerde in huis gehaald:P
 • [quote:44d2bfdd7d="try-it"][quote:44d2bfdd7d="Yocto"]Ja ik heb hem ook in 2005 gekocht, mijne was ook 512MB

  Onze hardeschijven zijn denk ik ook 4200 toeren, en we hebben weinig data per platter.
  Als je 250 Gb hardeschijf voor je laptop koopt, heb je een veel hogere snelheid, meer data per omwenteling van je hardeschijf, en meer toeren ook mischien.
  Maar ik kan het niet precies bevestigen hoeveel het scheelt, mischien dat iemand anders het weet :)

  Ik heb deze kabel om hardeschijven via USB uit te lezen

  [img:44d2bfdd7d]http://www.hardware.info/images/news/acryanudrive.jpg[/img:44d2bfdd7d]

  [/quote:44d2bfdd7d]

  Waar haal ik zo'n kabel. Hoe heet deze kabel?[/quote:44d2bfdd7d]  Die had ik een keer besteld bij een grote online winkel, ik weet niet of ik de naam mag zeggen, maar de grotere winkels hebben wel die USB to ATA controllers.

  http://images.google.nl/images?um=1&hl=nl&q=usb+naar+ata


  De 3,5" en sata is voor desktop hardeschijven, de 2,5 " voor laptop hardeschijven
 • Tja, je kunt zonder enig tussenstuk sowieso een externe schijf op een USB poort aansluiten. Het tussenstuk van Yocto is in zoverre handig dat je er (voor even) een standaard 3.5" harde schijf uit bijv. je desktop op kunt aansluiten om gegevens over te zetten. Die moet je dan wel even uit je desktop halen. :D

  Je hele Windowsinstallatie met alles er op en eraan kun je met een imagingprogramma naar iets externs kopiëren. Als je lege nieuwe schijf erin zit kopieer je de boel van die externe weer terug op je nieuwe interne. Heb je geheel je oude installatie terug.

  Wil je niet opnieuw je Windows installeren dan mag je je even beraden hoe je e.e.a. als image gaat wegzetten: neem daarvoor:

  - een willekeurige USB aan te sluiten HD;
  - je eigen 2.5 laptopschijf van nu (aparte partitie aanmaken hierop en daarop een image maken van je Windowspartitie). Moet je straks wel dat tussenstukje hebben want je uitgebouwde 2.5 schijf valt alleen via dat convertertje aan te sluiten.
  - een willekeurige desktopschijf. Daarvoor heb je ook dat convertertje nodig.

  V.w.b. merk nieuwe schijf: mijn ervaring is dat het niet veel verschil maakt. Wel verschil maakt waar je het laat doen. Heb je een kleinere, 'ambachtelijke' PC boer in de buurt dan heb ik daar goede ervaringen mee. Voor € 25 + de prijs van de schijf ben je klaar. Vaak is het dat hoe groter de zaak is hoe langer het duurt en hoe meer je betaalt. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen.
  Ga er overigens niet vanuit dat elke zaak een assortiment schijven in huis heeft die in jouw lappie passen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.