Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

nieuwe SI3512 SATA controller, HD753LJ schijf: BSOD's

Anoniem
FlorianH
10 antwoorden
 • Ik heb sinds recent een nieuwe schijf gekocht (Samsung 750GB HD753LJ SATAII) en een nieuwe SATAI controller (Sweex PU102 met Sillicon Image 3512 chipset, geen RAID).

  Sinds het gebruik van deze twee apparaten heb ik problemen gehad. Het begon met de installatie van Windows XP Pro, die niet de benodigde drivers had tijdens installatie, ik kon geen diskette gebruiken want ik heb geen diskette drive. Ik heb toen met nLite die installatieschijf van Windows XP Pro aangepast om de benodigde drivers er op de installatie CD te zetten, dit werkte, en Windows installeerde goed en werkte met de schijf.

  Maar nu krijg ik zo nu en dan een BSOD (KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR, Windows probeert de swapfile te bereiken, maar dit mislukt) de computer zit dan helemaal vast waarna later de BSOD te zien is. Gelezen op Internet dat het een hardeschijf probleem zou kunnen zijn, of een geinfecteerde MBR of iets met de schijf controller.

  Ik heb met een Samsung tool de gehele schijf nagekeken, CHKDSK uitgevoerd, Antivirus uitgevoerd, Geheugen getest met memtest86+, hebben allemaal niks gevonden. SATA kabeltje in ander slot of swapfile verplaatst naar andere partitie, heeft niets uitgehaald.

  Toen een nieuwe SATA controller gekocht, zelfde chipset (deze keer wel RAID), maar ander merk (Sitecom CN-033) deze heb ik niet aan het werkende gekregen om dat hij niet tijdens opstarten van de PC wordt "gevonden", de andere controller (de Sweex) wordt wel gevonden, want hij toont of er schijven zijn aangesloten of niet. Door dat hij niet wordt gevonden, kan de BIOS ook niet van een schijf opstarten. Ik weet daarom nog steeds niet of het de controller het probleem is of niet, want de Sweex is de enigste waar Windows en de BIOS mee wil werken.

  Er zit wel een SATA controller (Promise SATA378) op het moederbord (Asus K8V SE Deluxe), deze werkt, de installatie van Windows vind hem tijdens de text-modus en werkt dan perfect, maar zo gauw Windows van de schijf wil opstarten, krijg ik een "Schijfleesfout" en moet ik de computer opnieuw opstarten. Dit probleem met deze controller werkt zeer frustrerend.

  Dingen geprobeerd zoals controller in ander PCI slot, nieuwe drivers, BIOS van moederbord geflashed naar nieuwste versie, computer intimederen met niet zo vriendelijke woordjes, werken allemaal niet.

  Ik krijg zo nu en dan compleet onverwacht de BSOD. De BSOD krijg ik wel vaak wanneer ik met zware dingen bezig ben zoals spellen (Tabula Rasa bijvoorbeeld).

  Ik heb deze nieuwe schijf gekocht om van de snellere snelheid van SATAI te genieten en om eindelijk van de oudere PATA Maxtor schijven af te komen die er eerder in zaten.

  Mijn computer specificaties:
  K8V SE Deluxe
  1GB geheugen (1x 512, 2x 256)
  DVD brander
  DVD Lezer
  ATI X1950Pro videokaart

  De SATA controllers en de schijf zijn splinternieuw.

  [b:189ca6d038]EDIT:[/b:189ca6d038]

  In de eventlog van Windows staat dit:

  [code:1:189ca6d038]
  Er is een fout ontdekt op apparaat \Device\Harddisk0\D tijdens een wisselbestandsbewerking.
  [/code:1:189ca6d038]

  en dit:

  [code:1:189ca6d038]
  Het apparaat \Device\Scsi\Si31121 heeft niet binnen de tijd voor time-out gereageerd.
  [/code:1:189ca6d038]

  Wat er op zou moeten wijzen dat het inderdaad de controller is?
 • Let wel dat de Samsung F1 schijven slecht of niet werken op SATA 1,5gb/s controllers, haal eens de softwareoplossing van Samsung zelf op en verander de schijf naar die 1,5gb/s stand, dient hij wel gezien te worden op de controller.

  http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=126&orderNum=2
 • Ik heb de tool gebruikt, en hij zegt dat de schijf nu tot 1.5GB is gelimiteerd.

