Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

512 MB RAM is dat genoeg voor mijn PC?

Anoniem
None
14 antwoorden
 • ha allen, ik heb een "oude" PC met een AMD Athlon 1,25 ghz processor en 512 MB RAM. Ik gebruik 'm om een paar ontvangers mee te bedienen via de 2 COM poorten. Hij loopt op XP.

  2 vraagjes:

  - zou het zinvol zijn om de RAM uit te breiden naar 1 MB intern?
  - COM poorten raken een beetje uit. Is het op termijn nog mogelijk om een nieuwe PC te kopen met 2 COM poorten? Of verdwijnen die helemaal uit het sortiment?

  B.v.d. voor uw reacties.
 • [quote:9a43e0b76d="Henri le Beau"] AMD Athlon 1,25 ghz processor en 512 MB RAM. (..) zou het zinvol zijn om de RAM uit te breiden naar 1 MB intern? [/quote:9a43e0b76d] Voor Windows XP zelf, is dat niet vereist. En als die applicaties al jaren oud zijn, zullen die het ook niet nodig hebben. De vraag is dus welke aanwijzingen heb je, waardoor je uitbreiding nodig zou hebben.
  [quote:9a43e0b76d="Henri le Beau"] COM poorten raken een beetje uit. Is het op termijn nog mogelijk om een nieuwe PC te kopen met 2 COM poorten? Of verdwijnen die helemaal uit het sortiment? [/quote:9a43e0b76d] De toekomst is niet echt te voorspellen. Maar het is wel te verwachten dat ze volledig verdwijnen. Zie daarover op de site van Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Seriële_poort (Om de één opf andere reden doet de link hier niet goed. Gebruik kopieer en plakken.)
 • Ik heb niet direct aanwijzingen dat ik uitbreiding nodig heb. De progjes die ik draai "doen" het gewoon. Maar ik dacht van: ach geheugen is niet zo duur en misschien draait het systeem wat lekkerder met 1 MB RAM.

  Bedankt voor de info over de COM poorten. Gelukkig zijn er COM naar USB verloopjes die het truukje ook doen.
 • 1 GB RAM; ja, is beter en je moederbord zal dat makkelijk ondersteunen (juiste max-waarde is wel te achterhalen als je het typenummer van je moederbord weet).

  Zolang je geen (door het moederbord ondersteund!!) 3 à 4 GB RAM hebt zal XP toch nog "swappen", dwz op momenten van RAM-krapte wat (veel tragere) schijfruimte pakken als tijdelijke aanvulling.

  Op dit puntje valt een stukje souplesse en snelheid-onder-zware-belasting (veel progs tegelijk open en/of gaming) te verdienen door met 2 schijven te werken en dan alleen op de eerste partitie van de slaaf-schijf swappen toe te staan (Virtueel Geheugen), verder nergens. Ook niets anders zelf in die eerste partitie zetten, per se gereserveerd houden voor dit klusje.

  Oude vuistregel voor dit kunstje: Swappartitie = 3x RAM-waarde, of, voor XP: RAM+SWAP=4GB, welk van de 2 de kleinste SWAP-ruimte maar vraagt (bij 1 GB RAM: beide dezelfde uitkomst = 3GB partitie).

  Nog: ik zet nooit een schijf en een CD/DVD-toestel samen op 1 kabel want de keren dat ik dat probeerde werd de hele boel akelig langzaam.

  Swap-partitie niet nodeloos groot maken want dat zou, werd mij ooit door een Vakman van het Eerste Uur bijgebracht, weer zoiets als vervuiling in de hand werken, fragmentatie ofzo.

  Mijn mobo ondersteunt precies 1GB en dat loopt met slechts 950MHz AMD toch mooi snel, met die swap-op-slaaf.

  Wel merkbaar: de schijven krijgen meer te doen en ontwikkelen meer warmte; ik leg ze altijd met minstens 2, liever 4 boutjes elk aan blik verankerd en laat een extra grote, platte ventilator constant op volle kracht langs dat blik zuigen.

