Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Advies voor specifiek systeem

Anoniem
Obi-wan-kenobi
8 antwoorden
 • Ik sta voor de aankoop van een nieuwe computer. Na eerst lang getobd te hebben over de keuze tussen notebook of desktop, heb ik toch voor een desktop gekozen.
  Nu sta ik alleen natuurlijk voor een tal andere keuzes, waar ik soms door de bomen het bos niet meer zie.
  4 jaar geleden had ik een computer samen gesteld (bij azerty volgens mij) en had toen ook al veel gelezen en op fora gepost. Dit keer weer heb ik veel op fora gestruind voor info maar ik vrees dat door mijn specifieke ‘eisen’ ik toch zelf weer moet posten.
  Het probleem is dat ik het idee heb dat er in tegenstelling tot 4jaar geleden er nu een NOG meer bomen zijn waardoor het bos nog minder te zien is. Echt hoor, vroeger wist ik nog wel het één en ander over hardware, maar nu snap en volg ik het echt niet meer. Hulp gevraagd dus!
  Enfin, mijn specificaties. Door mijn beginnende interesse in het maken van muziek (en dan voornamelijk ‘beats’ dus geen live muziek) en fotografie die steeds serieuzer wordt, ben ik toe aan een nieuwe computer. Nu weet ik ongeveer wel wat ik wil maar niet precies. Er zijn ook 3 soorten systemen waar ik mijn vragen over heb.
  Ten eerste is er de samengestelde computer. Een paar vraagjes heb ik er echter over. Waar zou ik moeten letten? Is het voordeliger dan 'kant-en-klare' systemen?
  Ten tweede is er de ‘standaard’ computers zoals de Dell systemen, of de computers die je bij It’s en soortgelijke ketens kan halen. In hoeverre is het voordeliger/beter/makkelijker om daar een computer te kopen ten opzichte van een samengestelde computer?
  Ten derde is er de optie van een Mac. Ik heb gezocht naar info over het eeuwenoude pc vs mac verhaal, maar kom er toch niet uit wat betreft mijn situatie. Mac staat bekend om zijn sterke beeldbewerking maar ik doe alleen aan fotografie en geen videobewerkingen. Daarnaast heb ik ‘maar’ een budget van ongeveer 800-900 (met misschien een max van 1000 voor een Mac als ik overtuigd wordt) en voor dat geld heb ik het idee dat ik met een pc voor hetzelfde geld betere hardware ‘specificaties’ haal dan een Mac. Maar staat dat ook voor betere prestaties (bijv minder kloksnelheid bij een Mac die toch, doordat het beter samenwerkt, beter of sneller werkt)? Daarnaast wil ik wat betreft muziek veel gebruik maken van plugins en dergelijke waardoor ik niet zeker weet of die ook door Mac wordt ondersteund.
  Daarnaast vroeg ik me ook af of jullie weten wat in een systeem belangrijk is voor mijn doeleinden. Voor mij is een goed, scherp beeldscherm belangrijk alleen is 21/22” meer dan genoeg en heb ik niet een heel snelle monitor nodig omdat ik met foto’s werk een geen video. Daarnaast heb ik een externe geluidskaart waardoor ik dus geen geluidskaar nodig heb en ga ik binnenkort studio audiomonitors kopen dus daar spaar ik ook geld op.

  Pffff een heel verhaal. Ik vind het ook lastig keuze zoals jullie zien. Ik hoop dat jullie me een beetje kunnen helpen.
 • die 900 euro is inclusief beeldscherm?
 • Kijk maar even of je deze Dell Vostro 420 aanbieding van 699 euro excl. BTW wat vindt (incl. BTW wordt dat dan 832 euro). Quad core, Windows Vista licentie en 22" scherm.
  http://www1.euro.dell.com/content/products/features.aspx/4x_vostro_420?c=nl&cs=nlbsdt1&l=nl&s=bsd

  De Dell aanbiedingen zelf zijn scherp geprijsd, maar configuraties van aanbiedingen aanpassen is meestal belachelijk duur. Dan kun je beter iets op maat samenstellen bij een andere leverancier (nog voorkeur voor een bepaalde shop?).

  EDIT: Ik heb nog even verder gekeken en Dell is eigenlijk helemaal niet zo goedkoop (meer als vroeger). Zie onderstaand opzetje van www.4launch.nl dat eigenlijk op alle fronten beter is:

  4Launch Hardware installatie (assemblage) € 39.00
  Antec Midi Tower Sonata III Life Style ATX 500W (zwart) € 105.00
  Gigabyte Videokaart PCI-e Radeon HD4670 512MB 1xDVI/HDMI € 74.00
  Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz FSB1333 Box € 209.50
  Kingston 2x2GB DDR2 SDRAM PC6400 CL5.0 € 33.00
  Logitech RX1000 Laser Mouse OEM € 17.00
  Logitech Deluxe 250 Keyboard USB OEM (zwart) € 11.00
  Microsoft Windows Vista Home Premium SP1 NL 64b OEM € 97.00
  Philips TFT Monitor 220SW9FB/00 22", DVI (zwart) € 158.50
  Samsung DVD-/+/RAM SH-S223F 22x/22x/12x Bulk € 19.00
  Sony Card Reader 7 in 1 Intern USB (zwart) € 7.30
  Western Digital 640GB SATA300 16MB, WD6400AACS € 58.00

  Verzendwijze: Verzenden binnen Nederland
  Betaalwijze: iDEAL

  Orderkosten: € 13.50
  [b:310a9155a9]Totaalprijs incl. BTW: € 841.80[/b:310a9155a9]
 • Dell levert er natuurlijk wel een OS bij.
 • yep dat is incl monitor
 • [quote:dab302d537="gerben"]Dell levert er natuurlijk wel een OS bij.[/quote:dab302d537]Dat zit er bij Obi zijn opstelling ook bij ;-)
  Prima opstelling trouwens
 • Evt. kun je er nog een tweede 640GB schijf bij nemen (al dan niet in RAID-opstelling), dan zit je precies op de 900 euro.
 • Oeh inderdaad zeg, prima samenstelling!
  Ik had nog wel een vraagje over de Philips TFT Monitor 220SW9FB/00 22", DVI. Nu stel ik denk ik een erg stomme vraag, maar kon het toch niet vinden. Wat voor een type monitor is dit? Men adviseert nl over het algemeen geen TN type te nemen omdat daar het beeldkwaliteit niet optimaal is voor fotobewerking en dergelijk.
  Daarnaast lees ik ook vaak dat het soms beter is om te bezuinigen op de chip ipv de videokaart voor betere prestaties. Ik weet ook niet zeker of ik quad volledig ga gebruiken en je leest vaak dat het een overkill. De http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAY7 presteert goed voor een lage prijs bijv.
  Oh en volgens mij was je de moederbord vergeten of ben ik nu blind… :o

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.