Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

SATA dvd-brander wordt gezien als IDE device

Anoniem
biohazard1985
8 antwoorden
 • Mijn nieuwe dvd brander wordt in de bios herkend als 'IDE atapi IHA-S422 '
  terwijl het een SATA apparaat is!
  de sata controller staat gewoon ingeschakeld dus daar ligt het niet aan, wat doe ik fout? :(
  in windows wordt het nóg gekker, daar herkent ie hem bij hardware als 'Atapi IHA-S422 8 [u:39ef552070]SCSI[/u:39ef552070] device' :?
  ik heb bijv. van sata [u:39ef552070]harde schijven[/u:39ef552070] wel es begrepen dat je díe tijdens de windows installatie moet aangeven, maar kan me uberhaupt niet eens herrinneren dat je daar tijdens het installatie proces naar gevraagd krijgt.
  mijn dvd brander is een Lite-on IHA-S422 Sata multi-writer.
  iemand suggesties?
  hoor het graag
  gr, Lars
 • Doet de dvd-brander het wel?

  SATA wordt inderdaad herkend als IDE. Soms staat er ook wel eens SCSI. Dit kan wel eens komen, omdat er SCSI commando's gegeven worden naar de DVD brander.

  Maar als de dvd-brander het gewoon doet, dan zou ik me geen zorgen maken.
 • MSWindows gebruikt inderdaad niet immer de terminologie uit de schoolboekjes op juiste wijze (of heeft zelf iets bedacht), maar SATA is weldegelijk IDE. Doordat je eerder enkel parallel ata had (PATA), hetgeen ook gebruikt maakt van 'Integrated Drive Electronics' (IDE) werd enkel IDE gebruikt. Met de komst van serial ata (SATA) kwam er een nieuwe uitvoering van IDE apparatuur.
 • [quote:dd516caacb="Prin0096"]Doet de dvd-brander het wel?

  SATA wordt inderdaad herkend als IDE. Soms staat er ook wel eens SCSI. Dit kan wel eens komen, omdat er SCSI commando's gegeven worden naar de DVD brander.

  Maar als de dvd-brander het gewoon doet, dan zou ik me geen zorgen maken.[/quote:dd516caacb]

  hij doet het idd wel ja, maar bij de 2e keer branden was wél m'n rw schijfje verkloot, bovendien doet hij er érg lang over om de ingevoerde media te accepteren en toegang te geven tot het schijf station. soms zit er niks anders op dan het laatje weer te openen en dan geeft ie de pc pas weer vrij.
  ik heb wel es begrepen dat windows soms moeite kan hebben met sata apparatuur?
  enig idee of hier nog iets aan te verbeteren valt?
  gr, Lars
 • Niet elke SATA aansluiting is geschikt voor optische drives heb ik ooit begrepen. Schijnt te liggen aan de chip die de zaak regelt.

  Ga derhalve eens na welke chip (-set) het betreft (Intel chips schijnen geen problemen te kennen/hebben gekend op dit punt) en Google er eens op i.c.m. brander/optische drive. Misschien weet je dan meer.
 • [quote:1298810194="Jaap H"]Niet elke SATA aansluiting is geschikt voor optische drives heb ik ooit begrepen. Schijnt te liggen aan de chip die de zaak regelt.

  Ga derhalve eens na welke chip (-set) het betreft (Intel chips schijnen geen problemen te kennen/hebben gekend op dit punt) en Google er eens op i.c.m. brander/optische drive. Misschien weet je dan meer.[/quote:1298810194]

  bedankt, ik ga het es uitproberen
  gr, Lars
 • [quote:cbde000d63="biohazard1985"][quote:cbde000d63="Jaap H"]Niet elke SATA aansluiting is geschikt voor optische drives heb ik ooit begrepen. Schijnt te liggen aan de chip die de zaak regelt.

  Ga derhalve eens na welke chip (-set) het betreft (Intel chips schijnen geen problemen te kennen/hebben gekend op dit punt) en Google er eens op i.c.m. brander/optische drive. Misschien weet je dan meer.[/quote:cbde000d63]

  bedankt, ik ga het es uitproberen
  gr, Lars[/quote:cbde000d63]

  Dit heeft te maken met Sata-aansluiting voor JBOD schijven en RAID schijven. Meestal is de kleur van die aansluiting ook anders.
  Sluit je ze aan op de voor JBOD (just a bunch of discs/non-raid) poorten, dan zal het apparaat gewoon werken. Sluit je ze aan op de RAID poorten, dan zal ie hem hoogstwaarschijnlijk wel herkennen, maar het apparaat zal dan niet werken.
 • [quote:4b0ce31fb8="MReLecTro"][quote:4b0ce31fb8="biohazard1985"][quote:4b0ce31fb8="Jaap H"]Niet elke SATA aansluiting is geschikt voor optische drives heb ik ooit begrepen. Schijnt te liggen aan de chip die de zaak regelt.

  Ga derhalve eens na welke chip (-set) het betreft (Intel chips schijnen geen problemen te kennen/hebben gekend op dit punt) en Google er eens op i.c.m. brander/optische drive. Misschien weet je dan meer.[/quote:4b0ce31fb8]

  bedankt, ik ga het es uitproberen
  gr, Lars[/quote:4b0ce31fb8]

  Dit heeft te maken met Sata-aansluiting voor JBOD schijven en RAID schijven. Meestal is de kleur van die aansluiting ook anders.
  Sluit je ze aan op de voor JBOD (just a bunch of discs/non-raid) poorten, dan zal het apparaat gewoon werken. Sluit je ze aan op de RAID poorten, dan zal ie hem hoogstwaarschijnlijk wel herkennen, maar het apparaat zal dan niet werken.[/quote:4b0ce31fb8]

  waar kan ik dit in terug vinden?
  heb de aansluitingen op mijn mobo es bekeken maar alle 4 de aansluitingen zijn gewoon zwart gekleurd.
  de bios ondersteunt overigens wel raid, dat heb ik nagekeken.
  is er nog een andere manier om hierachter te komen?
  volgens de hardware gegevens staat ie momenteel op poort1
  heb sowieso de aansluiting als es veranderd van de 1e naar de 2e aansluiting op het moederbord, aangezien dit ook in de handleiding geadviseerd werd.
  weet niet hoe ik het hardware scherm kan kopieeren anders had ik een foto erbij gevoegd van de configuratie.
  gr, Lars

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.