Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

USB verdwenen onder XP

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hoi,

  Kan iemand mij helpen met volgende probleem?

  Omdat ik problemen had met het herkennen van een net aangekochte externe HD, heb ik na iemand's advies van al mijn USB devices de installatie ongedaan gemaakt onder apparaatbeheer. De gedachte was dat windows ze opnieuw zo herkennen en installeren, zodat misschien de problemen verholpen zouden zijn.

  Vervolgens zit ik met het probleem dat mijn gehele USB niet meer goed wordt herkend. Er staat nu vijfmaal 'USB-controller' onder Overige apparaten met een code 28 foutmelding. Zoeken naar drivers helpt niet. Verder staan er geen enkele USB apparaten. Terwijl ik me kan herinneren dat er drie verschillende typen waren (hoofdhubs, controllers en nog één).

  Hoe kan ik mijn USB weer aan het werken krijgen?

  Ik werk met XP met de laatste updates (SP3 e.a.).

  Ik hoop dat iemand kan helpen, want zonder USB ben ik nergens…

  Bij voorbaat dank,
  Roy
 • Herinstalleer de chipsetdrivers eens.
 • Hoi,

  Heb ik gedaan. Van de MSI site geplukt en 4in1 drivers geinstalleerd. Zonder succes :(
  De USB drivers staan trouwens apart vermeld met als opmerking "For WinXP, please use Microsoft Windows Update to download driver from Microsoft or aquire the latest service pack."

  Ik zou SP3 kunnen herinstalleren, maar als er geen juiste USB apparaten in apparaatbeheer staan, heeft dat dan nut? Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste apparaten terug krijg?

  Thanx,
  Roy

  PS. De locatie: http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=1&prod_no=173
 • http://www.usbman.com/WinME%20USB%20Guide.htm
  Hier staan bij de "Known Issues - Microsoft Knowledge Base and Other" een aantal oplossingen.

  Eerst zullen de USB poorten zelf moeten werken, in bios iets veranderd of die gereset? kijk daar eerst of alles op enabled staat, daarnaast heb je een enhanced USB controller nodig die te zien is in apparaatbeheer, die geeft aan dat de Windows USB 2.0 driver geladen is.

  Overigens kun je ze evenmtueel via de rechtermuisklik in apparaatbeheer manueel herinstalleren en verwijzen naar de uitgepakte Via drivers.
 • Hoi,

  Heb niets aan de BIOS veranderd. Heb wel even gecontroleerd en USB staat op enabled.

  Er is geen enhanced controller te zien in apparaatbeheer. Alleen de 'USB controller' 5x onder Overige apparaten. Ik had een hoofditem USB waaronder drie soorten USB devices, maar die is dus helemaal weg.

  Hoe krijg ik de enhanced controller terug? Waar moet ik zijn voor de rechtermuisklik? Het probleem is dat de USB drivers niet bij de VIA drivers zitten (vanwege XP rechten?!). Of staan ze nog op mijn PC?

  Ik zal nog even wat dieper door de onderwerpen in de gestuurde link neuzen.

  Zucht.

  Bedankt voor je hulp alvast.

  Groeten,
  Roy
 • dat verschijnsel ken ik nog niet…..
  windows xp behoort die poorten botweg te herkennen en bij een échte herstart opnieuw te installeren.
  heb je die pc wel écht uitgezet (slaapstanden zijn funest in dit soort acties)?
  doorloop de hele procedure nog eens (dus alle usbapparaten uitpluggen, rechtsklikken in apparaatbeheer en kiezen voor ´installatie ongedaan maken´,) zou ik zeggen, en let op dat je een echte herstart doet.
 • Yep, heb echt gerestart. Niets helpt. Begin een beetje bang te worden dat de enige oplossing vervangen van de bus is. :cry:

  Als iemand nog iets weet …
 • Probeer het met een Knoppix of een andere Linux Live cd/dvd, heb je het probleem daar ook dan is idd de USB controller naar de …………….

  Werkt het dan wel zit het toch in register iets fout.

  De USB divers zitten gewoon in de Via drivers, alleen dat is alleen voor de aansturing van de controller, de USB 2.0 driver wordt verzorgt door die van XP.
 • Voordat je alle usb divices hebt verwijderd had je toen ook al een enhanced controller? Dus voor USB versie 2.0 de anderen zijn allemaal voor versie 1.1
  Een redelijk goedkope oplossing is om een USB 2.0 PCI card te kopen (plm. 15 - 20 euro) en deze te installeren. Op die kaart heb je dan weer 4 of 5, afhankelijk van het merk, USB2.0 aansluitingen. En voor het aansluiten van je nieuwe externe hdd is versie 2.0 zeker aan te bevelen.
  In apparatenbeheer tref je dan de enhanced versie aan.
 • Hoi,

  Ik had inderdaad een enhanced controller.

  Kan het zijn dat er in windows iets verkeerd is ingesteld, waardoor mijn USB niet meer goed wordt herkend? Zal een nieuwe USB card wel goed herkent worden? Op de door Lange Pier gestuurde site (usbman) las ik iets over de volgorde van installatie ongedaan maken. Kan het b.v. zijn dat een van de USB apparaten (camera, printer, a.b., mobieltje) die ik heb/had geinstalleerd voor een conflict zorgt?

  Ik was van plan met de PC langs Paradigit te gaan. Ik had drie jaar carry-in garantie, maar die is net op 30 dec. afgelopen. Heeft het enig nut daar langs te gaan?

  Groeten,
  Roy
 • Je hebt neem ik aan ook al op Google gezocht?
  Als je "foutcode 28" intikt dan krijg je enkele meldingen maar rechts bij gesponsorde sites staat deze: http://www.regtool.com/lp1.php
  Hier kun je een free versie downloaden en dan …
  Ik ken het programma niet maar misschien het proberen waard.
  Waarschijnlijk een overbodige vraag, maar heb je al een herstelreset gedaan naar een datum voordat je de usb devices in apparatenbeheer hebt verwijderd?
  Succes.
 • [quote:eff3c44dc7="RWerk"]
  Ik was van plan met de PC langs Paradigit te gaan. Ik had drie jaar carry-in garantie, maar die is net op 30 dec. afgelopen. Heeft het enig nut daar langs te gaan?

  Groeten,
  Roy[/quote:eff3c44dc7]hmmm, een paar dagen maar…. bij een beetje service zou je….
  Werp eens een balletje op dat het een rol mee speelt bij je volgende aankoop…

  PS: heb je de rest ook al proberen te verwijderen zodat alle USB verwijingen eruit zijn?
  En dan opnieuw installeren? Eventueel van de chipset site zelf (Via 4 in 1?)
 • Hoi,

  Met meer geluk dan wijshied toch de USB weer aan de praat gekregen. Ik had apparaatbeheer al eens lokaal naar drivers laten zoeken. Zonder succes. Ik herinnerde mij iets gelezen te hebben over de windows\inf directory (ivm oorspronkelijk probleem met externe HD, die het trouwens nog steeds niet doet). Toen ik daar zocht kwam windows ineens met drivers en met nieuwe USB devices aanzetten. Nu zijn ze allemaal weer present. :)

  Nu ga ik maar eens kijken of ik de HD aan de praat kan krijgen. De printer en een memory stick werken in ieder geval. Optische muis niet (krijgt geen stroom via USB), maar ik had al een PS muis geinstalleerd.

  Iedereen bedankt voor de ideëen / tips.

  Groeten,
  Roy
 • Hoi,

  Zelfde truc werkte voor de HD. Alles werkt nu dus naar behoren. Maar waarom Windows de drivers zelf niet kan vinden???

  Roy

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.