Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe PC's waarop geen besturingssysteem te installeren is!

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Ik heb zojuist 5PC's aangeschaft voor mijn nieuwe bedrijf. Eenmaal ontvangen blijkt er tot mijn verrassing geen besturingssysteem op aanwezig. Enfin, ik proberen vista, XP en uiteindelijk Ubuntu te installeren. Geen van allen werkt behalve op 1 PC. Ik krijg vaak foutmeldingen in trent van PXE etc..
  Het zijn nieuwe PC's dus het lijkt mij dat op 4 van de 5 PC's een hardwarefout, onmogelijk is. Kan iemand mij helpen want de PC's moeten eigenlijk vanaf morgen functioneel zijn!

  Alvast een enorme dank!

  Met vriendelijke groet,

  Paul Arts
 • Grappig, je hebt 5 pc's gekocht zonder besturingssysteem en je was er niet van op de hoogte? Zou ik toch je bestelling eens controleren.

  Zitten er SATA schijven in? Kans dat je daar bij de installatie tegen aan loopt.
  Hoe dat op te lossen laat ik even aan iemand anders over, heb ik te weinig verstand van.
 • Geen SATA schijven nee. De 5pc's voor een prikkie gekocht en mijn tussenpersoon vertelde mij dat alles besproken is behalve de besturingssystemen. Het lijkt, nu ik de enige werkende PC heb gekoppeld (dvdrom speler aan HD), dat ubuntu nu wel geinstalleerd kan worden. Dit doet mij vermoeden dat ik te maken heb met 4 (!!!) defecte dvd-rom spelers of een probleem dat mij onbekend is.
 • Al de bios ingedoken om de bootvolgorde te veranderen?
  En wat voor een schijven zitten er dan wel in?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Preboot_Execution_Environment
 • In de BIOS heb ik de opstart volgorde al verandert. Ook dit had niet het gewenste effect. Ben nog steeds niks verder gekomen.De schijven die er inzitten zijn Western Digitals van 40Gb IDE harddrives
 • Het soort PXE fout geeft wat meer informatie. Ik zou inderdaad denken dat je niet kan booten vanaf dvd speler, en bij gebruek aan een OS op de HD, strand je waarschijnlijk op een netwerk boot. Zonder nummercode is het een gok, dus ja, volgende keer een tikkie meer informatie. Wat je kan doen, als de HD goed zijn, is om een vervangende CD speler te gebruiken, of de HD's te imagen met de geslaagde installatie.
 • wat voor machines heb je dan gekocht?
 • Het zijn IBM's met 2.8 GhZ, 512 mb intern werkgeheugen en een HD van 40Gb. De foutmelding die ik keer op keer ontvang is de volgende:
  L962: No operating system found. Press F1 to repeat boot sequence. Dit geeft hij ook aan, als er een bootdisk van bijvoorbeeld windows of ubuntu in zit.

  Met vriendelijke groet,

  Paul Arts
 • Ik heb ditzelfde ook gehad met mijn eigen goedwerkende systeem.

  Op 1 of andere manier wilde de pc niet starten vanaf cd in mijn huidige CD-rom speler (lg nog wat).

  Ik heb er toen tijdelijk een andere CD-ROM op aangesloten en toen startte hij wel.

  Probeer dat eens.
 • Bedankt voor je antwoord!

  Ik heb het op die manier ook al geprobeerd, zelfs met het overzetten van een harde schijf. Het probleem is dat van de 5 PC's, er slechts eentje de CD heeft gepakt. Misschien kan iemand mij stap voor stap uitleggen hoe ik een Ubuntu bootdisk het beste kan installeren (vanuit de BIOS).

  Met vriendelijke groet,

  Paul Arts
 • Als het op 1 pc wel gelukt is, schroef die CD-ROM speler uit dat systeem en gebruik die voor alle andere pc's.

  Boot volgorde:

  CDROM
  HDD

  HDD op master zetten en CD-ROM op slave.

  Dat moet werken.
 • De PXE uitschakelen in de bios kan ook helpen.
 • 'master' en 'slave' houdt eigenlijk in secundaire en primaire boot devices?
 • Nee..

  Als het goed is heb je op het moederbord 2 aansluitingen voor HDD's of CD/DVD apparatuur.

  Per aansluiting kan je weer 2 apparaten aansluiten. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen die 2, anders krijg je conflicten.

  Gebruikelijk is dat je de harddisk met het besturingssyteem als master op de eerste aansluiting aansluit (wss IDE0) en de cdrom eventueel als slave op de zelfde aansluiting (je gebruikt dus 1 kabel voor 2 apparaten).

  Op zowel de hdd als de cdrom kan je dmv jumpers de instelling master/slave aangeven.
 • Alleen als je 2 IDE aansluitingen op het moederbord hebt, zou ik ze ook beide gebruiken. Alles op 1 kabel heeft ook weer nadelen. Ga ook eens na of er niet een opdracht is om zelf het opstart apparaat te kiezen. Vaak is dat mogelijk en ook de makkelijkste oplossing om correct te booten vanaf CD-Rom. Het komt wel eens voor dat de Bios een bootable CD te weinig tijd gunt om op gang te komen, en ja dan volgt er geet boot via de CD.
 • @TS

  Je zegt dat die computers nieuw zijn, maar ik zie vandaag de dag geen nieuwe computer meer die een hardeschijf van 40gb heeft? :?
 • Ik wil niet lullig doen, maar je zegt dat ze voor je bedrijf zijn en dat ze zsm operationeel moeten zijn. Uit je antwoorden maak ik op dat je niet heel veel kennis hebt van IT (niet hatelijk bedoeld). Is het niet beter iemand in te huren die je even op gang helpt, ik denk dat het probleem met 1 á 2 uur opgelost is ….
 • waarschijnlijk zijn het referbished pc's aan de specs te zien… soms garantie tot de deur :(
  sterkte…
 • Vaak is goedkoop dus duurkoop. :cry:
 • Allemaal prima, maar is TS nu geholpen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.