Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Welk alternatief voor computermuis bij RSI?

Anoniem
Henk Meerwijk
37 antwoorden
 • Welk alternatief voor een computermuis kun je goed gebruiken bij RSI-klachten? Bijvoorbeeld een penmuis/muispen of een joystickmuis? Ik zoek een apparaat van liefst onder de 100 euro, desnoods duurder.

  Een trackball lijkt me voor mij niet prettig, omdat ik dan ongeveer dezelfde pezen en spieren belast als bij mijn huidige gewone muis.

  Ik zag de Anir vertikale joystickmuis, maar die is zo te zien niet door beide handen afwisselend te gebruiken en dat zou wel beter zijn lijkt me

  Ik zoek een apparaatje dat ik ook op mijn knie kan gebruiken. Dus een tekentablet is daarvoor misschien minder geschikt?
  Kan ik eventueel een gewone joystick gebruiken als muis?

  Moet er ook een scrollwieltje op zitten? Op mijn huidige muis vind ik dat onmisbaar.

  Ik zoek ook websites die over deze vraag betrouwbare informatie geven.
 • Er zijn toch diverse mensen, die zweren bij een trackball. Zou ik toch maar eens proberen dus.
 • Penmuis, Toutchpad, enz.
  Opties zijn er te over.
 • Het geven van advies lijkt me uiterst gevaarlijk zonder aanvullende informatie. Welk lichaamsdeel wordt overbelast? Schouder? Pols? Elleboog? Vingers? Wat anders? Ik heb last van mijn schouders De hoofdoplossing voor mij was de muis gewoon links te gaan gebruiken. Bediening van de muis is voor mij altijd belastend. Momenteel gebruik ik een Microsoft optische muis zonder muismat. Verder moet ik het aantal computer uren beperken en gewoon veel bewegen, helaas of gelukkig?
 • [quote:f9589b0faf="Hans.Vosman"]Het geven van advies lijkt me uiterst gevaarlijk zonder aanvullende informatie. Welk lichaamsdeel wordt overbelast? Schouder? Pols? Elleboog? Vingers? Wat anders? Ik heb last van mijn schouders De hoofdoplossing voor mij was de muis gewoon links te gaan gebruiken. Bediening van de muis is voor mij altijd belastend. Momenteel gebruik ik een Microsoft optische muis zonder muismat. Verder moet ik het aantal computer uren beperken en gewoon veel bewegen, helaas of gelukkig?[/quote:f9589b0faf]Je hoeft je zeker niet in te houden in je adviezen, want ik controleer adviezen zo mogelijk op internet. Ik vind alle adviezen wel nuttig omdat ze richting kunnen geven aan mijn zoektocht.

  Het gaat om polsklachten en ik zoek een muis waarbij je de polsen niet naar binnen hoeft te draaien. Dus waarbij de duimen aan de bovenkant zijn. Ik zoek ook websites met deskundige adviezen. Hoeft niet in het Nederlands. Ik zoek ook informatie over onderzoek naar ergonomische muizen.
 • [quote:16e60ebc1f="gerben"]Er zijn toch diverse mensen, die zweren bij een trackball. Zou ik toch maar eens proberen dus.[/quote:16e60ebc1f]Bij een trackball moet de muis van de hand naar beneden worden gericht denk ik. En dat voelt niet goed. Of kun je bij een trackball ook de duim boven houden en met de muis van de hand rollen? Maar dat lijkt me minder nauwkeurig. En zo kun je niet klikken.
 • [quote:c48f1d4fe2="Hans.Vosman"]Ik heb last van mijn schouders De hoofdoplossing voor mij was de muis gewoon links te gaan gebruiken. Bediening van de muis is voor mij altijd belastend. Momenteel gebruik ik een Microsoft optische muis zonder muismat. Verder moet ik het aantal computer uren beperken en gewoon veel bewegen, helaas of gelukkig?[/quote:c48f1d4fe2]ik denk dat het beter is om heel verschillende muizen af te wisselen en dan kun je denk ik ook veel langer websurfen. Twee handen afwisselen is inderdaad ookbelangrijk. Bij schouderklachten is een goede ergonomische stoel met goed ingestelde korte armsteunen heel belangrijk plus een juiste tafelhoogte .
 • [quote:272aad1b1c="Drewster"]Penmuis, Toutchpad, enz.
  Opties zijn er te over.[/quote:272aad1b1c]Bedankt voor de links. Ik zoek ook onafhankelijke websites waar bepaalde ergonomische muizen worden aangeraden door deskundigen op basis van onderzoek.
 • Het is natuurlijk niet alleen de muis die een oplossing kan bieden, je houding en de plaats van je monitor zijn ook belangrijk. Ik zit soms echt belachelijk lang achter de pc maar heb nog nooit last gehad van rsi achtige klachten. Een goede stoel waardoor je automatisch een ergonomisch verantwoorde houding aan neemt is aan te raden (knieën op 90 graden, armsteunen op juiste hoogte een rugleuning niet te schuin) verder hoort de bovenkant van je monitor ongeveer op ooghoogte te staan. Er zijn vast nog wel meer dingen maar dat is ongeveer wat ik me kan herinneren van mijn "anti-rsi" cursus ;)
 • Met de meeste trackballs rol je met de duim, en klik je met de vingers als op een gewone muis. De positonering van je vingers verschilt wel wat, de duim zit meer naar boven. Ik kijk net even bij azerty, en zie dat er ook nog weer verschillen tussen de trackballs zitten. Ik had de trackman wheel in gedachten.

  http://www.azerty.nl/producten/zoek?ZOEKTERMEN=trackball&ZOEK=Zoek

  Kijk je ook naar je toetsenbord? Een microsoft natural of logitech wave belast de polsen ook beduidend minder.

