Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hoeveel watt stookt een pc als die uit staat.

Anoniem
None
30 antwoorden
 • Dat kan best kloppen. Ook als de pc "uit" staat, staat ie nog deels onder spanning. Ook je monitor en speakers blijven wat stroom gebruiken. Ik gebruik zelf de schakelaar op de stekkerdoos.
 • Wellicht een rare vraag, maar ik vroeg me af hoeveel watt een pc gebruikt als die uit staat. Een vriend van me zegt dat een pc zo'n 40 watt gebruikt, klopt dit. Heeft het veel nut om met de aan/uit knop van een stekkerdoos te spelen.

  Naar mijn inzien is dit niet mogelijk, uitgaande van een standaard 350 watt voeding;desktop computer.
 • Bij mij is dat wat minder, maar het hangt wel van de computer af.
  Er zijn wel vermogensmeters voor maar als je een multimeter hebt, die in serie met je computer aan het net op de stand wisselstroom, amperes en de afgelezen stroomsterkte in Amperes vermenigvuldigen met 230 (de netspanning), vermogen W=230xstroomsterkte.
  Maar begin hier niet aan als je geen ervaring op dit gebied hebt want je bent bezig met het lichtnet en een schok kan catastrofaal zijn.
 • Ik heb zo het idee dat, àls je per se het laatste stroompje wilt uitschakelen, dat alleen "gezond" kan via de schakelaar op de voeding.
 • Ik trek gewoon na het afsluiten de stekker uit het stopkontakt, weet je zeker dat de pc stroomloos is. Wel zo veilig idee :D
 • Hoe zit dat als je de stroom totaal afsluit. Gaat de CMOS batterij dan korter mee? Vroeger was dat zo.
 • [quote:938afbe07d="Charles-98"]Ik trek gewoon na het afsluiten de stekker uit het stopkontakt, weet je zeker dat de pc stroomloos is. Wel zo veilig idee :D[/quote:938afbe07d]Dan zou ik daaraan voorafgaand:

  - eerst via OS laten afsluiten
  - voedings-schakelaar UIT

  Die schakelaar op de voeding doet iets méér dan alleen maar de stroom onderbreken.
 • Uiteraard -en dat schreef ik ook- laat ik eerst Windows de pc afsluiten.
  Nee, een aparte aan/uit schakelaar heeft mijn systeemkast niet.
 • 40 watt is te veel, dat kan niet kloppen of er moeten meerdere apparaten nog aan staan zoals een audio versterker of beeldscherm.
  Als de pc uitstaat is het meestal een watt of 14. Ik heb een hoofdschakelaar om alle shit in 1 keer uit te zetten. Conrad of de betere electronica boeren hebben van die handige stroommeters.

  Mijn koffiezetter zit op 1200 watt en mijn snelkoker ook zoiets. Een tv is 80 en mijn pc 300.
 • Dit gaat helemaal nergens over; zet er een echte schakelaar tussen van een paar euro zoals al genoemd en er is geen probleem meer over "sluipverbruik" …
  Geldt overigens voor alle apparaten die alleen een zgn "uit" hebben die eigenlijk een soort stand-by is….
 • Waarschijnlijk gaat niemand luisteren maar ik kan het [b:4fdfab3c55]enorm afraden om de stroom van je apparaten af te gooien[/b:4fdfab3c55]. Aan en uitschakelen van stroom veroorzaakt namelijk stroompieken. Wat hands on voorbeelden zijn bijvoorbeeld het aanzetten van een stofzuiger en dan naar je lampen kijken, die gaan eventjes minder fel branden. Of de gloeilamp die al 100 jaar brand, alleen omdat hij nooit aan en uitgeschakeld wordt.
  Fabrikanten realizeren zich ook dat veel defecten hierdoor ontstaan, dit is dan ook de reden dat een echte uitknop tegenwoordig niet meer bestaat en is vervangen voor een lage watt stand-by stand. Dit is niet voor niks mensen;).
 • Daarom heb ik een UPS tussen m'n pc en het stopcontact staan :wink:
 • En waarom werken ze dan tegenwoordig weer aan apparaten, die geen standby meer nodig hebben? Een pc is iets anders dan een gloeilamp. Voordat je de stroom eraf doet, zet je hem eerst softwarematig "uit". De reststroom is vrij minimaal, dus lijkt het mij onzin dat daardoor schade zou ontstaan. En dan hebben we nog niet gehad over apparaten die in brand vliegen, terwijl ze in standby staan. Daardoor ontstaan toch ettelijke woningbranden.
 • [quote:51cfa03403="gerben"]En waarom werken ze dan tegenwoordig weer aan apparaten, die geen standby meer nodig hebben? Een pc is iets anders dan een gloeilamp. Voordat je de stroom eraf doet, zet je hem eerst softwarematig "uit". De reststroom is vrij minimaal, dus lijkt het mij onzin dat daardoor schade zou ontstaan. En dan hebben we nog niet gehad over apparaten die in brand vliegen, terwijl ze in standby staan. Daardoor ontstaan toch ettelijke woningbranden.[/quote:51cfa03403]
  een goede voeding vangt die pieken op. Daar moet in geinvesteerd worden. Het hangt ook af vd kwaliteit van het stroomnet bij de consument zelf.

