Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

computer zelf samengesteld

Anoniem
Drewster
11 antwoorden
 • Om te beginnen weet ik zo niet of dit de juiste plek is voor mijn epistel…..

  Ik heb een desktop-pc van iemand anders aangepast. Het gaat om een Pentium III en daar zat oorspronkelijk in één HD en één CD-ROM station. Elk met een eigen IDE-kabel aangesloten op het moederbord en daarmee zijn gelijk de twee beschikbare aansluitingen gebruikt. Wat heb ik dan gedaan? Een CD-ROM brander erbij geplaatst (op dezelfde IDE-kabel waar de bestaande CD-ROM speler al op aangesloten is) en een tweede HD (ook op dezelfde IDE-kabel waar de bestaande HD al op aangesloten is).
  Dus de nieuwe situatie is geworden: op de ene IDE-kabel de twee CD-ROM stations en op de andere de twee HD's. In beide gevallen heb ik het ene apparaat als master ingesteld en de andere als slave.

  Nu vraag ik me af of dit wel een goede en juiste manier van aansluiten is (geweest). Voor alle duidelijkheid: de computer werkt probleemloos met de nieuwe configuratie en is inmiddels weer terug bij de eigenaar.
  Ik zou graag meer hierover willen weten in het geval dat wederom iemand aan mij vraagt of ik zijn/haar pc zou willen aanpassen.
 • Het maakt niet zoveel uit. Alleen als je on-the-fly cdroms zou willen kopiëren, kun je beter de cdrom op de ene, en de brander op de andere ide poort aansluiten. Maar ook dat geldt voor wat recentere pc's al niet meer. Hou ook mijn sig text in gedachten. ;-)
 • Hahaha heel toepasselijk Gerben :wink:
 • Bedankt voor de reactie. Heb het dus in principe goed gedaan.
  Toch heb ik nog een vraag: op de achterzijde van de cd-rom devices zijn er drie keuzes m.b.t. plaatsing van de jumper.
  Master en Slave zijn duidelijk voor mij, maar wat betekend of bedoeld men met Cable Selekt? Dat is de derde mogelijkheid om een jumper op te zetten.
 • Bij cable select is de positie op de kabel bepalend voor welke master, en welke slave wordt.
 • Beste Gerben.

  Kan jij dat nader toelichten en/of uitleggen?
  Ik begrijp het (nog) niet goed wat ermee bedoeld wordt :roll: , in jouw reactie.
 • Er zitten twee stekkers voor de HDD's aan een IDE-kabel. Wanneer je twee HDD's aan die ene kabel hangt en je zet de jumpers op 'cable select', wordt de master-slaveinstelling "bepaald" door de stekkers waar de schijven aan zitten. De stekkers doen natuurlijk verder niets, maar het gaat dus om de positie aan de kabel.

  Zet je de jumpers op master-slave, dan bepalen de jumpers de instelling.
 • Veel duidelijker wordt het er niet op; wellicht dat jouw onderschrift in dit geval van toepassing is bij mij :)
 • Het is toch redelijk duidelijk… als je cable select instelt is de eerste stekker op de kabel de slave en de stekker op het uiteinde van de kabel de master…
 • Even een plaatje:

  [img:a8324eb449]https://shop.heureka.co.at/images/IDE-Kabel_2_Stecker.jpg[/img:a8324eb449]
  [i:a8324eb449]IDE-kabel[/i:a8324eb449]

  Hier zie je de twee stekkers die je op de harde schijven aansluit. De stekker voor het moederbord staat niet op deze foto, maar dat maakt voor de uitleg niet uit.

  Wanneer je de jumpers op de harde schijven op 'cable select' zet, zal de harde schijf aan de bovenste (op het plaatje de rechter) stekker fungeren als 'master' en de schijf aan de onderste (op het plaatje de linker) stekker als 'slave'.

  Maar wil je de master-slave-instelling anders hebben, bijvoorbeeld door een kleine schijf (40GB) met het besturingssysteem als master te gebruiken en een grote schijf (300GB) met al je data als slave, dan zet je de jumpers op die schijven respectievelijk op 'master' en 'slave'. Aan welke stekker je ze vervolgens prikt, maakt dan verder niet uit, omdat je met de jumpers hebt bepaald welke rol de schijven spelen.

  Zo beter uitgelegd :P ?
 • Ja, nu is al veel duidelijker :D
  Maar… hoe los je zoiets op (als dat al zou kunnen) met drie HDD's of drie CD-ROM devices op één IDE-kabel?? Uitgaande van de situatie zoals ik die in mijn eerdere posting heb beschreven. De computerkast in kwestie heeft voorzieningen voor méér CD-ROM devices en HDD's.
  Eerlijk gezegd vraag ik me overigens af waarom men drie :o CD-ROM devices in het systeem zou willen hebben…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.