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/569/56453/wave-keyboard.html
 • Andere hand gebruiken, is dat nog een optie?
 • [quote:5d691d3ff7="gerben"]Met de meeste trackballs rol je met de duim, en klik je met de vingers als op een gewone muis. De positonering van je vingers verschilt wel wat, de duim zit meer naar boven. Ik kijk net even bij azerty, en zie dat er ook nog weer verschillen tussen de trackballs zitten. Ik had de trackman wheel in gedachten.

  http://www.azerty.nl/producten/zoek?ZOEKTERMEN=trackball&ZOEK=Zoek

  Kijk je ook naar je toetsenbord? Een microsoft natural of logitech wave belast de polsen ook beduidend minder.

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/569/56453/wave-keyboard.html[/quote:5d691d3ff7]Goed toetsenbord is inderdaad ook belangrijk. Trackman Wheel is niet geschikt voor twee handen denk ik? Dat is dan wel jammer.

  sdk, handen afwisselen is inderdaad handig.
 • Nu ben ik geen medisch expert maar wat wellicht ook werkt is het veranderen van de sensitivity gedurende de dag. Dan ben je toch wat anders aan het doen. Bij low sens moet je namelijk grote bewegingen maken (10-20 cm) en bij high sense blijft het beperkt tot soepel polsbewegingen (max 5 cm).
 • [quote:31611338ad="sdk"]Nu ben ik geen medisch expert maar wat wellicht ook werkt is het veranderen van de sensitivity gedurende de dag. Dan ben je toch wat anders aan het doen. Bij low sens moet je namelijk grote bewegingen maken (10-20 cm) en bij high sense blijft het beperkt tot soepel polsbewegingen (max 5 cm).[/quote:31611338ad]Voor mensen die ermee tekenen kan dat inderdaad handig zijn.
 • Nadeel van de trackball is btw dat de ipod duim op de loer ligt:P.

  http://www.nu.nl/news/624582/50/Britse_artsen_waarschuwen_voor_iPod-duim.html
 • Trackball vind ik prettig(er) werken en geeft duidelijk andere belasting aan spieren/pezen. Wel jammer dat bij de trackballs die ik totnogtoe tegenkwam de kogel er zo makkelijk uitduvelt, echt schadelijk op een tegelvloer. Ook: trackball neemt meer ruimte in dan gemiddelde muis op de werktafel.

  Toen ik omstreeks 2000 nog werkte, was ik een aantal maanden erg intensief bezig met het omzetten van procedure-handboeken (chemische fabriek) van WP naar Word; veel schoonheidsfoutjes weghalen, formats rechttrekken en verdraaid, ik kreeg RSI-achtige verschijnselen, juist toen ik vond dat ik lekker snel begon te worden.

  Krachttoer: enige weken met "verkeerde" hand gaan muizen, ellendig langzaam maar gaandeweg verbeterend. Bedrijfsarts die naar ik wist een studie "RSI' verrichte, wel op de hoogte gehouden.

  Toen ik geen gekke trekkingen meer voelde in mijn rechterhand en -arm, VOORZICHTIG weer rechts gaan muizen en voor mijzelf "bewaakt" dat ik voor mijn gevoel niet sneller ging dan 80-90% van wat ik aan snelheid maakte omstreeks de tijd dat die pijntjes begonnen waren. Niet echt makkelijk want "geduld" is niet mijn sterkste eigenschap.

  Nooit meer last gehad.
 • Gewrichtschade lijkt me niet te herstellen, rsi kan evt nog wegtrekken (iig beter kans op herstel dan dat je bot zelf is beschadigd).
 • Je kan je trouwens ook beter gaan afvragen of je wel goed achter je pc zit? ipv een andere muis. Houding is toch echt de eerste oorzaak. Zo heb ik gewoon een bureau waarbij mijn hele onderarm op mijn bureau ligt. Ik beweeg over een afstand van 3 - 4 cm mijn muis over het volledige scherm (22";) En hoef daarbij alleen mijn pols een beetje te bewegen. Ik gebruik mijn muis dagelijks vele uren maar heb nergens last van.
 • Ik kan zelf niet volgens het boekje achter de computer zitten, dus ik moet compromis kiezen of er niet achter gaan zitten. Wanneer ik veel kliks doe, dan heb ik heel snel last. Vroeger heb ik lang gedacht ik dat de pijn niet over zou gaan. Na veel te hebben uitgeprobeerd, bleken er wel oplossingen te zijn die heel snel verlichting gaven. ALleen ja, 8 uur intensief werken achter de computer, dan moet ik gewoon niet doen. Polsen lijken me lastig, geef je de pols wel voldoende ondersteuning? De bewegingen beperken is ook een oplossingen. Nadeel van de trackball lijkt me de vingerbeweging. Uiteindelijk blijft het aantal bewegingen echt gelijk en de belasting dus ook.
 • Ik gebruik sinds 1998 een marblemuis, omdat ik door teveel tikken in het verleden last van schouder en pols opgelopen.

  [img:e5f68f105e]http://www.shopbot.com.au/i/2004/8/6733_160.jpg[/img:e5f68f105e]

  Ik gebruik deze muis, omdat ik hem met m'n rechter en linkhand kan gebruiken en dus m'n rechterkant kan ontlasten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.