Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Welke voorbewerking bij dia's scannen?

Anoniem
PC1
4 antwoorden
 • Ik heb een Nikon Coolscan 5000 aangeschaft met diafeeder SF-210 om mijn ca. 8000 kleinbeeld dia's en zwartwit negatieven te kunnen inscannen.
  Belangrijk is de kwaliteit van de dia's zo goed mogelijk te behouden. Die wil ik namelijk na het scannen weggooien: bewaren heeft geen zin omdat de kwalitiet ervan snel teugloopt.

  Wat is nou de beste procedure:
  - simpel recht-toe recht-aan scannen op de hoogste resolutie e.d. en eventueel [u:3eb88e53c7][b:3eb88e53c7]achteraf[/b:3eb88e53c7][/u:3eb88e53c7] photoshoppen (lijkt mij de snelste methode)
  [b:3eb88e53c7]- [u:3eb88e53c7]vooraf[/u:3eb88e53c7][/b:3eb88e53c7] bepaalde voorbewerkingen aan de hand van previews uitvoeren - en welke dan?! - en pas dan scannen (lijkt mij erg tijdrovend)
  - anders?

  Ik heb al een aantal boeken gelezen en op internet gezocht, maar nog geen zodanig concrete aanbevelingen kunnen vinden dat ik er wat mee kan.

  Dan zoek ik nog een goede opslag- en archiveringsmethode:
  - moet duurzaam zijn, dus over 20 jaar nog bruikbaar
  - gemakkelijk (niet erg tijdrovend) in het onderhoud
  - geschikt voor zoekopdrachten op trefwoorden en exif-data.

  Voorlopig kwam ik uit op de simpele Windows verkenner (goede directorystructuur opzetten) of een programma als ACDC?

  Alvast bedankt voor de hulp!
  SayCheese
 • We zijn op dit moment zelf bezig met zo'n klus. Is niet voor ons zelf, maar voor het verenigingsleven. Veel erg oude dia's waarvan een aantal nogal verweerd. Onze ervaring: Methode 1 volgen, methode 2 is veel te bewerkelijk en meestal zelfs, behoudens verwijderbare vuiltjes, helemaal niet mogelijk. Overigens moeten in ons geval die dia's behouden blijven voor het archief.
  Dus gewoon allemaal recht toe recht aan scannen (uiteraard met een scanner met voldoende resolutie) en dan pas bewerken. Evengoed bewerkelijk, maar met de huidige fotobewerkingsprogramma's is, zoals wellicht wel bekend, heel veel mogelijk.
 • gezien de omvang van de klus zou ik vooralsnog gaan voor achtermekaardoor-scannen op de beste resolutie (wel eerst even wat experimenteren dus).
  bij eigenlijk alle scanners die ik ooit zag kan je kiezen voor zoiets als ´opslag naar bestand´ met automatische naamgeving.
  door per serie negatieven die automatische naam aan te passen werk je denk ik het snelst aan terugvindbaarheid. ik zou zelf zonder meer gaan voor de verkenner of een verkenner-vervanger als totalcommander.
  exifdata: die krijg je (dacht ik) alleen bij digitale foto´s; zou de scanner ook zoiets leveren dan denk ik niet dat je d´r iets aan kan hebben….
 • Bedankt voor de ervaringen tot nu toe.
  Ik denk dat mijn Coolscan 5000 de klus kwalitatief wel aan moet kunnen.
  Gebruikt J. de Boer wél de "standaard" voorbewerkingen toe? Zoals (bij Nikon):
  - Digital ICE
  - Digital Image Enhancer (correctie helderheid, contrast en kleurbalans)
  - Digital ROC (correctie verouderde kleuren)
  - Digital DDE (donkere partijen lichter maken)

  Wat die exif-data betreft: daarbij gaat het vooral om nieuwe digitale foto's. We zijn onlangs van filmpjes naar digitaal overgestapt. Vandaar nu ook de behoefte om de oude dia's en films over te zetten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.