  Als ik het probleem weer voorkomt, ben ik hier zo weer terug.
 • De computer heeft deze keer wel vastgezeten, maar ging later vrolijk weer door.

  In de eventlog waren weer deze berichten te zien:

  Er is een fout ontdekt op apparaat \Device\Harddisk0\D tijdens een wisselbestandsbewerking.

  Het apparaat \Device\Scsi\Si31121 heeft niet binnen de tijd voor time-out gereageerd.
 • Begin eerst eens met het wisselbestand op 0 te zetten, wel voor instellen kiezen anders gebeurd er niets en na een reboot deze weer in te stellen.

  En hij hangt nu ook aan die Sil controller? daar ook de recentste drivers ervoor geladen?
 • [quote:91e912f50a="Lange Pier"]Begin eerst eens met het wisselbestand op 0 te zetten, wel voor instellen kiezen anders gebeurd er niets en na een reboot deze weer in te stellen.

  En hij hangt nu ook aan die Sil controller? daar ook de recentste drivers ervoor geladen?[/quote:91e912f50a]

  Hij hangt nu aan de Sil controller (de enigste waarvan hij boot en Windows mee werkt).

  Ik heb momenteel niet de nieuwste drivers geinstalleerd, want ik had eerder een Windows herstel uitgevoerd via de installatie cd (in de hoop om de Promise controller aan de gang krijgen, maar dit mislukte) wat de drivers vervangde die geinstalleerd waren (de nieuwe) met de drivers (oude) op de installatie cd. Ik heb de nieuwste drivers al eerder geprobeerd, maar het zelfde probleem blijft komen.

  Ik kreeg trouwens net weer dezelfde BSOD (hij zat met een schijfcontrole bezig). Hij zit nu een schijfcontrole uit te voeren (tijdens het laadscherm) die ik eerder had "gepland".

  [b:91e912f50a]EDIT:[/b:91e912f50a] Zojuist de swapfile op 0 gezet en weer teruggezet na reboot.

  De schijfcontrole heeft misschien iets gerepareerd, want hij startte meteen opnieuw op na de controle en daarna zei hij tijdens het opstarten dat de schijf onbeschadigd was, en dat alleen.
 • Ik blijf nog steeds de fouten krijgen in het eventlog, en hij zat laatst bij het opstarten vast.
 • Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  En de foutcode in die BSOD?

  En wat is het merk en wattage van de voeding?
  Ook al andere SATA kabels gebruikt?
 • [quote:be4b09cfc6="Lange Pier"]Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  En de foutcode in die BSOD?

  En wat is het merk en wattage van de voeding?
  Ook al andere SATA kabels gebruikt?[/quote:be4b09cfc6]

  Er komen twee STOP fouten voor, 77 (KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR) en 7A (KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR). De eerste komt het vaakst voor.

  Het merk en wattage zal ik later op de dag posten, want ik zit nu op school. Ik heb al een ander SATA kabeltje geprobeerd.

  Ik heb de crash kunnen reproduceren op een punt. Als ik, in Windows de C: schijf (deze is niet waar Windows staat geinstalleerd, en hier staat de swapfile niet op, op D: is Windows geinstalleerd) controleer met CHKDSK, gaat hij altijd in stap 4 van 5 op 8% vast zitten en dan crashen met een BSOD (7A).

  Toen ben ik de herstelconsole van de Windows XP installatie cd ingegaan, en daar het zelfde gedaan met CHKDSK. Het controleren van de schijf gaat erg langzaam. Hij zat tot nu toe de gehele tijd aan de Sil controller.

  Toen heb ik de schijf aan de Promise controller gehangen. Deze werkt alleen in de textmodus van de installatie. Hier ging de schijfcontrole een stuk sneller.

  Toen de hardeschijf in andere PC gezet, CHKDSK uitgevoerd in Vista, geen fouten. Toen de XP schijf er in gedaan, CHKDSK uitgevoerd, en het gaat ook snel. De schijfcontrole in het herstelconsole liep op beide computers en alle controllers nooit helemaal af want anders duurde het allemaal zo lang.

  Vanwegens deze "resultaten" vermoed ik dat het de controller is. Ik ga vandaag nog deze inruilen bij de winkel voor een andere, het liefst natuurlijk geen Sweex.
 • Zou voor een SATA 3gb/s controller gaan en de schijf ook weer daarop zetten, heb je er ook alle voordelen van.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.