  Let op: als je RAM-geheugen uit meerdere blokjes bestaat en die zijn onderling van verschillende snelheid, dan gaat dat in sommige computers waarschijnlijk goed maar in de mijne werden ze weliswaar keurig in Bios zowel als Windows samengeteld getoond maar met een speciaal progje kon ik zien dat, hoeveel progs ik ook tegelijk openzette, ik nooit meer dan 50% van het RAM (2 blokjes van 512MB elk) ge/ver-bruikte.

  Twee nieuwe, absoluut identieke blokjes er in gezet en met een handjevol progs open zat ik al boven 60% RAM-gebruik.
  =======

  De downloadsite voor het leuke kijkprogje, freeware (onder de VERWARRENDE naam: Ramdisk) krijg ik al een tijd niet meer open http://www.ppsoft.dk/ramdisk_eng.htm
  Wil je het progje hebben en kun je het niet via 1 van je kennissen bemachtigen, mail me dan even want òf ik vind het ergens op een oude CD terug òf ik vraag het op bij een kennis aan wie ik het al eens heb gegeven. Sinds enige tijd gebruik ik zelf alleen nog Linux en ik heb het niet meer op schijf bewaard.

  Naast het RAM kun je er ook een schijf(partitie) tot max. 10GB mee in beeld houden en daar koos ik dan natuurlijk altijd die swap-partitie voor.
 • [quote:093290a687="Henri le Beau"]ha allen, ik heb een "oude" PC met een AMD Athlon 1,25 ghz processor en 512 MB RAM. Ik gebruik 'm om een paar ontvangers mee te bedienen via de 2 COM poorten. Hij loopt op XP.

  2 vraagjes:

  - zou het zinvol zijn om de RAM uit te breiden naar 1 MB intern?
  - COM poorten raken een beetje uit. Is het op termijn nog mogelijk om een nieuwe PC te kopen met 2 COM poorten? Of verdwijnen die helemaal uit het sortiment?

  B.v.d. voor uw reacties.[/quote:093290a687]
  Er bestaan ook usb-com convertors.
  Het is dus een goed idee om te kijken of er alternatieven voor die ontvangers bestaan.
  Meestal doen ze dat door intern een usb-compoort conversie uit te voeren.
  Beide methoden hebben helaas het nadeel dat usb niet echt geschikt is voor een klassieke com-poort, tenminste zo had de apparatuur die ik heb de nare neiging de computer vast te laten lopen als de verbinding onverwachts uitviel.
 • Ik ga om te beginnen de RAM uitbreiden naar 1 of 2 MB, ligt aan de prijs van het kaartje. Weet iemand of ik softwarematig kan zien wat er exact inzit? (DDR2 of toch wat anders?)
 • http://www.cpuid.com/pcwizard.php

  In ieder geval geen DDR2, kan DDR zijn of SDRAM, denkelijk het laatste.
  Welk moederbord zit erin, merk en type en bij een merk PC daar de info over.
 • Is er iets te zeggen over de verwachte kosten indien het om "ouder" geheugen gaat bijv. SDRAM? Als het kostbaar wordt, is het wellicht handiger om Marktplaats.nl ff af te struinen voor een ander 2e hands PC-tje….
 • Is er dan eerst iets te zeggen over het moederbord? :?
 • Nee niet, moet 'm nog open schroeven…sorry.
 • [quote:4a807f7f5e="Lange Pier"]http://www.cpuid.com/pcwizard.php
  [/quote:4a807f7f5e]
  Wat is er mis met dat progje?
 • Oeps progje had ik overheen gekeken, morgen gelijk ff checken dan kom ik erop terug. Zit nu ff gekluisterd aan de buis :o

  Dank voor het progje, hier op de laptop zie ik gelijk wat er allemaal inzit. Mooi hoor!
 • Het heeft even geduurd maar hier zijn de gegevens:

  Moederbord : MSI MS-6712
  Chipset : VIA KT400 (VT8377)
  Processor : AMD Athlon XP @ 1666 MHz
  Fysiek Geheugen : 512 MB (2 x 256 DDR-SDRAM )
 • http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=505

  Kijk bij het deel over de FSB en eronder.


  De eventuele info over de CPU en die FSB, denkelijk 266mhz.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Athlon_XP_microprocessors

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.