Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Temperatuur GreenPower Harddisk

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb in mijn NAS sinds kort een 1TB zogenaamde GreenPower harddisk zitten van Western Digital. Dit is tevens een 24/7 disk, die speciaal is bedoeld voor continu gebruik. Zie onderstaande specs van WD: http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=385&language=en
  De harddisk wordt bij gebruik ongeveer 38-40 graden warm, althans volgens de software van de NAS. Is dit een gemiddelde temperatuur voor dit type schijven? Ik kan nergens een gemiddelde temperatuurindicatie vinden voor deze schijven.. Ik meende ooit eens ergens gelezen te hebben dat deze disks niet warmer zouden worden dan ongeveer 25 graden, maar misschien is dat een fabeltje?
  De NAS is overigens voorzien van een ventilatortje en staat dag en nacht aan…
 • 25 graden is wel erg weinig. Maar 40 graden is op zich geen rare temperatuur voor een harddisk. Kan die fan wel voor een fatsoenlijke luchtstroom zorgen? Het zijn vaak maar iele kastjes, waarin van vrije luchtstroom nauwelijks sprake kan zijn.
 • Naar mijn ervaring zijn de meeste computers onvoldoende geventileerd; geef je ze een kwartiertje "zwaar werk" dan kan een schijf makkelijk veel te warm worden en afsterven.
 • Heb je dat onderzoek van google nou al eens gelezen? Temperaturen hebben weinig invloed op de levensduur, of ze moeten behoorlijk extreem zijn.
  http://research.google.com/archive/disk_failures.pdf
 • Men kan zo veel schrijven over die temperaturen; de paar keer dat ik een schijf 50 of erger zag halen, leefde die daarna niet lang meer.

  Iets anders zijn de sensors in die schijven. Ik heb een Maxtor 80GB als Master en een WD 80GB als slaaf staan. De WD is een stuk energiezuiniger dan de Maxtor. De schijven liggen elk met 2 boutjes stevig aan blik en een zeer brede extra ventilator zuigt daar continu op volle kracht lucht weg.

  De Maxtor is met de hand voelbaar flink warmer dan de WD maar Speedfan beweert dat de Maxtor 25GrC heeft en de WD 40GrC.
  Kamertemperatuur is momenteel 22GrC hier.
  Typisch steeds 13-15 graden verschil tussen die 2 schijven en de voelbaar warmste is het koudst …

  En, o ja, ik heb ze al een keer van "hok" verwisseld in het schijvenblik maar het meetverschil bleef zo.

  :roll:
 • Anekdotisch bewijs is geen bewijs. Het is geen essay, maar een analyse van uitval gedurende enkele jaren en vele duizenden schijven. Over hoeveel schijven heb jij het?
 • Dus eigenlijk is een koude start niet goed! Binnenkort te koop: harddiskverwarmers.


  Ik heb overigens in een pc 2 maxtor schijven die wel flink heet worden. Speedfan geeft 60 graden aan. Mijn vingers vinden het ook niet heel fijn om ze lang beet te houden, maar geen idee hoe warm dat dan weer is.
 • Verschilt van mens tot mens, maar boven 40 graden is voor de meeste mensen onprettig.
 • Een hoop antwoorden op mijn vraag..Dank allemaal..
  Ik zal dat onderzoek nog eens goed doorlezen, maar ik heb het gevoel dat de temepratuur van mijn disk niet ongewoon is..Da's alvast een geruststelling..
  Inderdaad heeft Gerben gelijk dat de NAS-kastjes vaak kleine behuizingen zijn met een dito formaat ventilator. Mijn NAS staat in elk geval op een plek, waar voldoende ruimte omheen zit en ik controleer de ventilator regelmatig op een voelbare luchtstroom..
  Ik heb overigens een Synology DS107+. Deze NAS kwam goed uit verschillende tests….
 • [quote:09311ab8b1="gerben"]Anekdotisch bewijs is geen bewijs. Het is geen essay, maar een analyse van uitval gedurende enkele jaren en vele duizenden schijven. Over hoeveel schijven heb jij het?[/quote:09311ab8b1]In totaal 3 stuks gaven kort na opgelopen temperatuur problemen, volgens test-tool was "smart" gedeelte defect. Na rigoureus verbeteren van koeling, extra ventilator, met volgende schijven geen last meer gehad.

  Natuurlijk heb je gelijk dat dit geen [b:09311ab8b1]bewijs[/b:09311ab8b1] is maar, eigenzinnig als ik ben, houd ik voortaan wel extra koeling aan want enige jaren vele duizenden schijven kan ik niet betalen.
 • Je zou eigenlijk je computer (desktop) vol moeten stoppen met 2.5" HD's.
  Die in mijn laptop, en waarschijnlijk in alle laptops hebben, behalve kontakt koeling, helemaal geen ventilatie (nodig!).
  Dus hoe zit dat nu met dat verhaal over die geforceerde koeling? Waarom hebben 3.5" HD extra koeling nodig? Het duidt volgens mij erop dat de HD niet energie-zuinig worden gemaakt. Dus behalve op snelheid zou je ze ook op energiegebruik moeten selecteren. Waardoor wordt de warmte veroorzaakt? Door de componenten of door het draaiwerk, mechaniek. Volgens mijn zijn het de chips die de meeste warmte veroorzaken. Het is wel een interessant onderwerp…
  perloc
 • De nieuwe schijfjes van WD verbruiken veel minder stroom dan de meeste vergelijkbare van concurrenten.

  Contact-koeling scheelt stukken, ja en als je schijven met 4 ipv 2 boutjes aan blik verankert scheelt dat meteen een merkbaar percentage.

  Contact-koeling is juist iets dat meestal in desktops slordig of helemaal niet (ophanging zelfs wel in rubber tegen geluidsoverlast!) wordt afgehandeld.

  Ik test altijd graag mijn knutsels door een zippakket van pakweg 5 GB te maken en dat tussen schijven onderling te copiëren, bij een minimum aan openstaande programma's. Het mooiste ging dat in een 3-schijven opstelling met de swapfile op de schijf waar niet Windows zelf op staat en die niet de zipfile zond of ontving (CD-ding niet op schijfkabel maar met speciaal adaptortje op USB want vertraging is koeling). Zo pers je opvallende snelheid uit een 950MHz-mobo'tje met slechts 1GB_RAM en je ziet in Speedfan je temperatuurtjes grappig oplopen.

  Raar eigenlijk dat er kennelijk om meer redenen dan alleen RAM-tekort geswapped lijkt te worden want met een RAMviewertje aan zag ik bij dit soort proefjes nooit 100% RAM in gebruik raken, terwijl het wel degelijk verschil maakte op welke schijf de SWAP-file zat.
  ===

  Ik las een paar keer verhalen van amateurs die met louter laptop-onderdelen (en natuurlijk ook aangepaste voeding) een toren volbouwden; prachtig zuinig en veel gemakkelijker schoon te houden dan een laptop.

  Ik heb wel eens een laptop van binnen bekeken maar dat schijfje en de processor hangen toch best wel leuk verankerd aan tamelijk veel metaal. Aardig om te zien ook, de heatpipe-constructie voor processorkoeling.

  Eigenlijk vind ik laptops ondingen, maar een aantal van de daarin terwille van koeling uitgevoerde noodgrepen mogen wat mij betreft als voorbeeld staan bij de inrichting van torens.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.