  Ontstaat de brand overigens door de stand by stand of terwijl het apparaat in stand by staat;).
 • Daar kun je over twisten natuurlijk. Of het wordt een kwestie van semantiek. Maar als het apparaat helemaal uit staat, kan er ook geen kortsluiting ontstaan of iets doorfikken.
 • [quote:078528092b="sdk"]
  Ontstaat de brand overigens door de stand by stand of terwijl het apparaat in stand by staat;).[/quote:078528092b]
  Lijkt mij niet. Op bedrijven staan duizenden PC's in standby mode. Ook bij mijn werkgever.
  Trouwens wat is er mis om je apparatuur aan te sluiten op een stekkerdoos met een voetschakelaar?
  Even deze omhalen en je weet zeker dat je apparatuur geen stroom meer gebruikt.
 • Een extra (voet)schakelaar is niet altijd ongevaarlijk, als je die bijvoorbeeld hanteert (voetteert) terwijl de apparatuur vol in bedrijf staat; niet alle computers overleven zoiets.
 • Toch kunnen er pc's zijn die problemen geven nadat ze volledig van stroom zijn gehaald. Zo start de pc van mijn ouders 9 van de 10 keer niet in 1 keer op als hij van de stroom is gehaald. Dan moet hij gereset worden waarna hij pas opstart.
 • [quote:41bc6a8c6d="sdk"]Waarschijnlijk gaat niemand luisteren maar ik kan het [b:41bc6a8c6d]enorm afraden om de stroom van je apparaten af te gooien[/b:41bc6a8c6d]. Aan en uitschakelen van stroom veroorzaakt namelijk stroompieken. Wat hands on voorbeelden zijn bijvoorbeeld het aanzetten van een stofzuiger en dan naar je lampen kijken, die gaan eventjes minder fel branden. Of de gloeilamp die al 100 jaar brand, alleen omdat hij nooit aan en uitgeschakeld wordt.
  Fabrikanten realizeren zich ook dat veel defecten hierdoor ontstaan, dit is dan ook de reden dat een echte uitknop tegenwoordig niet meer bestaat en is vervangen voor een lage watt stand-by stand. Dit is niet voor niks mensen;).[/quote:41bc6a8c6d]Allemaal lariekoek. Nooit iets van gemerkt van sneller kapot gaan van wat dan ook. Helemaal onzin is dat van die gloeilamp die 100 jaar meegaat. Ook al brandt hij continu, misschien dat hij qua branduren 10% langer mee gaat, meer zeker niet. En na die 10% korter een nieuwe kopen heb je dan al lang met de energiebesparing terug verdiend.

  Fabrikanten met die gloeilampfabriek in Eindhoven voorop probeerden ons destijds er van te overtuigen dat laten branden van TL-lampen minder energie kostte dan steeds aan en te schakelen. Wat een onzin! Het werd dan ook binnen de kortste keren ontkracht. Maar ondertussen bleef het sprookje hangen onder niet technisch geschoolde mensen en nog steeds hoor het af en toe beweren.

  Edit:
  Wat betreft genoemde problemen die worden genoemd, heb ik wel eens de indruk dat bij die mensen de PC onder vol bedrijf wordt uitgeschakeld door de stekker eruit of een stekkerblokschakelaar. Dat doe je natuurlijk nooit. Natuurlijk eerst softwarematig uitschakelen (doorgaans Windows afsluiten), waarna hij in standby-mode [i:41bc6a8c6d]staat en dan pas[/i:41bc6a8c6d] stekker eruit of anderszins de spanning er af.
 • Die spanningspieken zijn wel degelijk aanwezig. Alleen ga je dat op de levensduur niet merken want als de pc kapot gaat dan heb je hem toch al lang en breed vervangen voor een nieuwe computer. Ik gooi hem overigens uit via de schakelaar op de voeding.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.